Kaj je URL?

URL

Predviden čas branja: 2 minut

Kazalo vsebine

Kaj je URL?

URL je naslov za dostop do določenih virov, na primer do spletnega mesta prek interneta. Kratica URL pomeni Uniform Resource Locator (enotni lokator virov).

V vsakdanjem življenju se naslovi URL pogosto imenujejo tudi "spletni naslov" ali "internetni naslov" - čeprav ti izrazi vsebinsko niso povsem pravilni, jasno povedo, za kaj se številni URL naslovi uporabljajo. Razlog je v tem, ker se s to obliko naslova običajno srečamo, ko sporočamo povezavo do spletnega mesta.

Struktura URL-ja

Da bi bili URL naslovi splošno uporabni, morajo upoštevati specifikacije. Struktura mora biti vedno enaka, da se izpolnijo specifikacije standarda, prvotno opredeljenega v standardu RFC-1738. Standardno skladen URL naslov potrebuje le dva dela: shemo, ki ji sledi del, značilen za shemo.

Za ponazoritev tega je uporabljen primer spletnega naslova URL https://subtilnekreacije.si/blog :

Shema: https://

Del, specifičen za shemo: subtilnekreacije.si/blog

Shema določa vrsto URL-ja - na primer spletni naslov, do katerega je treba dostopati prek HTTPS. Tehnično je HTTPS omrežni protokol. Vendar so možni tudi URL naslovi, ki uporabljajo shemo brez takšnega protokola. Na spletu se pogosto uporablja shema tel:

Shema: tel:

Posebni del sheme: +4921225085250

V URL naslovu tel:+4921225085250 so shranjeni shema za telefonske številke ter koda države, koda območja in določena telefonska številka. Običajno je to povezava, kot je ta: Pokličite Subtilne Kreacije.

Uporaba URL-jev je koristna zlasti za uporabnike pametnih telefonov, saj jim telefonskih številk ni treba več naporno tipkati ali kopirati. Pri fiksni shemi naprava ve, da gre za telefonsko številko, ki se prenese neposredno v telefonsko aplikacijo.

Domena in URL - kakšna je razlika?

Izraza domena in URL se na spletu pogosto uporabljata kot sinonima. Vendar so tu majhne razlike, saj domena sama po sebi ni URL. URL pa lahko vsebuje celotno domeno.

Za ponazoritev razlike med domeno in naslovom URL je tukaj primer:

Domena: subtilnekreacije.si

URL: https://subtilnekreacije.si

Kot je opisano v URL strukturi, vsebuje URL tudi protokol, ki se uporablja za komunikacijo. V tem primeru je to HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure).

Kdaj govorimo o URI in kdaj o URL?

V poplavi okrajšav se zlahka zapletemo. Na enem mestu je naveden URI, na drugem URL. Oba izraza se razlikujeta le v zadnjem delu, saj I pomeni identifikator, L pa lokator. Poleg tega obstaja tudi URN, kjer N pomeni ime. Tehnični izrazi so tako zapisani na naslednji način:

  • URI = Uniform Resource Identifier (enotni identifikator virov)
  • URL = Uniform Resource Locator (enotni lokator virov)
  • URN = Uniform Resource Name (enotno ime vira)

URI je splošni izraz za različne identifikatorje. To je lahko URL naslov, ime (URN) ali oboje.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Zakaj moje spletne strani ni v Googlu

Zakaj moje spletne strani ni v Googlu?

6. marca 2023
Obstaja veliko razlogov, zakaj spletna stran ni dobro uvrščena v iskalniku. Vzrok je lahko pomanjkanje vsebine, slaba navigacija ali zastarela zasnova.
Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

20. februarja 2023
Za vpis spletne strani v Google potrebujete le Google račun in URL vašega spletnega mesta. Prijava poteka v treh korakih in traja le nekaj minut.
Izdelava spletne strani za frizerja

Izdelava spletne strani za frizerja

5. februarja 2023
Preverite, kako hitro, enostavno in predvsem poceni ustvariti spletno stran frizerskega salona ter kakšno strukturo mora imeti spletna stran frizerja.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers