Kaj je spletna stran?

Spletna stran

Predviden čas branja: 3 minut

Kazalo vsebine

Kaj je spletna stran?

Spletna stran je dokument na svetovnem spletu (www), do katerega je mogoče dostopati prek URL naslova. Izraz je sestavljen iz besed web in site ter je delni prevod angleške besede web page. Spletna stran je običajno napisana v označevalnem jeziku HTML, zato jo imenujemo tudi HTML stran.

Razlika med spletno stranjo in spletnim mestom

V slovenščini razlikovanje med spletnim mestom in spletno stranjo pogosto povzroča zmedo, saj sta si besedi zelo podobni. Vendar pa izraza pomenita nekaj drugega glede vsebine: HTML stran ali spletna stran je običajno zgolj ena stran na svetovnem spletu. Spletno mesto pa je zbirka spletnih strani, ki se držijo skupaj in tako tvorijo celotno spletno mesto.

Koncept je zasnovan na knjigi in njenih straneh - zbirka strani skupaj z naslovnico tvori knjigo, tako kot (spletne) strani skupaj z drugo tehnologijo tvorijo spletno mesto.

Razlika: spletna stran in spletno mesto
Razlika: spletna stran in spletno mesto

Domača stran ali začetna stran kot posebna oblika spletne strani

V pogovornem jeziku veliko ljudi govori o domači strani in pri tem običajno misli na spletno stran. Vendar je domača ali začetna stran dejansko le prva spletna stran, ki se prikaže, ko v brskalniku prikličete naslov. Če na primer vnesete www.subtilnekreacije.si, se najprej prikaže domača stran subtilnekreacije.si.

Z domače strani lahko dostopate do drugih spletnih strani, ki so del spletnega mesta, na primer prek glavnega menija. Te podrejene spletne strani se zato pogosto imenujejo podstrani. Globina razvejanosti spletnega mesta ni določena. Iz začetne strani se lahko prek povezav odcepi poljubno število podravni.

Zgodovina spletne strani

Ko je Tim Berners-Lee v začetku 90. let prejšnjega stoletja izumil svetovni splet, je bila avgusta 1991 na spletu objavljena tudi prva spletna stran. To je bila čista stran HTML brez medijev ali drugih elementov. Vsebovala je le besedilo in nekaj hiperpovezav, ki so kazale na nadaljnjo vsebino.

Prva spletna stran na svetu
Prva spletna stran na svetu

Prvotno spletno mesto je bilo arhivirano v različici iz leta 1992 in si ga lahko ogledate še danes.

Struktura spletne strani

Vse spletne strani so tako ali drugače ustvarjene kot dokumenti HTML in se iz strežnika prenesejo v brskalnik. To pomeni, da se ne glede na to, ali je ustvarjena statično ali dinamično, na koncu vedno uporabi ista struktura.

V skladu s specifikacijo mora biti dokument HTML sestavljen iz doctype, <head> in <body>, ki sta obdana z oznakami <html>. Drevesna struktura HTML je tu že očitna - to pomeni, da imajo elementi podelemente in se vedno bolj razvejejo.

Več koristnih informacij o strukturi HTML dokumentov najdete v uvodnem tečaju W3-Schools.

Razlike med dinamičnimi in statičnimi spletnimi stranmi

Danes je spletna stran še vedno ustvarjena v jeziku Hypertext Markup Language ali krajše HTML. Vendar se je od začetkov spleta marsikaj spremenilo. Po eni strani je HTML doživel več razvojnih skokov, po drugi strani pa so postali bolj priljubljeni sistemi za upravljanje vsebine (CMS).

Slednji omogočajo, da strežnik strani HTML dinamično ustvari le, ko se stran prikliče. Brskalnik, ki na koncu prikaže dokument, tega ne opazi, saj prejme spletno stran v skladu s HTML specifikacijo. Vendar na strežniku ni datotek HTML, temveč le gradniki.

To je v nasprotju s statičnim ustvarjanjem dokumentov HTML. Vsaka spletna stran je ustvarjena ročno in ponavljajoče se elemente, kot sta navigacija ali noga, je treba vedno znova kopirati. Glavna pomanjkljivost tega je, da je treba vsako statično HTML datoteko spremeniti, če so potrebne spremembe, na primer navigacije. Zato so CMS sistemi, kot je WordPress ipd., danes uveljavljeni za vsako večjo spletno stran.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

11. septembra 2023
Spoznajte umetnost usklajevanja estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju. Osvojite strategije, ki so vizualno osupljive, a uporabniku prijazne
Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

5. septembra 2023
Če dobro razumete načela psihologije barv, jih lahko strateško vključite v spletno oblikovanje in učinkovito vplivate na čustva uporabnikov.
Izdelava spletne strani za nepremičnine

Izdelava spletne strani za nepremičnine

17. avgusta 2023
V tem članku boste izvedeli, kako ustvariti spletno stran za nepremičninsko agencijo, vključno z izbiro platforme, oblikovanjem in optimizacijo za iskalnike.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers