CMYK barve

CMYK barve

Predviden čas branja: 5 minut

Kazalo vsebine

Barve je bilo mogoče tiskati že v Gutenbergovem času, vendar je postopek reprodukcije barvnih slik na primer postal primeren za tiskane množične medije šele nekaj sto let pozneje.

Danes so barvni tiskalniki pogosto standard tudi doma. Toda kako RGB slika pride od računalniškega monitorja do natisnjenega papirja? In zakaj potrebuje štiri barve? Tukaj lahko najdete več informacij o CMYK barvah ter razlikah v primerjavi z RGB in drugimi barvnimi modeli.

Kaj so CMYK barve?

Uporaba barv za predstavitev na zaslonih in v tisku sledi fizičnim značilnostim človeškega očesa. Človeško oko je posebej občutljivo na tri valovne dolžine svetlobe. Prav te barve, rdeča, zelena in modra, se uporabljajo v RGB barvnem prostoru. To zagotavlja barvno uravnoteženo reprodukcijo na barvnih monitorjih.

Vidni spekter
Vidni spekter

Pri tiskanju pa se običajno tiska na bel papir. Papir ni prozoren, zato ne prepušča svetlobe. Pri industrijskem ofsetnem barvnem tisku se štiri tiskarske barve - cyan, magenta, rumena in črna (CMYK) - nanesejo na papir druga za drugo. Tisk ni plosek, temveč je narejen z zelo majhnimi, tesno razporejenimi pikami, ki jih človeško oko z običajne razdalje zaznava kot barvno sliko. Za zagotovitev ustrezne kakovosti slike se industrijski ofsetni tisk pogosto izvaja pri 300 pikah na palec (dpi), kar v metričnem sistemu pomeni 11,8 tiskarske pike na milimeter. Te tiskarske pike so različno velike, odvisno od želene debeline nanosa barve. Če je barvna pika enaka nič odstotkov, v tej točki ni pike in s tem tudi ne barve.

Pri tiskalnikih z barvnim črnilom se drobne kapljice črnila projicirajo na papir kot tiskarske pike, ki so prav tako blizu skupaj. Velikost točke je od 0,3 do 0,4 milimetra. Vsota posameznih kapljic v CMYK barvah ustvari "iluzijo" barvne slike. Barvni laserski tiskalnik zagotavlja enak rezultat, vendar na drugačen način. Obstajajo štirje električno nabiti bobni, ki jih laserski žarek izprazni na mestih, kjer se toner iz ene od štirih CMYK kartuš ne sme držati. Preostala napolnjena območja se nato tanko prekrijejo s tonerskimi črnili. Ti prevlečeni tiskarski piksli se drug za drugim prenesejo na papir in se tam pritrdijo s toploto.

Ti trije primeri - ofsetni tisk, tisk z barvnimi črnili in barvni laserski tisk - ponazarjajo zahteve glede natančnosti tiskarskih strojev. Kako so barve razdeljene in uporabljene v ta namen, je pojasnjeno v nadaljevanju.

Koliko barv ima CMYK barvni prostor?

CMYK barvni prostor deluje s primarnimi barvami cyan, magenta, rumena in črna. Znak "B" je bil v barvnem prostoru RGB že dodeljen modri barvi, zato ni bil več primeren za črno (Black) barvo. CMYK barve so trenutno standardizirane v skladu s standardom ISO 2846 - naslednikom tako imenovane evroskale, ki je bila zavezujoče opredeljena v standardu DIN 16539 iz leta 1971.

Barvni prostor CMYK temelji na subtraktivnem mešanju barv, kar je ravno nasprotno od RGB barvnega modela.

Subtraktivno metodo si predstavljajte kot štiri barve, natisnjene v različnih močeh na belem papirju. Če se ne natisne nobena izmed CMYK barv, papir ostane bel. Z RGB: Pri vseh barvah s "polno močjo" je rezultat bela, se pravi ravno obratno.

CMYK spada med subtraktivne barvne modele. Nekoliko poenostavljeno to pomeni: če so vse barve 100-odstotno aktivne, je rezultat črna barva; če vseh barv ni, tj. nič odstotkov, (bel) papir ostane bel. Intenzivnost barvnih odtenkov lahko primerjamo z mešanjem barv iz posode s črnilom, pri čemer na primer cyan, pomešan z rumeno, naredi zeleno barvo, pri čemer se glede na barvno razmerje ustvari različen odtenek zelene barve.

Kakšna je razlika med CMYK in RGB barvami?

Pomembna razlika v primerjavi z RGB: Odsotnost vseh treh barv (RGB = 0, 0, 0) pomeni črno barvo v RGB barvnem prostoru. Če imajo rdeča, zelena in modra barva vsaka svojo največjo vrednost 255, se reproducira bela barva. RGB kot aditivni barvni model je torej natančno nasprotje CMYK-a.

V praksi je bilo ugotovljeno, da 100-odstotno tiskanje cyan, magente in rumene barve ustvari zelo temno rjav ton. Za tiskanje prave črne barve je bila potrebna še ena komponenta. Zato je bila v barvni prostor vključena črna barva (K). Hkrati je to omogočilo boljšo razvrstitev ostalih treh barv. S CMYK barvami je teoretično mogoče reproducirati do 4 milijarde različnih barvnih odtenkov.

RGB in CMYK barvni model in barvno kolo
RGB in CMYK barve - kakšna je razlika?

CMYK barve pri štiribarvnem tisku

Pri štiribarvnem tiskanju se na papir natisnejo v majhnem razmiku točke cyan, magenta, rumene in črne barve. Za človeško oko je rezultat sestavljen vtis barvne slike.

CMYK in RGB - kaj se kdaj uporablja?

CMYK barvni model se uporablja pri fizičnem izpisu slikovne upodobitve na tiskalnike, tj. na tiskarskih strojih različnih tehnologij ter na računalniških barvnih tiskalnikih, ki uporabljajo brizgalno ali lasersko tehnologijo. Pri štiribarvnem laserskem tiskalniku to pomeni, da se poleg črne kartuše s tonerjem uporabljajo še tri druge, ki vsebujejo cyan, magento in rumeno barvo. Enako velja za barvne brizgalne tiskalnike, čeprav se že nekaj časa uporabljajo tudi druge barve. Zaradi vse večjih zahtev po tiskarskih izdelkih so se industrijski tiskarski stroji dopolnili tudi z dodatnimi barvnimi tiskarskimi enotami. Pri šestbarvnem tisku sta to zelena in oranžna barva. Pri drugih tehnikah večbarvnega tiska se uporabljajo določene lisaste barve, imenovane tudi posebne barve.

RGB je uporabljen vedno, ko se nekaj prikazuje na zaslonih ali monitorjih. Tudi digitalni fotoaparati ustvarjajo RGB slikovne datoteke. Z RGB barvami je mogoče doseči 16,8 milijona različnih barvnih odtenkov.

Kateri so še drugi barvni sistemi?

Vsak tiskalniški medij, vključno z vsemi vrstami papirja, pri enakih CMYK vrednostih reproducira tiskarske barve nekoliko drugače. Nekateri močno vpijajo črnilo, drugi imajo gladko, sijočo površino, tretji so mat.

Da bi se na to lahko odzvali, so bili vzpostavljeni standardizirani barvni profili, ki zagotavljajo, da se pri določenih vrstah papirja in tiskarskih barv vedno doseže enak rezultat tiskanja. Primer takšnega barvnega profila je standardni barvni profil tiskarske industrije v Evropi "ISO Coated v2".

Barvni profili obstajajo tudi za optične bralnike in monitorje, da se barve na poti skozi tehnične naprave uskladijo tako, da se na izhodnem mediju doseže največja barvna zvestoba. Podatkovne nize za standardizacijo sistemov za upravljanje barv usklajuje Mednarodni konzorcij za barve (ICC).

Barvni sistemi to presegajo in sestavo barv opredeljujejo drugače in včasih bolj obsežno. Nekateri med njimi temeljijo tudi na drugih teoretičnih modelih zaznavanja barv s človeškim očesom.

CIELAB barvni sistem

Barvni sistem se imenuje tudi CIEL*a*b* ali laboratorijske barve. Temelji na človeški zaznavi tako imenovanega običajnega opazovalca - torej zajema vse barvne zaznavne - in ne temelji na matematičnem modelu, kot sta RGB ali CMYK.

HKS barvni sistem

Barvni sistem HKS trenutno sestavlja 88 osnovnih barv in 3.520 neposrednih barv, s katerimi je mogoče tiskati na naravni in umetniški papir. Za razliko od CMYK-a so te barve pred tiskanjem pripravljene za mešanje. Cilj je doseči objektivno primerljivost in ponovljivost barvnih odtenkov. HKS barve je mogoče simulirati s CMYK-om, vendar je njihov sijaj le redko dosežen.

Pantone barvni sistem

Pantone Matching System je mednarodno uporabljen barvni sistem za grafiko in tisk, ki ga je razvilo ameriško podjetje Pantone. Vsebuje 1.867 posebnih barv (od leta 2016), od katerih večine ni mogoče reproducirati z običajnim štiribarvnim tiskom.

RAL barvni sistem

Barvni sistem RAL Classics iz leta 1927 vključuje 213 barvnih odtenkov. Od leta 1993 je na voljo oblikovalski sistem RAL s 1.625 standardiziranimi barvami. Nekatere RAL barve so korporativne barve ali signalne barve za določene predmete, npr. RAL 3024 kot barva za gasilska in reševalna vozila, reševalne križarke in reševalne čolne. Resnična predstavitev RAL barv na monitorjih in tiskalnikih ni mogoča v enakem obsegu, zato jo CMYK ali RGB barve omogočajo le delno.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Vpliv Core Web Vitals na SEO

Vpliv Core Web Vitals na SEO

2. januarja 2024
Odkrijte vlogo Core Web Vitals pri optimizaciji za iskalnike. Odkrijte, zakaj je ta dejavnik pomemben za uspeh vaših spletnih strain.
Prihodnost spletnega oblikovanja

Prihodnost spletnega oblikovanja: napoved trendov

18. decembra 2023
Z razvojem umetne inteligence in strojnega učenja bodo spletna mesta postala bolj intuitivna in prilagojena potrebam posameznega uporabnika.
Kako spletno oblikovanje vpliva na SEO - postavitev spletne strani

Kako spletno oblikovanje vpliva na SEO

4. decembra 2023
Ali ste vedeli, da ima spletno oblikovanje ključno vlogo pri vaših prizadevanjih za SEO? V tem članku bomo raziskali razmerje med tema elementoma.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopeprinterbookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers