Kaj je spletno gostovanje?

Spletno gostovanje

Predviden čas branja: 4 minut

Kazalo vsebine

Kaj je spletno gostovanje?

Brez spletnega gostovanja ne bi delovala nobena spletna stran. Tudi naše  spletno mesto je tudi na posebnem strežniku, tako da lahko do njega zdaj udobno dostopate s svoje lokacije. Toda kaj točno je spletno gostovanje?

Spletno gostovanje je zagotavljanje spletnih strani in podatkov na računalniku (imenovanem tudi strežnik), ki je dostopen prek interneta. Ta strežnik je vklopljen in aktiven 24 ur na dan, tako da lahko kadar koli prenesete in si ogledate spletno mesto s tega strežnika. Ta postopek samodejno izvede vaš spletni brskalnik.

Če želite, da je vaše spletno mesto dostopno na internetu, lahko svoj računalnik načeloma spremenite v strežnik. Vendar bi to imelo nekaj pomanjkljivosti:

  • Računalnik bi moral biti vklopljen 24 ur na dan.
  • Potrebujete zelo dobro internetno povezavo,
  • Strežnik morate vzdrževati/upravljati sami,
  • Z zasebnim gostovanjem lahko tvegate kršitve varnosti.

Kot lahko vidite, samostojno gostovanje ni dobra ideja. Zato obstajajo profesionalni ponudniki storitev, ki za vas prevzamejo in upravljajo spletno gostovanje.

Ponudniki spletnega gostovanja

Če bi vprašali 25 oglaševalskih agencij in samostojnih podjetnikov, kateri ponudnik spletnega gostovanja bi bil najboljši, bi verjetno dobili tudi 25 različnih odgovorov. Zaradi velikega števila ponudnikov in včasih zelo različno strukturiranih paketov gostovanja splošna izbira "najboljšega paketa spletnega gostovanja" ni mogoča.

Zato bomo navedli le nekaj najbolj znanih ponudnikov spletnega gostovanja v Sloveniji in vam priporočili, da pakete primerjate s svojimi zahtevami. Na kaj morate biti posebej pozorni pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja, bo razloženo v naslednjem poglavju.

Slovenski ponudniki spletnega gostovanja, katere priporočamo:

* Povezave, označene z zvezdico (*), so partnerske povezave. Če prek teh povezav rezervirate paket spletnega gostovanja, prejmemo provizijo. S tem podpirate našo agencijo in naše delo.

Izbira pravega paketa gostovanja

Kot smo že omenili, ni le veliko ponudnikov gostovanja (teoretično lahko spletno gostovanje prodaja vsak upravljavec strežnika), temveč ima vsak ponudnik tudi svoje edinstvene pakete gostovanja.

Kako izbrati pravi paket gostovanja?

Pri izbiri ustreznega paketa gostovanja so seveda odločilne vaše zahteve. Načeloma morate pri izbiri ustreznega paketa spletnega gostovanja poskušati najti najcenejši paket, ki izpolnjuje (in ne le obljublja) vse vaše zahteve.

Seveda je to na začetku lažje reči kot storiti. Na primer: Na splošno je zelo priporočljivo, da za gostovanje svoje spletne strani izberete ponudnika, ki uporablja gostovanje SSD. SSD je vrsta trdega diska, ki je bolj podoben ključku USB (bliskovnemu pomnilniku) kot običajnemu trdemu disku. Ne skrbite: tu ne bomo podrobneje opisovali podrobnosti.

Prav tako je velika prednost Litespeed strežnik, ki je precej hitrejši od klasičnega strežnika.

Litespeed spletno gostovanje

Po našem mnenju je smiselno izbrati gostovanje na Litespeed strežniku, saj so hitrosti prenosa pri takšnem strežniku boljše, kar lahko pozitivno vpliva na zmogljivost vašega spletnega mesta. Ker je zmogljivost spletnega mesta pomembna tudi za uvrstitev v Googlu, si morate vsekakor prizadevati, da bi bil čas nalaganja čim krajši.

Pomnilnik / Omejitev pomnilnika PHP

Zelo pomemben dejavnik gostovanja (zlasti za WordPress  gostovanje) je razpoložljivi RAM. Majhni paketi gostovanja imajo običajno 64-512 MB RAM-a. Za spletno mesto WordPress je to v večini primerov premalo.

Za uporabo večine sistemov za upravljanje vsebine morate imeti na splošno vsaj 1 GB RAM pomnilnika.

Zakaj je RAM tako pomemben pri spletnem gostovanju?

Če želite v strežniku uporabljati spletne aplikacije, ki temeljijo na PHP (kot je WordPress), boste potrebovali dovolj RAM pomnilnika (pogosto imenovanega PHP pomnilnik). Ko naložite sliko v medijsko knjižnico WordPressa, se v ozadju stisne, razreže in shrani v več oblikah. Ta proces potrebuje pomnilnik za delovanje v ozadju. Enako velja za številne CMS vtičnike: vsak vtičnik si rezervira nekaj RAM pomnilnika, da lahko deluje optimalno.

Kaj se zgodi, če v paketu gostovanja ni dovolj pomnilnika?

Če delovni pomnilnik ne zadošča, se procesi prekinejo/ne izvedejo. V zgornjem primeru to pomeni, da WordPress ne more stisniti/obrezati slik.

Še slabše je, če res pomembni moduli, kot je modul za varnostno kopiranje, nimajo več na voljo dovolj pomnilnika RAM. V najslabšem primeru se varnostne kopije sploh ne ustvarijo, tako da v nujnih primerih nimate varnostne kopije.

Velikost spletnega prostora

To je očiten dejavnik, ki pa bi ga radi podrobneje pojasnili: Velikost shrambe vašega paketa spletnega gostovanja. Načeloma je to seveda logično: če na strežniku nimate dovolj prostora za svoje spletno mesto ter z njim povezana besedila, slike in videoposnetke, vaše spletno mesto ne more delovati.

Čeprav je načelo prostora za shranjevanje znano večini ljudi, se pogosto zgodi, da se izberejo premajhni paketi spletnega gostovanja. Bodisi zato, ker želijo prihraniti stroške, bodisi zato, ker podcenjujejo velikost svoje spletne strani.

Ko rezervirate paket spletnega gostovanja, morate natančno ugotoviti, koliko pomnilnika je na voljo. Imate na voljo 10 GB spletnega prostora? Ali 20 GB? Ali je morda celo 200 GB? Tudi v tem primeru izberite skladišče, ki izpolnjuje vaše zahteve po najnižji možni ceni.

Paket spletnega gostovanja z 200 GB spletnega prostora SSD potrebuje le malo spletnih strani. Dejanska namestitev sistema CMS, na primer WordPressa, je v povprečju velika le 50-150 MB. Na velikost bistveno vpliva le vaša lastna vsebina. Če torej vodite blog in v zadnjih štirih letih vsak dan naložite novo objavo s slikami visoke ločljivosti, verjetno potrebujete precej več spletnega prostora kot povprečna spletna stran podjetja.

Brezplačni certifikati SSL

Številni ponudniki gostovanja še vedno prodajajo potrdila SSL po mesečnih cenah. Vendar se naša oglaševalska agencija skoraj v vseh primerih zanaša na brezplačne SSL certifikate Let's Encrypt. Ponudniki gostovanja, kot je na primer Hitrost, vam jih ponujajo neomejeno število. Če torej lahko izbirate med ponudniki gostovanja, ki vam želijo prodati potrdila SSL, in ponudniki gostovanja, pri katerih jih dobite brezplačno - koga izbrati? Ker se paketi večine ponudnikov gostovanja redno spreminjajo, bi bilo na žalost preveč dela, da bi sestavili in redno vzdrževali seznam najboljših ponudnikov gostovanja za vas. Če v Googlu poiščete "primerjava ponudnikov gostovanja", boste našli veliko pregledov in primerjav, ki vam bodo pomagali izbrati pravega ponudnika.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Vpliv Core Web Vitals na SEO

Vpliv Core Web Vitals na SEO

2. januarja 2024
Odkrijte vlogo Core Web Vitals pri optimizaciji za iskalnike. Odkrijte, zakaj je ta dejavnik pomemben za uspeh vaših spletnih strain.
Prihodnost spletnega oblikovanja

Prihodnost spletnega oblikovanja: napoved trendov

18. decembra 2023
Z razvojem umetne inteligence in strojnega učenja bodo spletna mesta postala bolj intuitivna in prilagojena potrebam posameznega uporabnika.
Kako spletno oblikovanje vpliva na SEO - postavitev spletne strani

Kako spletno oblikovanje vpliva na SEO

4. decembra 2023
Ali ste vedeli, da ima spletno oblikovanje ključno vlogo pri vaših prizadevanjih za SEO? V tem članku bomo raziskali razmerje med tema elementoma.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopeprinterbookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers