Kaj je screenshot oz. zaslonska slika

Screenshot / Zaslonska slika

Predviden čas branja: 3 minut

Kazalo vsebine

Screenshot oz. zaslonska slika je priročen način za shranjevanje, dokumentiranje in deljenje procesov, napak ali komunikacij na računalniku. Screenshot je posnetek celotnega zaslona ali njegovega dela. V operacijskih sistemih Windows in macOS so na voljo različna vnaprej nameščena in brezplačno dostopna orodja za izdelavo zaslonske slike.

Kaj je screenshot oz. zaslonska slika?

Screenshot je digitalna fotografija vidno prikazane vsebine zaslona, ki je privzeto shranjena kot datoteka v odložišče ali v mapo za zajem zaslona. V večini primerov je mogoče posnetek zaslona poslati neposredno izbranemu tiskalniku in ga natisniti.

Če pustimo ob strani fotografiranje zaslona s fotoaparatom, so zaslonske slike znane približno od sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja. Gre za klasično tiskanje vsebine zaslona s pritiskom na gumb.

V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja so razvijalci spoznali uporabnost zaslonskih slik in začeli vse pogosteje razvijati računalnike z vgrajeno funkcijo zajemanja zaslona. IBM-ovi terminali VDU in operacijski sistemi MS-DOS so na primer že v 70. letih prejšnjega stoletja imeli funkcijo print screen, ki je omogočala neposreden izpis besedilne vsebine prek priključenega tiskalnika.

Prve funkcije tiskanja zaslona so lahko kopirale samo trenutno besedilno vsebino v besedilni obliki, priljubljena funkcija pa se je hitro razširila na celotno ali izbrano vidno vsebino zaslona. Tako so številni uporabniki lažje komunicirali z drugimi o dogajanju na zaslonu.

Sodobni operacijski sistemi običajno shranjujejo grafično predstavitev zaslona v obliki bitne slike. Od uvedbe pametnega telefona je screenshot hitro postal standard tudi za mobilne naprave in se je izkazal za uporabnega za shranjevanje in deljenje klepetov ali druge vsebine.

Kako deluje screenshot?

Skoraj vsi sodobni računalniki in operacijski sistemi imajo vgrajene funkcije za izdelavo screenshota oz. zaslonske slike, ki uporabnikom omogočajo izdelavo posnetkov zaslona. Zaslonske slike lahko naredite z bližnjico ali s klikom na ustrezen gumb v ustreznem orodju za izdelavo zaslonskih slik.

Razširjena funkcija posnetka zaslona po potrebi shrani samo aktivno okno na zaslonu. Od operacijskega sistema Windows Vista Microsoft ponuja tudi orodje Snipping Tool kot integrirano rešitev za izdelavo zaslonskih slik, s katero lahko ne le naredite zaslonske slike, temveč jih po potrebi tudi neposredno urejate. macOS oz. Mac tipkovnica nima tipke za izdelavo zaslonskih slik, ima pa vgrajeno funkcijo posnetka zaslona, ki jo lahko upravljate z bližnjico. S kombinacijo [Cmd] + [Shift] + [3] lahko na primer zajamete celoten zaslon. S kombinacijo [Cmd] + [Shift] + [4] ali [5] pa imate na voljo bolj napredne načine zajema zaslonske slike.

Zakaj so potrebne zaslonske slike?

Zaslonske slike oz. posnetki zaslona so lahko koristni ali celo potrebni iz različnih razlogov. Med najpogostejšimi razlogi, zakaj uporabniki naredijo posnetek zaslona, so naslednji:

  • Na zaslonu se prikaže sporočilo o napaki ali okno s sporočilom, ki je potrebno za tehnično podporo računalnika, operacijskega sistema ali spletnega mesta.
  • Razvoj in stanje spletnega mesta je mogoče zgodovinsko zabeležiti s posnetki zaslona in jih primerjati v razvojnih korakih.
  • V učbenikih so navodila po korakih ponazorjena s posnetki zaslona, ki bralcem ali gledalcem olajšajo razumevanje.
  • V računalniških igrah so posnetki zaslona priljubljeno orodje za zajemanje posnetkov uspehov igralcev, visokih rezultatov, napak ali smešnih situacij v igri.
  • Pri razvoju spletnih mest ali programske opreme posnetki zaslona olajšajo komunikacijo v razvojni skupini pri ocenjevanju programskih korakov.
  • V primerih ustrahovanja ali nadlegovanja prek besedilnega ali video klepeta so posnetki zaslona v kombinaciji z IP-ji v realnem času dokaz kaznivih dejanj na internetu.

Zaslonska slike in avtorske pravice

Zlasti pri ustvarjanju spletnih člankov ali navodil za programe, urejanje slik ali preglede morate upoštevati, da so spletne slike zaslona na vašem zaslonu zaščitene z avtorskimi pravicami, za njihovo objavo in razširjanje pa je potrebno soglasje avtorja. Brez privolitve ni dovoljeno uporabljati in razširjati niti posnetkov zaslona oseb. Pred uporabo posnetka zaslona, ki ste ga naredili, in njegovo objavo na spletu preverite smernice za varstvo podatkov in avtorske pravice.

Vgrajena funkcija posnetka zaslona ali namenska orodja?

Čeprav imajo najnovejši operacijski sistemi Windows, Mac in Linux vgrajene funkcije za izdelavo zaslonskih slik z osnovnimi funkcijami, nekateri uporabniki želijo več funkcij za naknadno urejanje slik. V tem primeru vam lahko pomagajo brezplačna orodja za izdelavo zaslonskih slik. Ne le da ponujajo veliko več funkcij za natančno naknadno obdelavo posnetkov zaslona, temveč omogočajo tudi fotografiranje v filmih in igrah ali sistemske posnetke pri uporabi več monitorjev. Nekatera orodja samodejno prenašajo posnetke zaslona v storitve v oblaku, kot sta Google Drive ali Dropbox.

Med najbolj priljubljenimi in zanesljivimi brezplačnimi orodji za izdelavo zaslonskih slik so naslednja:

  • Apowersoft aplikacije
  • DuckCapture
  • Greenshot
  • Grabilla

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

11. septembra 2023
Spoznajte umetnost usklajevanja estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju. Osvojite strategije, ki so vizualno osupljive, a uporabniku prijazne
Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

5. septembra 2023
Če dobro razumete načela psihologije barv, jih lahko strateško vključite v spletno oblikovanje in učinkovito vplivate na čustva uporabnikov.
Izdelava spletne strani za nepremičnine

Izdelava spletne strani za nepremičnine

17. avgusta 2023
V tem članku boste izvedeli, kako ustvariti spletno stran za nepremičninsko agencijo, vključno z izbiro platforme, oblikovanjem in optimizacijo za iskalnike.
Več izrazov na tematiko

grafika

Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers