Izdelava spletne strani za podjetnika

• Objavljeno
12. junija 2023
Predviden čas branja: 7 minut

Kazalo vsebine

Ne glede na to, ali ste novinec ali že izkušen podjetnik, boste odkrili, kako lahko z lahkoto in minimalnimi stroški vzpostavite svojo spletno prisotnost. Ugotovili boste, da je imeti spletno stran ne le odlično orodje za pridobivanje strank, ampak tudi neprecenljivo sredstvo, ki vam omogoča, da se razlikujete od konkurence.

Razkrili vam bomo ključne elemente, ki jih mora vsebovati spletn stran vsakega podjetnika ter po korakih predstavili, kako pridete do vaše spletne strani.

Prednosti spletne strani za podjetnike

Za podjetnika prinaša spletni nastop številne prednosti. Dobro zasnovana spletna stran je celovito orodje za izpostavljanje blagovne znamke, trženje in odnose s strankami. Tukaj je nekaj ključnih prednosti:

 • Vidnost in verodostojnost: V digitalni dobi se potrošniki pri iskanju izdelka ali storitve pogosto najprej obrnejo na internet. Profesionalno spletno mesto vašemu podjetju zagotavlja digitalno predstavitev, povečuje vašo prepoznavnost in daje verodostojnost vašemu poslovanju.
 • Stroškovno učinkovito oglaševanje: S spletno stranjo lahko izkoristite moč optimizacije za iskalnike, vsebinskega trženja in oglaševanja v družabnih medijih. Te strategije digitalnega trženja so običajno stroškovno učinkovitejše in imajo širši doseg kot tradicionalne metode trženja.
 • Dostopnost 24 ur na dan, 7 dni v tednu: Spletna stran je vedno odprta in strankam omogoča, da raziskujejo vaše izdelke, storitve ali rezervirajo sestanke ob času, ki jim ustreza.
 • Neposredna komunikacija s strankami: Spletna mesta pogosto vključujejo kontaktne obrazce, klepetalne robote in forume, ki vam omogočajo neposredno interakcijo s strankami, odgovarjanje na njihova vprašanja, sprejemanje povratnih informacij ali reševanje težav.
 • Zbiranje podatkov: Z vključitvijo orodij, kot je Google Analytics, v spletno mesto lahko zbirate dragocene podatke o demografskih značilnostih strank, njihovih nakupnih navadah in o tem, kateri vidiki vašega spletnega mesta so najbolj zanimivi.
 • Predstavitev izdelkov ali storitev: Spletna platforma podjetnikom omogoča, da podrobno predstavijo svojo ponudbo z uporabo visokokakovostnih slik, videoposnetkov in pričevanj strank ter tako ustvarijo prepričljiv argument za svoj izdelek ali storitev.
 • Konkurenčna prednost: Na današnjem digitalnem trgu, na katerem številni potrošniki o podjetju presodijo na podlagi njegove spletne prisotnosti, vam lahko elegantna in enostavna spletna stran zagotovi konkurenčno prednost.

Katera vrsta spletne strani in kateri ponudnik sta zame primerna?

Pri izdelavi spletnih strani za svoj podjetniški podvig lahko uporabite tri glavne možnosti, od katerih ima vsaka svoje prednosti in vidike. Oglejmo si te tri možnosti:

Gradnik, vključen v gostovanju vaše spletne strani

V številne storitve gostovanja, kot so Wix, Weebly in Squarespace, so vgrajeni gradniki spletnih strani, ki so uporabniku zelo prijazni, zlasti za začetnike. Z vmesniki povleci in spusti, obsežnimi knjižnicami predlog in enostavno integracijo funkcij, kot so kontaktni obrazci in e-trgovina, vam lahko ta orodja pomagajo hitro vzpostaviti in zagnati spletno stran.

Poleg tega ponujajo tudi udobje, saj sta gostovanje in platforma za oblikovanje združena v paketu. Vendar pa lahko ta preprostost prinaša omejitve v smislu prilagajanja in razširljivosti, zaradi česar so lahko manj idealna izbira za kompleksnejša spletna mesta ali podjetja, ki načrtujejo hitro rast.

WordPress ali drug CMS

Sistemi za upravljanje vsebin (CMS), kot so WordPress, Joomla ali Drupal, ponujajo bolj prilagodljiv in zmogljiv način izdelave spletnega mesta.

Predvsem WordPress je znan po enostavni uporabi, robustnem ekosistemu vtičnikov in zelo prilagodljivih temah. Odličen je za tiste, ki želijo imeti večji nadzor nad zasnovo in funkcionalnostjo svoje spletne strani, ne da bi se morali naučiti programiranja.

Vendar imejte v mislih, da je lahko krivulja učenja CMS-ja bolj zahtevna kot pri preprostem izdelovalcu spletnih strani, poleg tega pa boste morali poskrbeti za ločeno gostovanje.

Najem agencije za izdelavo spletnih strani

Če želite resnično edinstveno spletno stran in imate posebne, zapletene potrebe - ali če se preprosto raje osredotočate na svoje poslovanje kot na učenje spletnega oblikovanja -, je najem profesionalnega spletnega razvijalca ali agencije lahko prava rešitev.

Strokovnjaki prinašajo tehnično strokovno znanje, izkušnje pri oblikovanju uporabniške izkušnje ter poznavanje trenutnih spletnih trendov in najboljših SEO praks. Ustvarijo lahko spletno mesto po meri od začetka ali izkoristijo moč CMS sistema, vas pa razbremenijo praktičnega dela. Slaba stran je, da so lahko profesionalne storitve oblikovanja precej drage, zato boste morali predvideti sredstva za stalno vzdrževanje in posodobitve.

PrednostSlabostiTežavnostCena
CMSZelo vsestransko prilagodljivGostovanje in domeno je treba dodatno rezerviratisrednje/težkosrednja/nizka
Izdelava z orodjem pri ponudniku spletnega gostovanjaTehnično znanje ni potrebnoLe omejena možnost prilagajanjaenostavnanizka
Agencije in samostojni oblikovalciPodpora strokovnjakovPriporočljivo le za velike projektepreprostovisoka

Vsako od teh orodij ima svoje prednosti in izzive, prava izbira pa je odvisna od vašega tehničnega znanja, razpoložljivega časa, posebnih potreb po spletnem mestu in proračuna. Ne glede na to, ali iščete hitro in enostavno rešitev, ravnovesje med močjo in prijaznostjo do uporabnika ali po meri oblikovano digitalno izložbo, bo ena od teh metod ustrezala vašim podjetniškim potrebam.

Kaj je treba vključiti na spletnih straneh podjetnika?

Najpomembnejša naloga pri pridobivanju strank je zaupanje. Pri vseh vsebinah, ki sodijo na domačo stran za podjetnika, je treba imeto v mislih prav zaupanje. S povsem vsebinskega vidika je priporočljivo, da ste na svetovnem spletu prisotni z naslednjimi pomembnimi vsebinami:

 • Domača stran
 • O podjetju
 • Storitve oz. izdelki
 • Projekti oz. reference
 • Blog
 • Kontaktna stran
 • Varstvo osebnih podatkov in piškotki

Domača stran

Domača stran služi kot velika vstopna točka na vašo podjetniško pot. Biti mora vabljiva, privlačna in enostavna za navigacijo. Na njej naredite prvi vtis, zato mora jasno sporočati, kdo ste in kaj vaše podjetje ponuja. Izpostavite ključne izdelke ali storitve, poudarite svojo edinstveno ponudbo vrednosti in usmerite obiskovalce k pozivom k dejanjem, kot so "Več informacij", "Kupujte zdaj" ali "Pišite nam".

O podjetju

Stran "O podjetju" je priložnost, da poveste svojo zgodbo. Na njej predstavite pot, poslanstvo in vrednote svojega podjetja ter predstavite svojo ekipo. Z obiskovalci želite vzpostaviti povezavo, zato se ne bojte, da bi vaša strast prišla do izraza. Ne pozabite, da ljudje želijo poslovati z ljudmi in ne z brezobličnimi subjekti.

Izdelki in storitve

Na tej strani mora biti jasno prikazano, kaj ponuja vaše podjetje. Ne glede na to, ali prodajate fizične izdelke, digitalne izdelke ali storitve, obvezno vključite visokokakovostne slike, podrobne opise in cene. Če je mogoče, vključite ocene ali pričevanja, da si pridobite zaupanje potencialnih strank. Obiskovalcem vedno olajšajte nakup ali zahtevajte več informacij.

Projekti oz. reference

Na tej strani predstavite svoje prejšnje delo, zgodbe o uspehu ali študije primerov. To ne ponazarja le vaših zmogljivosti, temveč tudi gradi verodostojnost in zaupanje pri potencialnih strankah ali kupcih. Poudarite problem, ki ste ga rešili, postopek in končni rezultat. Če imate pričevanja strank ali partnerjev, je to odlično mesto za njihovo predstavitev.

Blog

Blog je lahko neprecenljivo orodje za povečanje prometa na vašem spletnem mestu, izobraževanje strank in gradnjo vaše blagovne znamke. To je prostor za deljenje vpogledov v panogo, koristnih nasvetov, posodobitev podjetja in še več. Ne pozabite, da so ključ do uspešnega bloga doslednost, ustreznost in izvirnost. Vsaka objava mora bralcem ponuditi vrednost ter okrepiti sporočilo in strokovno znanje vaše blagovne znamke.

Kontaktna stran

Obiskovalcem omogočite, da se zlahka obrnejo na vas z morebitnimi vprašanji ali povratnimi informacijami. Ta stran mora vsebovati kontaktne informacije, kot so vaš poslovni naslov, e-pošta, telefonska številka in povezave so družbenih omrežij. Razmislite tudi o vključitvi kontaktnega obrazca za lažjo uporabo. Zagotovite, da bodo poizvedbe strank prejele pravočasne odgovore, saj boste tako gradili pozitivne odnose s strankami.

Politika zasebnosti in izjava o piškotkih

Zaradi vse večje ozaveščenosti o zasebnosti podatkov je bistveno, da imate jasno in dostopno politiko zasebnosti in izjavo o piškotkih. Na tej strani mora biti podrobno opisano, katere podatke zbirate od uporabnikov, kako jih uporabljate in kako jih varujete. Ne pozabite, da je preglednost ključnega pomena pri vzpostavljanju zaupanja vaših strank.

Kako do spletne strani za podjetnika po korakih

Predstavili vam bomo korake, ki jih morate narediti za ustvarjanje svoje domače strani:

 • Izbira domene
 • Določite obliko
 • Dodajanje vsebine
 • Objava spletne strani in optimizacija

1. Korak: Izbira domene

Prvi korak k vzpostavitvi spletne prisotnosti podjetnika je izbira imena domene. To bo naslov, s katerim bodo uporabniki interneta dostopali do vašega spletnega mesta. Prizadevajte si za domeno, ki je zapomnljiva, jedrnata in odraža ime vaše blagovne znamke ali storitev, ki jih ponujate.

Izbrano domeno boste morali registrirati pri registrarju domen. Pri tem razmislite o zavarovanju različnih domenskih končnic (.si, .com, .net, .org) in napačnih zapisov domene, da zaščitite svojo blagovno znamko.

2. Korak: Določite obliko

Ko imate domeno, je čas, da oblikujete videz spletnega mesta. Dobro oblikovana spletna stran je bistvenega pomena za pritegnitev in ohranjanje zanimanja strank. Izberite zasnovo, ki je usklajena z identiteto vaše blagovne znamke, vključno z barvnimi shemami, pisavami in slogom.

Prepričajte se, da vaša zasnova ni le vizualno privlačna, temveč tudi uporabniku prijazna. Obiskovalci se morajo po njej zlahka orientirati, saj mora biti jasno postavljena, imeti intuitivne menije in vidne pozive k akciji.

3. Korak: Dodajte vsebino

Vsebina je na spletu najbolj pomemben dejavnik. Začnite z dodajanjem dragocene in ustrezne vsebine na opisane strani, kot so Domov, O podjetju, Storitve itd. Vsaka stran mora služiti določeni potrebi stranke. Prepričajte se, da je vsebina dobro napisana, zanimiva in optimizirana z ustreznimi ključnimi besedami za SEO.

Vključite privlačne slike in videoposnetke, da obogatite vsebino in pritegnete pozornost. Pri ustvarjanju vsebine imejte vedno v mislih svojo ciljno skupino in poskrbite, da bo uporabna in da bo z njo odmevala.

4. Korak: Objava spletne strani in optimizacija

Po dodajanju vsebine je čas, da objavite spletno mesto in ga omogočite svetu, da ga vidi. Vendar se vaše delo z objavo ne konča. Da bi zagotovili dobro uvrstitev spletnega mesta v rezultatih iskalnikov, ga morate optimizirati za SEO. To vključuje strategije, kot so optimizacija ključnih besed, izboljšanje hitrosti nalaganja spletnega mesta, ustvarjanje kakovostnih povratnih povezav in redno posodabljanje vsebine.

Razmislite o uporabi orodij za analizo spletnih strani, da boste bolje razumeli svoje občinstvo in izvedli potrebne prilagoditve. Ne pozabite, da spletno mesto ni stvar, ki jo lahko nastavite in pozabite. Je dinamična platforma, ki zahteva redne posodobitve in optimizacijo, da ostane relevantna in učinkovita.

Zaključek

Ustvarjanje spletnega mesta za podjetnika je pomemben korak k vzpostavitvi trdne digitalne prisotnosti. Ponuja platformo za predstavitev vaše blagovne znamke, sodelovanje s strankami in spodbujanje rasti podjetja. Od izbire popolnega imena domene, določitve oblike spletnega mesta, ustvarjanja privlačne vsebine do objave in optimizacije za iskalnike - vsak korak je posebej pomemben in se ga je treba lotiti z ustrezno skrbnostjo.

Čeprav se postopek na začetku zdi zastrašujoč, so koristi dobro izdelanega spletnega mesta večkratne in dokazujejo konkurenčno prednost v današnjem vse bolj digitalnem poslovnem okolju. Sprejmite to pot, nenehno se učite in prilagajajte ter opazujte, kako vaše podjetje uspeva na spletu.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

11. septembra 2023
Spoznajte umetnost usklajevanja estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju. Osvojite strategije, ki so vizualno osupljive, a uporabniku prijazne
Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

5. septembra 2023
Če dobro razumete načela psihologije barv, jih lahko strateško vključite v spletno oblikovanje in učinkovito vplivate na čustva uporabnikov.
Izdelava spletne strani za nepremičnine

Izdelava spletne strani za nepremičnine

17. avgusta 2023
V tem članku boste izvedeli, kako ustvariti spletno stran za nepremičninsko agencijo, vključno z izbiro platforme, oblikovanjem in optimizacijo za iskalnike.
Izelava spletne strani za zdravnika

Izdelava spletne strani za zdravnika

8. avgusta 2023
Kako lahko poskrbite, da vas potencialni pacienti najdejo in vam zaupajo, še preden stopijo v vašo ordinacijo? Izdelava spletne strani je odlična rešitev.
Izdelava spletne strani za računovodski servis

Izdelava spletne strani za računovodski servis

4. avgusta 2023
V tem članku boste našli dragocene nasvete, ki vam bodo pomagali ustvariti učinkovito in vizualno privlačno spletno stran za vaš računovodski servis.

Drugi prispevki z oznako

Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers