Napaka 404 - Stran ne obstaja

404 Napaka

Predviden čas branja: 6 minut

Kazalo vsebine

Vsi smo že bili tam: kliknete povezavo, vendar se prikaže spletna stran z obvestilom, da zahtevana stran ni na voljo. Pogosto se prikažejo sporočila o napakah, kot sta "404 Not Found" ali "404 (page) not found". Napaka 404 je standardizirana koda HTTP stanja. Spletni strežnik spletne prisotnosti ga pošlje spletnemu brskalniku (odjemalcu), ki je poslal HTTP zahtevo. Brskalnik to kodo prikaže kot stran z napako.

Kaj je napaka 404?

Klasični vzrok za napako 404 je, ko je bila vsebina spletnega mesta odstranjena ali prenesena na drug URL naslov. Vendar se lahko stran 404 v brskalniku prikaže tudi iz drugih razlogov - tukaj je pregled nekaterih tipičnih razlogov:

 • URL ali njegova vsebina (kot so datoteke ali slike) je bila izbrisana ali prestavljena (ne da bi bile temu prilagojene notranje povezave spletnega mesta).
 • URL je bil ustvarjen nepravilno (npr. zaradi pomanjkanja pozornosti pri ustvarjanju ali preoblikovanju), napačno povezan (npr. zaradi nepravilne oznake) ali napačno vnesen v vrstico brskalnika.
 • Spletni strežnik, ki je odgovoren za spletno mesto, ne deluje ali pa je povezava prekinjena.
 • Poklicanega domenskega imena v sistemu domenskih imen ni mogoče pretvoriti v IP.
 • Klicano ime domene ne obstaja (ne obstaja več).

Mrtve povezave pogosto ostanejo na spletnih straneh dlje časa, ker spletni upravljavci preprosto ne vedo, da je bila povezana vsebina izbrisana ali premaknjena. To velja zlasti za iskalnike - v rezultatih iskanja boste pogosto našli spletne strani, ki niso več na voljo na spletu (vsaj ne pod navedenim naslovom). Vendar tudi druga povezovalna spletišča, kot so blogi, novičarski portali itd., pogosto niso obveščena o tem, da je bilo spletišče odstranjeno ali da je dobilo nov URL. Ker vsi upravljavci spletnih mest svojih zunanjih povezav ne preverjajo redno, se nedotaknjena povezava hitro spremeni v mrtvo povezavo, ne da bi jo kdo opazil.

Kako odpraviti napako 404?

Napaka 404 je redko razlog za veselje - navsezadnje kot obiskovalec spletnega mesta niste dobili želene vsebine. Vendar pojav strani 404 ne pomeni nujno, da iskane informacije niso več na voljo na spletnem mestu. Včasih se dejanska napaka hitro reši in želeno spletno stran je vendarle mogoče priklicati. Kako torej lahko odpravite napako "404 stran ni najdena"? Te rešitve je najbolje preizkusiti eno za drugo v navedenem vrstnem redu:

 • Ponovno naložite spletno mesto: Možno je, da se koda 404 prikaže preprosto zato, ker stran ni bila pravilno naložena. To lahko hitro preverite, na primer tako, da ponovno naložite stran z ustreznim gumbom v brskalniku ali s tipko F5 (PC) ali CMD+R (Mac).

 • Preverite URL: Ne glede na to, ali ste spletni naslov vnesli ročno v naslovno vrstico ali ga priklicali prek povezave, se tu lahko hitro pojavijo napake. Zato morate preveriti navedeno pot do spletnega mesta. Morda ste vi ali oseba, ki je nastavila povezavo, napačno vnesli URL naslov. Poleg črkovanja lahko sporočilo o napaki povzročijo tudi napačno nastavljene ali nenastavljene poševnice. Vendar je to mogoče zlahka popraviti z urejenimi pravilnimi URL naslovi.

 • Vrnite se v strukturo map spletnega mesta: Če na primer URL naslov s strukturo mojprimer.si/podmapa1/podmapa2/podmapa3 vrne stran z napako 404, lahko pogledate v zgornjo mapo (v našem primeru: mojprimer.si/podmapa1/podmapa2) in preverite, ali je želena stran morda tam - to storite tako, da preprosto odstranite zadnjo mapo, navedeno v naslovni vrstici. Možno je, da je iskano spletno mesto dobilo novo povezavo, ki jo najdete na matični strani. Če tudi tam ne najdete želenega, lahko ponovno poiščete informacije in povezave do želene spletne strani v mapah nad njo.

 • Uporabite funkcijo iskanja na spletnem mestu: Številna spletna mesta ponujajo funkcijo iskanja na domači strani. Z vnosom ene ali več ključnih besed lahko najdete tudi iskano spletno stran.

 • Uporabite iskalnik: Poleg tega lahko spletno stran poiščete z iskalnikom, kot je npr. Google. Če želena stran še vedno obstaja, jo lahko pogosto najdete tako, da vnesete domeno spletnega mesta in opis iskane teme, ki je podoben ključni besedi.

 • Počistite predpomnilnik brskalnika in piškotke: Če lahko do spletnega mesta dostopate iz druge naprave in se napaka 404 večkrat pojavi le na določenem računalniku, je napaka morda povezana z vašim brskalnikom. Če izbrišete predpomnilnik brskalnika in vse piškotke obiskanega spletnega mesta, lahko morda stran znova najdete tudi v tej napravi.

 • Obrnite se na spletno stran: Če so prej omenjeni postopki neuspešni, imate skoraj samo možnost, da se neposredno obrnete na odgovorne osebe spletnega mesta. Upravljavci spletnega mesta bi vam morali znati povedati, ali iskana podstran še vedno obstaja.

Napaka 404 lahko škodi uvrstitvi in ugledu spletnega mesta

Google, Bing in drugi iskalniki negativno ocenjujejo napake 404, zlasti če jih je na strani veliko. Ko pregledovalniki opazijo, da se pri preverjanju povezav na spletnem mestu pogosto pojavi koda 404, sklepajo, da spletno mesto ni dobro vzdrževano. Mrtve povezave ustrezno slabo vplivajo na uvrstitev spletnega mesta, saj so spletne predstavitve z veliko stranmi z napako 404 uvrščene na seznam zadetkov iskalnika ali pa sploh niso več indeksirane. To lahko pomeni znatno zmanjšanje števila obiskovalcev povezanega spletnega mesta.

Poleg tega spletno mesto z več nedelujočimi povezavami ali mrtvo pristajalno stranjo (stran, ki jo prikliče iskalnik) ogroža zaupanje uporabnikov. Mnogi se potem ne trudijo več iskati želene vsebine na spletnem mestu - navsezadnje uporabniki ob sporočilu o napaki 404 ne morejo biti prepričani, ali je ta vsebina sploh še na voljo.

Prepoznavanje napake 404 na lastnih spletnih straneh

Pomembno je, da upravljavci spletnih strani preprečijo napeke 404. To velja tako za izogibanje napakam 404 na lastnem spletnem mestu (notranja napaka 404) kot tudi za zunanje povezovanje s stranmi drugih spletnih ponudb (zunanja stran z napako 404). V ta namen so na voljo različna brezplačna orodja, ki vam olajšajo iskanje nedelujočih povezav. Trije najboljši in najbolj znani so:

 • Google Search Console: Če imate Google račun in je vaše spletno mesto registrirano v njem, je konzola za iskanje Google zelo dobra možnost. Napake 404, ki jih najde Googlov iskalnik, so prikazane v Googlovem spletnem orodju in jih lahko tukaj tudi označite kot popravljene. Obseg vključuje dodatne funkcije - med drugim si lahko ogledate napake v datoteki robots.txt in spremljate, kako pogosto je Googlov pajek iskal po spletnem mestu prek statistike pajkanja.

 • Pregledovalnik mrtvih povezav: Eno najpreprostejših in najhitrejših orodij za iskanje notranje in zunanje povezanih strani strani z napako 404, je pregledovalnik mrtvih povezav. S to spletno aplikacijo lahko preprosto vnesete spletni naslov spletnega mesta, ki ga želite preveriti, in aktivirate preverjanje. Izbirate lahko med preverjanjem posamezne spletne strani ali celotnega spletnega mesta. Aplikacija prikaže vse odkrite strani z napakami s kodo stanja in URL naslovom.

 • W3C Link Checker: spletno orodje konzorcija World Wide Web Consortium (W3C) zelo podrobno preverja posamezne strani spletnega mesta. Zato tudi postopek preverjanja traja dlje kot pri drugih spletnih aplikacijah za preverjanje povezav. Program W3C Link Checker deluje zelo podobno kot program Dead Link Checker. URL, ki ga želite preveriti, vnesete v za to namenjeno polje, vse ostalo pa opravi orodje. Poleg tega lahko pri pregledu spletnega mesta navedete še nekaj podrobnosti.

Ustvarjanje strani Napaka 404

Nekateri sistemi za upravljanje vsebine samodejno ustvarijo stran z napako 404, takoj ko URL naslova spletnega mesta ni mogoče najti. To so standardne strani za označevanje napake 404, ki niso zelo izvirno oblikovane. V večini primerov pa jih je mogoče prilagoditi.

Če vaš CMS sistem ne ponuja funkcije, s katero bi lahko ustvarili ali spremenili stran 404, ali če vaše spletno mesto temelji samo na HTML, PHP itd., je stvar nekoliko bolj zapletena. V takšnem primeru lahko ustvarite stran z napako na naslednji način:

Ustvarite stran za napake ("404.html" ali "404.php") v korenskem imeniku, če še ne obstaja.

Odprite datoteko .htaccess (ali jo ustvarite, če še ne obstaja) v korenskem imeniku, vanjo vnesite "ErrorDocument 404 /404.html" in shranite spremembo. Ta koda bo ustvarila stran z napako.

Če želite preveriti, prikličite spletno stran, ki ne obstaja v domeni vašega spletnega mesta, in v oknu brskalnika se prikaže Napaka 404.

Zakaj ustvariti stran 404 po meri?

Standardna stran z napako 404 je nedvomno boljša kot nobena. Vendar je smiselna iz več razlogov. Po eni strani lahko zagotovite, da se obiskovalcem izda točna koda stanja: Na primer, če zahtevana vsebina ni več na voljo na spletnem mestu, je treba to izrecno označiti z identifikatorjem "410 Gone" - ta koda pomeni, da je bila zahtevana vsebina trajno izbrisana.

Napaka 404 - Stran ne obstaja

Po drugi strani pa lahko prek posebej ustvarjene strani z napako ponudite dodatne povezave (na primer na domačo stran ali na podstrani, ki se vsebinsko prekrivajo s prvotno zahtevano poizvedbo). Prek te funkcije lahko zagotovite tudi funkcijo iskanja za svoje spletno mesto. S takšnimi ponudbami lahko preprečite, da bi obiskovalci zapustili vaše spletno mesto takoj po prejemu kode 404.

Z ustvarjalnim 404 sporočilom lahko nekatere obiskovalce celo spravite v dobro voljo. Seveda bodo uporabniki še vedno razočarani, če na vaši spletni strani ne bodo našli obljubljene vsebine. Vendar lahko izvirna in/ali zabavna spletna stran 404 to razočaranje nadoknadi. Tako imajo strani z napakami celo določen potencial.

Če poskrbite, da se oblika sporočila o napaki ujema s slogom vašega spletnega mesta, ste že postavili temelje za dobro stran z napako 404. Če na nenavaden, zabaven način sporočite, da zahtevana vsebina ni na voljo, se bodo številni obiskovalci zagotovo nasmehnili in bili prizanesljivi.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Vpliv Core Web Vitals na SEO

Vpliv Core Web Vitals na SEO

2. januarja 2024
Odkrijte vlogo Core Web Vitals pri optimizaciji za iskalnike. Odkrijte, zakaj je ta dejavnik pomemben za uspeh vaših spletnih strain.
Prihodnost spletnega oblikovanja

Prihodnost spletnega oblikovanja: napoved trendov

18. decembra 2023
Z razvojem umetne inteligence in strojnega učenja bodo spletna mesta postala bolj intuitivna in prilagojena potrebam posameznega uporabnika.
Kako spletno oblikovanje vpliva na SEO - postavitev spletne strani

Kako spletno oblikovanje vpliva na SEO

4. decembra 2023
Ali ste vedeli, da ima spletno oblikovanje ključno vlogo pri vaših prizadevanjih za SEO? V tem članku bomo raziskali razmerje med tema elementoma.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopeprinterbookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers