Na kaj paziti, ko naročite oblikovanje spletne strani

• Posodobljeno
28. Jan, 2023
Predviden čas branja: 5 minut

Kazalo vsebine

Če prvič najamete agencijo za oblikovanje spletnih strani ali spletnega oblikovalca, se boste soočili s številnimi vprašanji. Pojasnili vam bomo, na kaj morate biti pozorni, ko se dogovarjate za oblikovanje spletne strani.

Na kaj morate biti pozorni pri naročanju oblikovanja spletne strani?

Ko najamete spletnega oblikovalca, morate biti pozorni na veliko stvari. Spletni dizajn mora biti prilagojen ciljni skupini, da bi čim več obiskovalcev pretvorili v stranke. Poleg tega vsaka spletna stran potrebuje trdno tehnično podlago, kot je kratek čas nalaganja in brezhibno delovanje.

Poleg teh dveh dejavnikov je treba že na začetku upoštevati tudi optimizacijo za iskalnike, da bodo iskalniki, kot je Google, spletno stran uvrstili čim višje in da jo bo našlo čim več potencialnih strank.

Pred začetkom oblikovanja: Jasno določite zahteve

Če nameravate naročiti oblikovanje spletne strani za svoje podjetje, morate najprej pripraviti natančen seznam zahtev. Jasneje kot boste spletnemu oblikovalcu sporočili, kaj imate v mislih, boljša in natančnejša bo komunikacija.

Natančna opredelitev zahtev za vašo novo spletno stran je zelo pomembna. Če imate le nejasno predstavo o tem, kaj pričakujete, obstaja velika verjetnost, da boste razočarani, saj se vaša predstava dobre strani lahko povsem razlikuje od predstave oblikovalca. Velikokrat se zgodi, da stranka pusti oblikovalcu proste roke, ko pa dobi končni izdelek, zna povsem natančno opredeliti, kaj vse ji ni všeč. Ko bi lahko bila tako specifična v štartu, bi se izognili marsikateri nevšečnosti.

Hkrati kot naročnik ne rabite opredeliti prav vsega, a morate imeti jasno izraženo, kaj želite, da spletna stran doseže. Različni nameni zahtevajo različne pristope pri oblikovanju spletne strani in pomembno je, da oblikovalec ve, kakšna bo vloga spletne strani.

Dober oblikovalec spletnih strani lahko na podlagi ciljne skupine in ciljev ustvari optimalen koncept.

Kaj mora spletni oblikovalec upoštevati pri oblikovanju spletne strani?

V nadaljevanju navajamo najpomembnejše točke, na katere morate biti pozorni, če se odločite za oblikovanje nove spletne strani:

  • Odzivna spletna stran
  • Vsebina optimizirana za iskalnike
  • Hitrost nalaganja
  • Uporabniku prijazna stran
  • Zasebnost in varovanje podatkov
  • Tehnično čista koda
  • Vključevanje družabnih medijev
  • Sistem za upravljanje vsebin (CMS)
Oblikovanje spletne strani - Wireframe
Oblikovanje spletne strani: priprava ogrodja

Odzivna spletna stran

Sodobna spletna stran mora biti odzivna. To pomeni, da spreminja svoj videz na različnih velikostih zaslonov, tako da jo lahko obiskovalci vedno uporabljajo optimalno, ne glede na to, s katere naprave dostopajo do vaše strani.

Za osebo, ki do spletne strani dostopa z mobilne naprave, kot je pametni telefon, je pomembno, da je vsebina zelo jasna in dobro strukturirana. Lažje ko obiskovalcu omogočite, da doseže cilj svojega iskanja, večja je verjetnost, da se bo pretvoril v stranko.

Spletne strani, ki niso odzivne, Google običajno uvršča nižje kot odzivne spletne strani. Zato je tudi za prikaz visoko v iskalniku smiselno imeti odzivno spletno stran.

Vsebina optimizirana za iskalnike

Podstrani, optimizirane za določene ključne besede, pomagajo povečati vidnost v iskalnikih. Ker imajo iskalniki, kot je Google, raje strokovnjake, je priporočljivo ustvariti nekaj informativnih podstrani okoli glavne teme.

Hitrost nalaganja

Ko gre za SEO (optimizacijo za iskalnike), ne smemo zanemariti tudi tehničnega SEO. Poleg dobre vsebine, odzivne strani in pravilne izvorne kode je za dobro uvrstitev bistven hiter čas nalaganja. Domačo stran, ki je počasna, bo obiskalo manj obiskovalcev, saj jih bo veliko odskočilo že med nalaganjem spletne strani, če bo trajalo predolgo.

Prav tako je za hitrejše nalaganje spletnih strani, do katerih se dostopa z mobilnimi napravami, in manjšo porabo podatkov pomembno, da je vsebina optimizirana tako, da je čim manjša, a še vedno vizualno ustrezna.

Uporabniku prijazna stran

Uporabniku prijazno spletno oblikovanje pomeni, da se lahko tudi obiskovalci, ki spletne strani še nikoli niso videli, na njej takoj znajdejo. To najlažje dosežete tako, da se držite uveljavljenih standardov. Navigacija, ki je na voljo v zgornjem delu spletnega mesta, pomaga pri lažji orientaciji po različnih podstraneh.

Jasno razporejene strani, na katere je obiskovalčevo oko usmerjeno posebej, povečujejo verjetnost, da bo obiskovalec zadovoljen in bo zaradi njihove preglednosti morda kupil izdelek ali naročil storitev.

Zasebnost in vararovanje podatkov

Namen politike zasebnosti je, da obiskovalcu natančno pokaže, v katerih vidikih spletnega mesta so shranjeni kateri podatki in kako se z njimi ravna. Prav tako mora spletna stran vsebovati informacije o lastniku spletnega mesta in odgovornih osebah.

Tehnično čista koda

Pri oblikovanju spletne strani je treba že od samega začetka poskrbeti za tehnično čisto kodo. Čista izvorna koda je kakovostna lastnost dobrih spletnih strani, zaradi nje pa lahko obiskovalci tudi bolje uporabljajo spletno mesto, saj se pojavlja manj napak.

Vključevanje družabnih medijev

Glede na panogo je smiselno, da se družabni mediji vključijo v marketinško kombinacijo. Če so ustrezno upravljani, lahko imajo zelo velik vpliv na uspeh podjetja na spletu, zlasti v vizualnih panogah. Eden od najpomembnejših nasvetov v tem kontekstu je, da se osredotočite na to, kje je aktivno ciljno občinstvo. Za nekatera podjetja je bolj primeren Facebook, za druge Instagram, medtem ko se bodo tretja najbolje tržila na LinkedInu.

Če večina potencialnih strank storitev najverjetneje išče prek Googla, morata biti optimizacija za iskalnike na prvem mestu. Če se želite uveljaviti v zelo vizualni panogi, so Instagram, TikTok in Facebook smiselni za povečanje prepoznavnosti podjetja in lastnih izdelkov.

Sistem za upravljanje vsebin (CMS)

Verjetno ste že kje zasledili kratico CMS. To je kratica za sistem za upravljanje vsebin (content management system). Sistem za upravljanje vsebin je na neki način gradbeni komplet, ki močno poenostavi izdelavo in vzdrževanje spletnega mesta.

Eden najbolj znanih sistemov za upravljanje vsebine je WordPress. Spletni oblikovalec, ki dela s sistemom WordPress, svojim strankam na zahtevo z veseljem ponudi kratko usposabljanje, na katerem jih seznani z osnovami sistema za upravljanje vsebin. To nato omogoča, da lahko sami enostavno spreminjate besedilo in slike, saj vam tako ni treba poklicati strokovnjaka in plačati vsakič, ko gre le za spreminjanje malenkosti.

Kaj upoštevati pri oblikovanju spletne strani
Oblikovanje spletne strani: optimizacija za iskalnike

Ali je komunikacija s spletnim oblikovalcem ustrezna?

Tekoča komunikacija med spletnim oblikovalcem in vami je zelo pomembna. Če opazite, da se roki ne upoštevajo in da so rezultati pri vmesnih ciljih slabi, je treba razmisliti o drugih agencijah za nadaljnje delo.

Dostop in navodila za urejanje besedil in slik

Če se uporablja CMS sistem, kot je WordPress, je pomembno, da se pozanimate, ali lahko sami pridobite dostop in kratka navodila. Možnost, da lahko sami upravljate z vsebino, je zelo koristna oz. varčna.

Bodite potrpežljivi - za dobro oblikovano spletno stran je potreben čas

Resen ponudnik ne more zagotoviti dobrega spletnega oblikovanja v enem dnevu. Na začetku postopka izdelave spletnih strani je najprej treba opraviti analizo ciljne skupine in konkurence. Ta pomaga ugotoviti, kaj si vaše stranke želijo in kje so še vrzeli.

Odvisno od proračuna konkurence se je v nekaterih panogah morda težko uveljaviti. Ponudnika, ki ne more utemeljeno navesti, koliko truda je potrebnega za uspešen začetek projekta na internetu, ne smete izbrati.

Zaključek

Zdaj poznate najpomembnejše vidike, če želite najeti spletnega oblikovalca oz. agencijo za oblikovanje spletnih strani. Z našimi nasveti imate več možnosti, da boste imeli ustrezno oblikovano spletno stran, katere vsebina je optimizirana tako, da boste imeli več obiskovalcev na svoji spletni strani in da boste čim več teh obiskovalcev na koncu spremenili v stranke.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Zakaj moje spletne strani ni v Googlu

Zakaj moje spletne strani ni v Googlu?

6. marca 2023
Obstaja veliko razlogov, zakaj spletna stran ni dobro uvrščena v iskalniku. Vzrok je lahko pomanjkanje vsebine, slaba navigacija ali zastarela zasnova.
Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

20. februarja 2023
Za vpis spletne strani v Google potrebujete le Google račun in URL vašega spletnega mesta. Prijava poteka v treh korakih in traja le nekaj minut.
Izdelava spletne strani za frizerja

Izdelava spletne strani za frizerja

5. februarja 2023
Preverite, kako hitro, enostavno in predvsem poceni ustvariti spletno stran frizerskega salona ter kakšno strukturo mora imeti spletna stran frizerja.
Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

13. oktobra 2022
Enajst razlogov, zakaj bi morali za svojo spletno stran uporabljati WordPress oz. zakaj je WordPress postal nepogrešljiv za 43% svetovnega spleta.
Strokovnjak za SEO

Strokovnjak za SEO in njegova znanja

9. januarja 2022
Strokovnjak za SEO je nepogrešljiv pri optimizaciji spletne strani, kadar želite dosegati najvišja mesta v spletnih iskalnikih kot je Google.

Drugi prispevki z oznako

Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers