Kaj je SEO optimizacija in kako deluje?

• Objavljeno
30. decembra 2021
Predviden čas branja: 9 minut

Kazalo vsebine

Optimizacija za iskalnike, znana kot SEO, zajema vse strategije, ki se uporabljajo za izboljšanje vidnosti digitalnih vsebin na spletu, zlasti na platformah, kot je Google.

Običajno je glavni cilj SEO izboljšati položaj celotnega spletnega mesta ali določenih strani v rezultatih iskanja za izbrane ključne besede. Glede na ključno vlogo iskalnikov na spletu je SEO za mnoga podjetja bistveno sredstvo za povečanje prihodkov. To pa zato, ker se na spletnih straneh, ki so višje uvrščene v rezultatih iskanja, znatno poveča možnost, da bodo deležne klikov uporabnikov.

V tem članku vam bomo z vidika strokovnjaka za SEO predstavili zapletenost optimizacije za iskalnike, razpravljali o prednostih, ki jih ponuja vašemu spletnemu mestu, in delili dragocene informacije, pridobljene pri vsakodnevnem delovanju naše izkušene SEO agencije.

Katere SEO vrste obstajajo?

Optimizacija za iskalnike (SEO) je v obsežnem svetu digitalnega trženja ključna strategija za izboljšanje vidnosti spletnega mesta v rezultatih iskalnikov. Ta postopek je večplasten in vključuje številne tehnike in metode za optimizacijo spletnega mesta, ki mu pomagajo doseči višje uvrstitve in s tem privabiti več organskega prometa. Da bi resnično razumeli globino SEO, je treba razumeti njegove različne vrste, od katerih vsaka obravnava poseben vidik optimizacije.

V prvi vrsti lahko SEO razdelimo v tri glavne kategorije:

 • On-page SEO
 • Off-page SEO
 • tehnični SEO.

On-Page SEO se ukvarja z optimizacijo vsebine in elementov na spletnem mestu, Off-Page SEO vključuje prizadevanja zunaj spletnega mesta za izboljšanje njegove uvrstitve, tehnični SEO pa obravnava tehnične vidike spletnega mesta za izboljšanje njegovega delovanja. Poglejmo si vse tri vrste nekoliko podrobneje.

On-page SEO

On-page SEO se nanaša na optimizacijo posameznih spletnih strani, da se izboljša njihova vidnost in višja uvrstitev v rezultatih iskalnikov. Pri tem je treba vsebino prilagoditi ciljnim ključnim besedam, s čimer se poveča verjetnost, da bodo uporabniki pri iskanju teh ključnih besed našli vašo stran.

Poleg tega SEO na strani vključuje tudi izboljšanje večpredstavnostne vsebine na strani, kot so slike in videoposnetki. Še en ključni vidik optimizacije spletnih strani je ustrezna uporaba meta oznak, kot sta meta opis in naslovna oznaka, ki iskalnikom pomagata razumeti vsebino vaše strani in jo pravilno prikazati v rezultatih iskanja.

Off-page SEO

Off-page SEO zajema vsa dejanja zunaj vašega spletnega mesta, ki vplivajo na vašo uvrstitev na straneh z rezultati iskalnikov (SERP). Ta dejanja lahko vključujejo povratne povezave z drugega spletnega mesta, promocijo vašega spletnega mesta na platformah družabnih medijev ali gostujoče bloge.

Najbolj vpliven dejavnik off-page optimizacije je število in kakovost povratnih povezav, ki kažejo na vaše spletno mesto. Google te povezave obravnava kot signal verodostojnosti in avtoritete vašega spletnega mesta. Zato mora biti pridobivanje visokokakovostnih povratnih povezav iz uglednih virov ključni del vaše strategije SEO.

Tehnični SEO

Tehnični SEO se nanaša na izboljšanje tehničnih vidikov spletnega mesta z namenom povečanja njegove vidnosti v iskalnikih. To vključuje ustvarjanje iskalnikom prijaznih naslovov URL, preprečevanje pokvarjenih povezav in izboljšanje časa nalaganja spletnega mesta.

Tehnični SEO se osredotoča tudi na zagotavljanje optimalnega prikaza spletnega mesta na vseh napravah, zlasti na mobilnih napravah, saj je prijaznost do mobilnih naprav dejavnik razvrščanja, ki ga upošteva Google.

Drugi pomembni elementi tehničnega SEO vključujejo omogočanje SSL šifriranja (HTTPS) za varnost spletnega mesta, vključevanje strukturiranih podatkov, vzdrževanje čiste izvorne kode spletne strani in upravljanje iskalnikov z uporabo zemljevidov spletnih mest, robots.txt in nofollow atributov.

Vsi ti ukrepi prispevajo k temu, da je vaše spletno mesto bolj privlačno za iskalnike, s čimer se izboljšajo možnosti za višje uvrstitve v rezultatih iskanja.

Ali se moram uvrstiti na prvo mesto v Googlovih rezultatih?

Pogosto vprašanje naših strank je: "Kako naj moje spletno mesto pride na vrh Googlovih iskalnih rezultatov?" Za odgovor na to vprašanje je treba razjasniti naslednje vidike:

 • Na katere ključne besede naj se uvršča vaša spletna stran?
 • Katera je geografska lokacija, na katero se osredotočate (lokalni SEO)?

Odgovor je odvisen od namena iskanja in se lahko razlikuje od vaših pričakovanj. Google se je z leti razvil daleč prek tradicionalnega iskalnika. Dejavniki, kot so lokacija, iskalni izraz in uporabniška naprava, zdaj pomembno vplivajo na sestavo strani z rezultati iskanja (SERP).

Poleg tega ima Google možnost, da na podlagi podatkov uporabnikov prilagodi SERP, kar otežuje optimizacijo SEO, saj je težko predvideti in zadovoljiti osebne podatke vsakega uporabnika.

Vendar pa je optimizacija za določene ključne besede in lokacije izvedljiva. S strateško omembo ciljne lokacije ob priljubljenih iskalnih izrazih na svojem spletnem mestu znatno povečate možnosti, da se boste pojavili višje v ustreznih rezultatih iskanja.

Ko uporabniki iščejo storitev na določeni lokaciji (na primer frizer v Kranju), Google prednostno razvrsti rezultate, ki so najbolj relevantni za to lokacijo. Pomembno je upoštevati zaporedje rezultatov na SERP-u: oglasi, portali s pregledi in lokalna podjetja s profili Google My Business (GMB) so pogosto pred rezultati organskega iskanja. Zato lahko z vzdrževanjem zanesljivega profila GMB povečate možnosti, da se uvrstite v paket lokalnih ponudnikov - prve tri rezultate lokalnega iskanja, ki jih bodo uporabniki najverjetneje kliknili.

Kaj je SEO optimizacija - Lokalni SEO

Optimizacija spletnega mesta za mobilne naprave je prav tako bistvenega pomena glede na njihov vse večji tržni delež. Odzivno spletno oblikovanje, ki se samodejno prilagodi velikosti zaslona naprave, skupaj z izboljšanim časom nalaganja bistveno vpliva na uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah.

Glede na to, da mobilne naprave predstavljajo več kot 50 % svetovnega tržnega deleža, Google pri odločitvah o razvrstitvi upošteva čas nalaganja mobilnih naprav, zato lahko spletna mesta, ki se na tem področju ne obnesejo dobro, pričakujejo nižje uvrstitve.

Če se vrnemo k prvotnemu vprašanju: čim višje uvrščanje v Googlu je pomembno, saj močno vpliva na stopnjo klikov (CTR). Toda, kot je bilo prikazano prej, najbolj relevantni zadetki niso vedno najvišji organski zadetki. Zlasti pri iskanjih z lokalno namero ima prednost uvrstitev na vrh paketa lokalnih ponudnikov.

Ne glede na to, ali vodite podjetje, kliniko ali odvetniško pisarno, veliko ljudi uporablja Google za lokalna iskanja. Zato je dobro premišljena lokalna SEO strategija ključnega pomena.

Ali naj spletno mesto optimiziram samo za Google?

Pri razpravi o optimizaciji za iskalnike (SEO) se pogovor običajno vrti okoli Googla, kar je razumljivo. Ker je Google vodilni svetovni iskalnik z močno prisotnostjo v državah, kot je Slovenija, in po vsem svetu, njegovega pomena pri SEO ni mogoče podcenjevati. Če je torej vaš cilj izboljšati vidnost vašega spletnega mesta, je optimizacija za Google resnično nujna.

Vendar zaradi tega drugi iskalniki niso nepomembni. Odvisno od vašega ciljnega trga in občinstva je lahko optimizacija za druge iskalnike, kot sta Bing ali Najdi.si, enako koristna. Vaša SEO strategija mora upoštevati geografsko lokacijo in želje vašega ciljnega občinstva. Če je vaše glavno občinstvo na Kitajskem, bi bila optimizacija za Baidu bistvenega pomena, medtem ko bi bila za osredotočenost na ruski trg potrebna dobra uvrstitev na portalu Yandex.

Prav tako je ključnega pomena, da razumete iskalne navade svoje ciljne demografske skupine. To je še posebej pomembno za nišne trge, ki pogosto odstopajo od standardnih norm. Če je na primer vaše spletno mesto namenjeno ekološko ozaveščenim posameznikom, bi bilo doseganje dobre uvrstitve v okolju prijaznem iskalniku Ecosia ugodno zaradi njegove priljubljenosti v tej ciljni skupini.

Čeprav je optimizacija za Google bistvenega pomena, mora biti vaša SEO strategija celovita in vključevati druge iskalnike na podlagi vašega posebnega trga in želja občinstva.

Kaj ima uporabniška izkušnja (UX) opraviti z optimizacijo za iskalnike?

Uporabniška izkušnja (UX) se v tem kontekstu nanaša na interakcijo uporabnika s spletnim mestom in njegov splošni vtis o njem. Vključuje vidike, kot so uporabniški vmesnik (UI) - vizualna in funkcionalna zasnova elementov spletnega mesta, ter druge lastnosti celotnega spletnega mesta, kot so čas nalaganja, stabilnost elementov med nalaganjem in čas, ki je potreben, da elementi postanejo interaktivni. Vsak od teh elementov prispeva k oblikovanju uporabniške izkušnje na spletnem mestu.

Naloga vsakega usposobljenega spletnega oblikovalca je zagotoviti, da se končni izdelek konča z optimalno izkušnjo za uporabnika. Google je v zadnjem času začel kritično ocenjevati nekatere od teh metrik uporabniške izkušnje - zlasti Core Web Vitals. Te zlahka merljive metrike pomembno vplivajo na uvrstitev spletnega mesta v iskalniku. Osnovni spletni kazalniki so naslednji:

 • Največja vsebina (LCP): meri zaznani čas nalaganja spletne strani ob prvem dostopu. V skladu z Googlovimi smernicami ta čas v idealnem primeru ne bi smel presegati 2,5 sekunde.
 • Zakasnitev prvega vnosa (FID): Ocenjuje zamudo pri interakciji z uporabnikom in v idealnem primeru ne bi smela presegati 100 milisekund.
 • Kumulativni premik postavitve (CLS): Določa, ali se postavitev med nalaganjem premakne in v kolikšni meri. Na splošno so taki premiki postavitve lahko vir frustracij za uporabnike, zato se jim je najbolje izogniti.

Core Web Vitals tako dopolnjujejo obstoječe dejavnike razvrščanja uporabniške izkušnje in še bolj poudarjajo njihov pomen. So odgovor na vprašanja, ki jih Google šteje za ključna:

 • Ali je spletno mesto prijazno mobilnim napravam?
 • Kako hitro se spletna stran naloži v objektivnem smislu (test hitrosti strani)?
 • Ali spletna stran širi zlonamerno programsko opremo ali druge zlonamerne vsebine (varno brskanje)?
 • Ali je nameščen veljaven certifikat SSL in ali spletno mesto uporablja protokol HTTPS?
 • Ali pojavna okna ali pretirano uporabljene oglasne pasice ovirajo uporabniško izkušnjo?

Očitno je, da uporabniku prijazen vmesnik pomembno vpliva na uvrstitev spletnega mesta v iskalnikih. Spletna mesta, ki ne bodo upoštevala tega elementa, bodo v prihodnosti vse težje ohranila ali izboljšala svojo uvrstitev samo s tradicionalnimi SEO ukrepi.

Black Hat SEO: Katerih tehnik pri optimizaciji za iskalnike ne smete uporabljati?

Black hat SEO se nanaša na vrsto praks, ki kršijo smernice za iskalnike, zlasti Googlove. Uporaba teh tehnik lahko privede do strogih kazni, vključno z odstranitvijo iz iskalnika. Tukaj je nekaj Black Hat SEO tehnik, ki se jim morate izogibati:

 • Omrežja zasebnih blogov (PBN): PBN, ki se hitro vzpostavijo prek brezplačnih platform za gradnjo povezav, so pogosto kaznovani, saj Google daje prednost človeškim uporabnikom pred umetno ustvarjenimi omrežji.
 • Kupovanje povratnih povezav: Google ocenjuje kakovost povezav in ne le njihovo količino.
 • Vdiranje v spletno stran: Vdiranje v spletna mesta za namestitev povratnih povezav ni le neetično, ampak lahko povzroči tudi pravne posledice.
 • Pošiljanje neželene elektronske pošte: Množično nameščanje povezav prek robotov v forumih ali komentarjih, se štejejo za neželeno pošto in lahko škodijo vaši SEO optimizaciji.
 • Nevidno besedilo: Vlaganje "nevidnih" ključnih besed, ki se ujemajo z barvo ozadja, je bil starejši trik za zavajanje Googlovega robota. Vendar lahko sodobni algoritmi iskalnikov zaznajo takšne goljufive prakse.
 • Napolnjenost s ključnimi besedami: Google meni, da je pretirana uporaba ključnih besed, ki moti berljivost, nenaravna in lahko privede do kazni.
 • Prikrivanje (cloaking): Ta tehnika iskalnikom prikazuje drugačno vsebino, kot je prikazana uporabnikom, in tako v bistvu prikriva pravo vsebino. To je mogoče doseči z manipulacijo IP naslova in uporabniškega agenta.
 • Vratne strani (doorway pages): To so v brskalnik usmerjene strani, ki niso namenjene uporabnikom. Uporabniki, ki obiščejo takšno stran, so pogosto preusmerjeni na dejansko vsebino.
 • Prepisovanje člankov: Programi, ki se uporabljajo za spreminjanje besedila in ustvarjanje navidezno edinstvene vsebine, pogosto ustvarijo nekakovostno in nenaravno besedilo, ki ga bo Google verjetno kaznoval.
 • Kopiranje vsebine: Pri kopiranju vsebine brez sprememb, ki je znano kot izrezana vsebina, obstaja nevarnost, da jo Google ne bo samo razvrednotil, ampak tudi potencialno kršil avtorske pravice.
 • Samodejno generirana vsebina: Algoritemsko generirano besedilo, obogateno s ključnimi besedami, je običajno slabe kakovosti in za ljudi neberljivo, kar ima za posledico kazni za SEO.
 • Potečene domene: Kupovanje domen, ki jim je potekel rok veljavnosti, da bi izkoristili njihovo obstoječo uvrstitev v Googlu in pripeljali promet na svoje spletno mesto, je slabo sprejeta praksa.
 • Negativni SEO: Uporaba Black Hat SEO tehnik na konkurenčnih spletnih mestih, da bi škodili njihovim uvrstitvam, na primer z nameščanjem njihovih povezav v farme povezav.

Black Hat SEO je običajno zelo tvegan in slabo nagrajen podvig. Ker Google in drugi iskalniki nenehno izboljšujejo svoje algoritme in postajajo strožji pri merilih za razvrščanje, morebitnim zaznanim kratkoročnim dobičkom iz Black Hat SEO pogosto hitro sledi hud padec uvrstitve ali celo popolna odstranitev s strani z rezultati iskalnikov (SERP).

To lahko privede do znatnih finančnih posledic, ki so veliko večje od morebitnih začasnih prednosti, ki jih lahko ponudi Black Hat SEO. Zato je koristneje, da se izognete tej jalovi igri mačke z mišjo in namesto tega sredstva usmerite v trajnostne SEO prakse, ki prinašajo dolgoročno vrednost.

Zaključek

Optimizacija za iskalnike (SEO) je pomemben vidik digitalnega trženja, ki izboljšuje vidnost spletnega mesta na straneh z rezultati iskalnikov. Ključnega pomena je razumevanje SEO, njegovih vrst - On-Page, Off-Page in tehnični SEO - ter njihovih posledic za delovanje vašega spletnega mesta.

Visoka uvrstitev v Googlu je koristna zaradi njegove razširjene uporabe, vendar je pomembno, da se optimizirate tudi za druge iskalnike glede na želje vaše ciljne skupine. Uporabniška izkušnja (UX) je ključni dejavnik pri SEO, pri čemer je njen pomen podkrepljen z Googlovim orodjem Core Web Vitals.

Pri uporabi SEO tehnik pa se je treba nujno izogibati Black Hat praksam, saj lahko privedejo do kazni ali celo odstranitve iz iskalnikov. Namesto tega sprejetje trajnostnih in etičnih SEO praks zagotavlja stalno in dolgoročno izboljšanje uvrstitve vašega spletnega mesta v iskalnikih in splošne digitalne prisotnosti.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

11. septembra 2023
Spoznajte umetnost usklajevanja estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju. Osvojite strategije, ki so vizualno osupljive, a uporabniku prijazne
Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

5. septembra 2023
Če dobro razumete načela psihologije barv, jih lahko strateško vključite v spletno oblikovanje in učinkovito vplivate na čustva uporabnikov.
Izdelava spletne strani za nepremičnine

Izdelava spletne strani za nepremičnine

17. avgusta 2023
V tem članku boste izvedeli, kako ustvariti spletno stran za nepremičninsko agencijo, vključno z izbiro platforme, oblikovanjem in optimizacijo za iskalnike.
Izelava spletne strani za zdravnika

Izdelava spletne strani za zdravnika

8. avgusta 2023
Kako lahko poskrbite, da vas potencialni pacienti najdejo in vam zaupajo, še preden stopijo v vašo ordinacijo? Izdelava spletne strani je odlična rešitev.
Izdelava spletne strani za računovodski servis

Izdelava spletne strani za računovodski servis

4. avgusta 2023
V tem članku boste našli dragocene nasvete, ki vam bodo pomagali ustvariti učinkovito in vizualno privlačno spletno stran za vaš računovodski servis.

Drugi prispevki z oznako

Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers