Kritična WordPress napaka! Kaj lahko storim?

• Objavljeno
06. junija 2023
Predviden čas branja: 7 minut

Kazalo vsebine

O, ne. Namesto vaše spletne strani se ta napaka pojavi v WordPressu: "Na vaši spletni strani je prišlo do kritične napake." Kaj zdaj?

Brez strahu, ni tako apokaliptično, kot se sliši. Počakajte, saj se bomo poglobili v nianse te napake ter vas oborožili z znanjem in nasveti, ki jih izkušeni spletni oblikovalci pogosto hranijo v svoji orodjarni.

Kaj sproži sporočilo o kritični napaki?

Če se vam je že kdaj zgodilo, da vas je pozdravilo zastrašujoče sporočilo "Na vaši spletni strani je prišlo do kritične napake", niste edini. Najpogosteje je za tem kaosom nedelujoč vtičnik.

Zapletena povezava med temo in vtičniki je občutljiva in vsak napačen korak lahko povzroči konflikte. Ti se običajno pojavijo po posodobitvi teme ali vtičnika. Morda ste navdušeno posodobili WordPress na najnovejšo različico, a ste ugotovili, da vaša tema ali vtičnik stokata pod pritiskom in še nista pripravljena na nov korak.

In ne pozabimo na omejitve pomnilnika! To je tako, kot da bi poskušali prevelikega medvedka spraviti v majhno darilno škatlo. Če podatki vašega spletnega mesta prerastejo dodeljeni pomnilnik, jih ni več mogoče obdelati, podobno kot ušesa medvedka, ki štrlijo iz škatle.

Vendar pa je tu še ena pozitivna plat - čeprav se vaše spletno mesto morda jezi in se ne nalaga pravilno, bodite prepričani, da se noben podatek ni izgubil. Z globokim vdihom zavihajmo rokave in po korakih odpravljajmo težave.

Omogočite »WP Debug Mode« (način za razhroščevanje) v WordPressu

Da bi pokukali za zaveso vašega spletnega mesta in ugotovili, kaj je narobe, bomo uporabili zanesljiv program za dostop do FTP strežnika. Predstavljajte si ga kot skrivno vstopnico v zakulisje velikega spektakla, ki ga pripravlja vaše spletno mesto.

Najprej poiščimo datoteko wp-config.php. To je scenarij režiserja predstave vašega spletnega mesta. Uporabite urejevalnik besedil, ki ne bo posegal v oblikovanje - želimo, da je skripta čista in nemotena.

Zdaj je čas za malo skriptne magije. Pomaknite se do konca dokumenta in dodajte naslednje vrstice:

define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

Ta eleganten del kode bo razhroščeval vaše spletno mesto in beležila napake med nalaganjem strani, ne da bi pri tem motil delovanje spletnega mesta ali obiskovalcem prikazovala sporočila o napakah.

Nato osvežite spletno mesto. Voila! Datoteka debug.log je zdaj ustvarjena v podmapi wp-content. Ta zvesti pomočnik je neprecenljiv, saj dokumentira napake med nalaganjem strani.

Vendar ne pozabite, da je ta mali detektiv lahko preveč radoveden. Ko boste odpravili težave, ne pozabite izklopiti načina za odpravljanje napak, da bodo vaše operacije v ozadju skrite pred radovednimi očmi.

Počistite predpomnilnik spletnega mesta

Vsakič, ko obiskovalec pristane na spletni strani, se v njegovem brskalniku ustvari posnetek strani, znan kot predpomnjenje, ki se shrani. To je kot gumb za takojšnje predvajanje, ki uporabniku prihrani večkratno ponovno nalaganje celotne strani.

Vendar ta digitalna priročnost ni brez izzivov. Predpomnjenje lahko včasih upočasni hitrost delovanja vašega spletnega mesta in povzroči, da se nalagalni časi zavlečejo.

To ravnotežje je po posodobitvi še bolj zapleteno. Zastareli podatki v predpomnilniku v brskalniku obiskovalca se lahko igrajo z novimi datotekami iz sveže namestitve. Rezultat? Konflikt, zaradi katerega zmogljivost vašega spletnega mesta zaostaja, obiskovalci pa so razočarani.

Počistite predpomnilnik brskalnika

Če na svojem spletnem mestu uporabljate vtičnik predpomnilnika, morate storiti še en pomemben korak. Ti vtičniki so zelo priročni, vendar ustvarjajo tudi lastne predpomnilnike, ki jih je treba očistiti.

Zato se poglobite v nastavitve vtičnika predpomnilnika in poiščite gumb "izprazni predpomnilnik".

Kako odpraviti kritično napako?

Ko ima WordPress težave, se lahko obnaša na različne načine - od različnih sporočil o napakah do zoprnega belega zaslona. Pogost pojav v tem scenariju je zlovešče sporočilo "Na vašem spletnem mestu je prišlo do kritične napake".

Če vaše spletno mesto prikaže to sporočilo, vam ponujamo rešitev po korakih:

 • Zapiranje zavihkov: Najprej zaprite vse zavihke brskalnika, ki dostopajo do vašega spletnega mesta.
 • Počistite predpomnilnik: Nato počistite predpomnilnik brskalnika. To je kot pospravljanje odra pred veliko predstavo. Ko to storite, se prijavite v nadzorno ploščo.
 • WordPress posodobitev: Če še vedno lahko vstopite v nadzorno ploščo, preverite, ali uporabljate najnovejšo različico WordPressa. Ne pozabite, da je v svetu spletnega oblikovanja posodobitev najpomembnejša, saj se nove različice pogosto pojavljajo.
 • Posodobitev tem in vtičnikov: Posodobite teme in vtičnike na najnovejšo različico.
 • Deaktivacija prek FTP: Če je bil dostop do nadzorne plošče prekinjen, ne skrbite. Še vedno lahko prek FTP deaktivirate temo in vtičnike.

Deaktivacija vtičnikov in WordPress teme s pomočjo FTP-ja

Vtičniki in teme so sestavni del spletnih mest, vendar so lahko pogosto vir kritičnih napak. V standardnih scenarijih ohranite nadzor nad spletnim mestom in lahko po potrebi deaktivirate vtičnike ali teme. Vendar lahko med kritično napako izgubite dostop do nadzorne plošče, kar oteži postopek odpravljanja težav.

Na srečo lahko vtičnike in teme še vedno upravljate prek odjemalca FTP, kot je FileZilla, če sledite naslednjim korakom:

 • Onemogočite vtičnike: Prijavite se v ponudnika gostovanja prek FTP protokola in pojdite v mapo wp-content/plugins. Začasno preimenujte mapo "plugins", da onemogočite vse vtičnike. Če je težavo povzročal vtičnik, morate ponovno pridobiti dostop do nadzorne plošče WordPress.
 • Identifikacija problematičnega vtičnika: V nadzorni plošči WordPressa pojdite na povezavo Vtičniki v orodni vrstici. Vtičnike ponovno aktivirajte enega za drugim in vsakič preverite, kateri vtičnik je sprožil napako.
 • Onemogočite temo: Če se napaka nadaljuje, enake korake uporabite za mapo wp-content/themes. To dejanje bo deaktiviralo vašo trenutno temo in privzeto nastavilo osnovno temo WordPressa. To lahko začasno spremeni videz vašega spletnega mesta, vendar omogoča dostop do nadzorne plošče za nadaljnje odpravljanje težav.

S temi koraki lahko prepoznate in izolirate problematične vtičnike ali teme, tudi če običajni nadzor spletnega mesta ni na voljo. To je zanesljiva metoda za ponovno pridobitev nadzora nad spletnim mestom WordPress in nadaljevanje postopka odpravljanja težav na sistematičen in strokoven način.

Povečajte omejitev PHP pomnilnika

Drugi pogost vzrok za motnje v delovanju spletnega mesta je doseganje omejitve pomnilnika PHP. Sprememba te omejitve lahko pogosto reši težavo, postopek pa lahko običajno izvedete sami, tako da prilagodite datoteko wp-config.

Povečanje omejitve pomnilnika PHP:

Dostop do datoteke wp-config.php: S FTP odjemalcem odprite datoteko wp-config.php. Ta datoteka vsebuje ključne nastavitve, povezane z vašo namestitvijo WordPressa.

Spremenite omejitev pomnilnika: Pred zadnjo vrstico kode vstavite naslednje:

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '128M' );

Ta ukaz poveča omejitev pomnilnika PHP na 128 MB.

Shranite in preverite: Shranite spremembe in preverite, ali je težava odpravljena.

Če se po poskusu povečanja omejitve pomnilnika še vedno srečujete s težavami, se obrnite na ponudnika gostovanja. Ti lahko izvedejo spremembe na ravni strežnika, vključno z zvišanjem omejitve pomnilnika, kar lahko pomaga odpraviti težavo. Pri prilagajanju omejitve PHP pomnilnika na spletnem mestu ne pozabite biti previdni, da zagotovite optimalno delovanje spletnega mesta.

Posodobite PHP različico

Za optimalno funkcionalnost in varnost je ključnega pomena, da posodobite PHP različico na svojem spletnem mestu. Tukaj je opisano, kako jo lahko upravljate prek nadzorne plošče gostovanja:

 • Dostop do nadzorne plošče gostovanja: Prijavite se na spletno mesto ponudnika gostovanja in dostopite do nadzorne plošče. Ta vmesnik upravlja tehnične vidike vašega računa gostovanja.
 • Preverite PHP različico: Poiščite razdelek, ki se nanaša na različico PHP, pogosto pod "Programska oprema" ali "Storitve". Preverite, ali je PHP različica vašega spletnega mesta aktualna.
 • Previdnost pri posodobitvah: Čeprav je pomembno, da je PHP posodobljen, je priporočljivo, da ne preskočite takoj na najnovejšo različico. Razvijalci vtičnikov in tem pogosto potrebujejo čas, da posodobijo svojo kodo za združljivost z najnovejšo PHP izdajo. Če se takoj odločite za najnovejšo različico, lahko pride do težav z združljivostjo, kar vpliva na delovanje spletnega mesta.

Ne pozabite, da učinkovito upravljanje PHP različice zagotavlja nemoteno in varno delovanje spletnega mesta. Preden se odločite za nadgradnjo, vedno upoštevajte združljivost s svojimi temami in vtičniki.

Preverite zlonamerno programsko opremo

Zagotovitev, da na vašem spletnem mestu ni zlonamerne programske opreme, je ključni korak v postopku obnovitve. Če odkrijete zlonamerno programsko opremo, je treba takoj odstraniti programsko opremo, nato pa na novo namestiti WordPress, da se spletno mesto ponovno vzpostavi v varno stanje.

To izvedete po korakih:

 • Preglejte za zlonamerno programsko opremo: Uporabite ugleden varnostni vtičnik ali storitev za pregled datotek in podatkovnih baz vašega spletnega mesta za morebitne grožnje.
 • Odstranjevanje zlonamerne programske opreme: Če odkrijete zlonamerno programsko opremo, uporabite strokovno orodje ali storitev za odstranjevanje zlonamerne programske opreme. Poskrbite, da bodo vse okužene datoteke očiščene ali zamenjane.
 • Sveža namestitev WordPressa: Ko je spletno mesto očiščeno, opravite novo namestitev WordPressa. S tem boste zagotovili, da bo vaše spletno mesto delovalo s čistim, neokuženim naborom osnovnih datotek.

Velikokrat omogočajo ponudniki spletnega gostovanja dostop do strežniškega orodja za iskanje zlonamerne kode. Eden takšnih je npr. Imunify. Lahko poskusite pregledati vaše spletne mesto s pomočjo omenjene aplikacije in v primeru najdenih napak tudi poskušate le-te odpraviti s to isto aplikacijo.

Če niste prepričani o katerem koli koraku v tem postopku ali če težava še vedno traja, se brez oklevanja obrnite na strokovnjake za WordPress. Ti imajo znanje in izkušnje, da vas vodijo skozi bolj zapletene težave in zagotovijo, da bo vaše spletno mesto v celoti obnovljeno in varno.

Uvoz varnostne kopije

Najboljši možni scenarij ob večjih težavah s spletnim mestom je, da imate dostopno varnostno kopijo spletnega mesta. Varnostna kopija deluje kot varnostna mreža in omogoča, da spletno mesto ponovno vzpostavite v delujoče stanje, ne da bi izgubili ključne podatke.

Vedno si zapomnite, da so pogoste varnostne kopije temeljni del vzdrževanja zdravega in obnovljivega spletnega mesta. Če še nimate vzpostavljene rešitve za varnostno kopiranje, je zdaj čas, da preučite svoje možnosti. To je bistven varnostni ukrep za vsakega profesionalnega spletnega oblikovalca.

Zaključek

Soočanje z napako v WordPressu je lahko res neprijetno. Prva vrsta odpravljanja težav običajno vključuje pregled vtičnikov in tem, saj so ti lahko pogosto vir težave. Nato razmislite o povečanju omejitev pomnilnika PHP ali obnovitvi spletnega mesta iz varnostne kopije.

Napako lahko povzročijo številni dejavniki, pri čemer so pogosto krive različice PHP. Morda gre za prekoračitev omejitve pomnilnika PHP ali težave z združljivostjo med vtičniki ali temami in zastarelo ali celo preveč novo različico PHP.

Če niste prepričani, kako nadaljevati z odpravljanjem težav, poiščite pomoč strokovnjakov za WordPress. Naša agencija vam je vedno na voljo, da vas vodi skozi postopek in vam pomaga, da se vaše spletno mesto vrne na pravo pot.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Vpliv Core Web Vitals na SEO

Vpliv Core Web Vitals na SEO

2. januarja 2024
Odkrijte vlogo Core Web Vitals pri optimizaciji za iskalnike. Odkrijte, zakaj je ta dejavnik pomemben za uspeh vaših spletnih strain.
Prihodnost spletnega oblikovanja

Prihodnost spletnega oblikovanja: napoved trendov

18. decembra 2023
Z razvojem umetne inteligence in strojnega učenja bodo spletna mesta postala bolj intuitivna in prilagojena potrebam posameznega uporabnika.
Kako spletno oblikovanje vpliva na SEO - postavitev spletne strani

Kako spletno oblikovanje vpliva na SEO

4. decembra 2023
Ali ste vedeli, da ima spletno oblikovanje ključno vlogo pri vaših prizadevanjih za SEO? V tem članku bomo raziskali razmerje med tema elementoma.
Vloga WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju

Vloga WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju

21. novembra 2023
Spoznajte ključno vlogo WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju ter izkoristite teme in vtičnike za optimalno delovanje na vseh napravah.
Kakšni so stroški spletne strani v WordPressu

Kakšni so stroški spletne strani v WordPressu?

6. novembra 2023
Večina podjetij in neprofitnih organizacij ima danes svojo spletno stran. Vendar se večina ne zaveda, kakšni so stroški spletne strani na letni ravni.

Drugi prispevki z oznako

Top homeapartmentmagic-wandenvelopeprinterbookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers