Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

• Objavljeno
20. februarja 2023
Predviden čas branja: 5 minut

Kazalo vsebine

Najdba v spletnih iskalnikih je eden najpomembnejših dejavnikov za uspeh spletne strani in je del optimizacije za iskalnike (SEO). Če želite, da vas najdejo Google, Bing ali Yahoo, mora biti vaša spletna stran uvrščena v njihov indeks.

Dobrodošli v našem izčrpnem vodniku o strateškem indeksiranju, ključnem postopku, ki krepi vidnost vašega spletnega mesta v vodilnih svetovnih iskalnikih: Google, Bing in Yahoo.

Odkrijte, kako uspešno uvrstiti svoje spletno mesto, povečati njegovo prepoznavnost in navsezadnje okrepiti svojo spletno prisotnost.

Kako predložiti spletno stran Googlu

Google je z levjim deležem iskalnih poizvedb po vsem svetu uveljavil svojo prevlado na področju iskalnikov. Na milijarde uporabnikov se vsak dan obrača na tega spletnega velikana, ki je postal glavni portal za dostop do obsežnega digitalnega vesolja.

Za vse strokovnjake, ki si prizadevajo utrditi spletno prisotnost, uporaba Googla ni le zaželena, temveč nujna. Če želite biti indeksirani v njegovi obsežni zbirki podatkov, Google ponuja dve poti: pasivno čakanje, da njegovi spletni pajki odkrijejo vaše spletno mesto prek zunanjih povezav, ali aktivno upravljanje postopka indeksiranja z registracijo spletnega mesta.

Z Googlovim računom in URL naslovom vašega spletnega mesta postane indeksiranje v Googlu enostavno. Koraki so preprosti, hitri in jih lahko opravite v nekaj minutah. Gre za izkoriščanje nadzora in optimizacijo vašega digitalnega potenciala.

1. Ustvarite Google račun

Če že imate račun Google, lahko ta korak preskočite. Če ne, obiščite Googlovo domačo stran in vzpostavite brezplačen račun. Poiščite in kliknite gumb "Prijavite se", nato pa izberite "Ustvari račun". Google vas bo učinkovito vodil skozi postopek registracije.

2. Zagon storitve Google Search Console

Nato pojdite na stran Google Search Console (konzola za iskanje) prek naslednjega naslova URL: https://search.google.com/search-console.

Pred dostopom do nadzorne plošče konzole se boste morali prijaviti z novo ustvarjenim Googlovim računom (ali obstoječim računom). To orodje je vaš glavni vmesnik za upravljanje vidnosti vašega spletnega mesta v Googlovih rezultatih iskanja.

3. Vpis spletne strani

Vaše spletno mesto je dodano prek leve stranske vrstice v konzoli za iskanje. V zgornjem levem kotu poiščite polje in ga izberite. Prikazal se bo spustni meni, v katerem morate klikniti možnost "+ Add Property". Pojavilo se bo novo polje, v katerega morate vnesti celoten URL naslov svoje spletne strani. Nato kliknite gumb "Continue".

Da bi zagotovili varnost in celovitost seznamov, mora Google Search Console od vas zahtevati potrditev lastništva vašega spletnega mesta. Za to ponuja več načinov; izberite tistega, ki vam najbolj ustreza. Ko bo postopek preverjanja lastništva končan, bo vaše spletno mesto vključeno v konzolo za iskanje in uvrščeno v čakalno vrsto za Googlovo indeksiranje. Ta korak je ključnega pomena za pridobitev nadzora nad tem, kako Googlovi spletni pajki zaznavajo vaše spletno mesto in kako z njim komunicirajo.

Samodejni vpis spletnih strani

Spletne strani so dinamične enote, ki se nenehno razvijajo in spreminjajo. Medtem ko Google rutinsko preverja vašo domeno, ko jo enkrat pošljete, je zemljevid spletnih strani bolj sistematičen in natančen vodnik za Googlove pregledovalnike, ki jih opozarja na nove strani. Prav tako zagotavlja metapodatke, ki iskalnikom pomagajo pri hitrejšem odzivanju na spremembe in napake.

Po registraciji spletnega mesta, kot je opisano zgoraj, lahko od Googla zahtevate indeksiranje zemljevida spletnega mesta. Ta možnost je na voljo v levi orodni vrstici v meniju "Indexing" > "Sitemaps". Tu navedete povezavo do zemljevida spletnega mesta.

Pri naslednjih pregledih bodo Googlovi roboti našli vaš zemljevid spletnega mesta na tem naslovu. To omogoča učinkovitejše indeksiranje novih strani, s čimer iskalnik v svojih rezultatih iskanja hitro odraža spremembe na vašem spletnem mestu. V bistvu je to način usmerjanja pozornosti iskalnika na razvoj vašega spletnega mesta, kar zagotavlja, da vaša spletna prisotnost ostane sveža in posodobljena.

Ročno indeksiranje v Googlu

Čeprav Google potrdi predložitev URL-jev, je treba opozoriti, da ti URL-ji niso takoj vključeni v indeks iskanja. Kljub temu Googlovi iskalni roboti v nekaj dneh pregledajo predložene naslove in ocenijo njihovo ustreznost. Če je vaše spletno mesto razvito v skladu z Googlovimi smernicami za spletne skrbnike, običajno ni ovir pri indeksiranju.

Ali je bil vaš URL indeksiran v Googlu, lahko preverite tako, da preprosto izvedete iskanje po spletnem mestu. To storite tako, da v iskalnik vnesete naslednji ukaz:

site:www.ime-moje-domene.si

Ta ukaz usmeri Google, da v rezultatih iskanja prikaže vse indeksirane URL naslove za določeno domeno.

Če iskanje po spletnem mestu kljub zahtevi za indeksiranje ne prinese pričakovanega rezultata, je morda priporočljivo preveriti morebitne tehnične težave, ki ovirajo postopek indeksiranja.

Pogoste tehnične ovire vključujejo datoteko robots.txt, meta oznako nofollow in kanonično oznako. Te komponente lahko nenamerno naročijo iskalnikom, naj ne prebirajo ali indeksirajo določenih strani vašega spletnega mesta, kar vpliva na vidnost vašega spletnega mesta v rezultatih iskanja.

Vpis spletne strani v Bing in Yahoo

Čeprav je Googlova prevlada na trgu iskalnikov očitna, imata Bing in Yahoo še vedno precejšnje možnosti za razširitev dosega vašega spletnega mesta - zlasti za projekte, ki so namenjeni občinstvu v ZDA.

Leta 2010 sta Bing in Yahoo oblikovala konsolidirano oglaševalsko mrežo, s čimer sta učinkovito poenostavila postopek registracije. Zato je za uvrstitev spletnega mesta v omrežji Bing in Yahoo dovolj ena sama registracija. Razširitev vidnosti vašega spletnega mesta na teh platformah lahko pripomore k raznovrstnemu doseganju občinstva in potencialno izboljša celoten promet na vašem spletnem mestu.

1. Ustvarjanje Microsoftovega računa

Odprite spletno stran bing.com in se brezplačno registrirajte za Microsoftov račun.

2. Zagon orodij Bing Webmaster Tools

Po opravljeni registraciji imate zdaj dostop do orodja Bing Webmaster Tools. Podobno kot pri registraciji spletnega mesta v Googlu zdaj vnesete URL svoje domače strani za indeksiranje in se nato potrdite kot lastnik spletnega mesta.

3. Vnesite spletno stran in zemljevid spletne strani

V zgornjem levem kotu stranske orodne vrstice najdete okence za vpis spletnega mesta . Odprite ga in izberite "Add a site". V novem oknu nato vnesite informacije o svojem spletnem mestu. Tudi Bingu lahko predložite zemljevid spletnega mesta. Običajno traja le nekaj dni, da iskalnik indeksira vašo domačo stran. Trenutno stanje lahko preverite v sporočilih o stanju.

Zaključek

Uvrstitev spletnega mesta v Googlu, Bingu in Yahooju je bistven del povečanja prepoznavnosti in dosega vašega spletnega mesta. Postopek zahteva pozornost do podrobnosti, vendar so koraki pri tem preprosti in obvladljivi.

Z učinkovitim indeksiranjem spletnega mesta v teh iskalnikih boste pripravili podlago za izboljšanje spletnega prometa in večjo vključenost. Ne pozabite, da je v dinamičnem digitalnem okolju vzdrževanje in posodabljanje prepoznavnosti spletnega mesta stalen proces, ki lahko na dolgi rok prinese pomembne koristi.

Vir naslovne slike: Adobe Stock

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

11. septembra 2023
Spoznajte umetnost usklajevanja estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju. Osvojite strategije, ki so vizualno osupljive, a uporabniku prijazne
Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

5. septembra 2023
Če dobro razumete načela psihologije barv, jih lahko strateško vključite v spletno oblikovanje in učinkovito vplivate na čustva uporabnikov.
Izdelava spletne strani za nepremičnine

Izdelava spletne strani za nepremičnine

17. avgusta 2023
V tem članku boste izvedeli, kako ustvariti spletno stran za nepremičninsko agencijo, vključno z izbiro platforme, oblikovanjem in optimizacijo za iskalnike.
Izelava spletne strani za zdravnika

Izdelava spletne strani za zdravnika

8. avgusta 2023
Kako lahko poskrbite, da vas potencialni pacienti najdejo in vam zaupajo, še preden stopijo v vašo ordinacijo? Izdelava spletne strani je odlična rešitev.
Izdelava spletne strani za računovodski servis

Izdelava spletne strani za računovodski servis

4. avgusta 2023
V tem članku boste našli dragocene nasvete, ki vam bodo pomagali ustvariti učinkovito in vizualno privlačno spletno stran za vaš računovodski servis.

Drugi prispevki z oznako

Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers