Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

• Posodobljeno
30. Jan, 2023
Predviden čas branja: 5 minut

Kazalo vsebine

Ko gre za prisotnost na internetu, se najprej pojavi vprašanje o pravem sistemu za upravljanje vsebine (v nadaljevanju CMS). Za mnoge, ki sami želijo ustvariti spletno stran, so orodja za izdelavo spletnega mesta v okviru spletnega gostovanja prva rešitev s katero se srečajo.

Vendar se kmalu izkaže, da so tovrstne rešitve omejujoče in žal ne tako uporabne, kot se je zdelo na začetku. Nič čudnega, navsezadnje so takšna orodja namenjena predvsem začetnikom, ki lahko na ta način sestavijo neurejeno, a vsaj delujočo spletno stran. Če pa imate več zahtev za svoje spletno mesto, boste kaj hitro naleteli na kup omejitev. V tem primeru bi za vas utegnila biti idealna rešitev WordPress.

Zakaj prav WordPress in zakaj vsa druga orodja za izdelavo spletnih strani, spletni sistemi in CMS niso več primerljivi z WordPressom in nikoli ne bodo, vam bom pojasnil v tem prispevku.

Predstavil vam bom dvanajst tehtnih razlogov, zakaj bi morali za svojo spletno stran uporabljati WordPress. Ali z drugimi besedami: zakaj je WordPress postal nepogrešljiv za skoraj vsa spletna mesta.

WordPress je brezplačen in lahko dostopen CMS

Začnimo z glavnim razlogom, zakaj je WordPress idealen za vašo spletno stran. Ta CMS je popolnoma brezplačen, še bolje pa je, da je celo odprtokoden. Začetek uporabe je preprost, saj ni nobenih naročnin. Medtem ko lahko drugi sistemi za upravljanje vsebine, zlasti v komercialnem okolju, hitro postanejo zelo dragi, je WordPress za vse uporabnike popolnoma brezplačen.

Content Management System
CMS - Content Management System

Vsa spletna gostovanja podpirajo WordPress

Želite namestiti WordPress, a se vam ne sanja, kateri paket spletnega gostovanja ali strežnik potrebujete zanj? Razumljivo, kdo lahko kot laik spremlja vse? Krasno je, da zdaj obstaja veliko različnih spletnih gostovanj tudi v Sloveniji, ki povsem podpirajo WordPress. Vsak spletni gostitelj ponuja posebne pakete, ki so prilagojeni temu CMS sistemu z vidika strojne opreme in ga običajno tudi samodejno namestijo s klikom ali dvema. Na ta način dobite gostovanje in WordPress kot celovit paket, kar je izjemno praktično.

WordPress je priljubljen in dobro podprt

Leta 2022 WordPress sistem uporablja 43% strani na svetovnem spletu. WordPress ni le zelo razširjen, temveč tudi zelo priljubljen. Ljudje imajo radi WordPress, zato je zelo enostavno najti forum ali blog, kjer se najde odgovor za še tako kompleksne težave z omenjenim sistemom.

Skoraj nobena skupnost ni večja in prijaznejša od WordPressove. Množični uporabniki zagotavljajo, da je pomoč vedno in povsod na voljo. Dober primer je GDPR, ki je nenadoma zahteval pasice s piškotki. Za težavo, ki je povsod povzročala glavobole, je WordPress skupnost hitro pripravila priročne vtičnike, ki so vse to opravili samodejno.

Za vse obstaja vtičnik ali tema

Zdaj imate svojo WordPress stran, ki ima zelo specifično temo. Morda gre celo za nišo, ki se zdi precej nenavadna in potrebujete prav specifično rešitev. Kakšne možnosti za nadgradnjo funkcionalnosti spletne strani so vam na voljo? Pri WordPressu so možnosti velike, saj skoraj noben CMS sistem ne ponuja tako širokega izbora vtičnikov in tem.

Ne glede na to, ali gre za odvetniško pisarno, zobozdravstveno ordinacijo, restavracijo ali najem avta, boste našli pravi vtičnik ali temo za vse namene. V WordPressu vsakdo dobi, kar potrebuje.

WordPress vtičniki
WordPress vtičniki

Vedno boste našli razvijalce za WordPress

Omenil sem že podporo v skupnosti, vendar je na voljo tudi druga strokovna WordPress pomoč. Tako kot vam naša agencija ponuja storitve za vzdrževanje WordPress spletne strani, obstaja veliko programerjev, specializiranih prav za WordPress rešitve. Potrebujete vtičnik po meri ali želite povezati sistem rezervacij s svojo spletno stranjo? Medtem ko morate pri drugih sistemih več let iskati nekoga, ki ve, kako to narediti, imate za WordPress na voljo številne razvijalce.

WordPress skoraj sam poskrbi za SEO

S pomočjo vtičnikov, kot so SEOPress, Yoast, RankMath ipd., WordPress te naloge opravi naravnost odlično. SEO je obvezno opravilo, vendar ni nikjer tako zabavno kot v WordPressu. To je posledica zgoraj omenjenih vtičnikov, ki vas v veliki meri vodijo skozi proces preproste optimizacije za iskalnike. Seveda, ko gre za SEO, ni vse odvisno le od omenjenih vtičnikov, a za začetnika je to zelo uporabna rešitev.

SEO - Optimizacija za iskalnike
SEO - Optimizacija za iskalnike

WordPress je varen sistem

WordPress je pogosto opisan kot negotov, vendar je ta vtis zavajajoč. WordPress je kot CMS sistem varnejši od številnih drugih sistemov in ga je mogoče nadgraditi tudi na tem področju. Že dolgo obstaja več ponudnikov storitev, ki dodajajo ustrezne požarne zidove in z vtičniki aktivirajo dodatne varnostne vidike. Lahko rečemo, da je WordPress varen, če primerno poskrbimo zanj z dobrim požarnim zidom in rednimi posodobitvami, tako sistema kot vtičnikov.

WordPress je primeren za vse vrste spletnih strani

Posebnost WordPressa je, da je primeren za vse vrste spletnih strani. In to res pomeni VSE vrste. Na podlagi WordPressa je mogoče vse, od pristajalne strani do portfelja, klasičnih blogov, velikih portalov ali trgovin. Zahvaljujoč WooCoomerce vtičniku je v WordPressu možna izdelava spletne trgovine, ki se lahko kosa s številnimi dražjimi sistemi. Če povzamem, WordPress lahko naredi skoraj vse!

WordPress govori slovensko

Samo ogrodje WordPressa je prevedeno tudi v slovenščino, kar zna marsikomu olajšati delo pri postavitvni spletne strani. V primerjavi s podobnimi sistemi, je spet WordPress tisti, ki je v prednosti. Pri vtičnikih je podpora za slovenščino žal bistveno manjša, a naj vas to nikar ne odvrne od uporabe. Dokaj enostavno je vtičnike prevesti kar v okviru WordPressa, tako da lahko prav vse malenkosti poslovenite. Več o samih prevodih, lahko preberete v drugem prispevku, kjer sem pisal o prevodu spletne strani v WordPressu.

Ponudniki storitev prevzamejo skrb in vzdrževanje

Če se vam ne ljubi skrbeti za vzdrževanje WordPressa, paziti na podrobnosti gostitelja in se ukvarjati s trenutnimi težavami, lahko vzdrževanje prepustite WordPress strokovnjakom, kot smo mi. Za svoje stranke poskrbimo za skoraj vse, kar ima opraviti z WordPressom, tako da se lahko vaše podjetje osredotoči na poslovanje, vzdrževanje spletnih strani, pa opravimo mi. Vedno se lahko obrnete na nas.

Vzdrževanje WordPress spletnih strani
WordPress vzdrževanje

WordPress je dokaj preprost

Posebnost WordPressa je, da se zdi, da je na začetku za novince težaven in zapleten. A je sistem zasnovan zelo pregledno in uporabniku prijazno, tako da se novinci nanj hitro navadijo. To je ena od posebnosti WordPressa. Je zelo zmogljiv, hkrati pa zelo enostaven za uporabo. Nikar se ga ne bojte, ampak se kar pogumno spustite v eksperimentiranje. Kmalu boste opazili, da boste po začetnem skepticizmu ugotovili, kako preprosto je vse skupaj. Če uporabljate gradnik strani, kot je npr. najbolj razširjeni Elementor, postane ustvarjanje še lažje.

WordPress povzroča najmanj težav

Zadnji razlog je po mojem mnenju tudi najboljši. WordPress je najmanj težaven, ne glede na to, kako ga gledate. Druga orodja za izdelavo spletnih strani se z leti spreminjajo in nenadoma nič ne deluje tako kot prej. Sistemi za upravljanje vsebin, kot je WordPress, pa so postali tako razširjeni, da je na voljo rešitev za vse in vsak primer. Na voljo so ponudniki storitev, skupnosti in še veliko več. Tisti, ki se odločijo za WordPress, si lahko zato že na začetku prihranijo veliko težav z izdelavo spletne strani.

Zaključna misel

Sem vas v teh dvanajstih točkah prepričal, da bi še sami želeli uporabljati WordPress? Vsem lahko le svetujem, da preizkusite ta CMS. Vse v povezavi z WordPressom je precej lažje, kot se je zdelo na začetku, in prednosti so večje od slabosti na skoraj vseh področjih. Kmalu boste nad njim navdušeni, kot sem jaz vsak dan.

Če želite izdelati novo spletno stran ali ne veste, kako prenesti obstoječo spletno stran na WordPress, se lahko obrnete na nas. Pomagali vam bomo pri prenosu, prenovi, ali izdelavi spletne strani v WordPressu, pa tudi pri vzdrževanju vašega novega spletnega mesta.

* Vir naslovne slike: Adobe Stock

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Zakaj moje spletne strani ni v Googlu

Zakaj moje spletne strani ni v Googlu?

6. marca 2023
Obstaja veliko razlogov, zakaj spletna stran ni dobro uvrščena v iskalniku. Vzrok je lahko pomanjkanje vsebine, slaba navigacija ali zastarela zasnova.
Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

20. februarja 2023
Za vpis spletne strani v Google potrebujete le Google račun in URL vašega spletnega mesta. Prijava poteka v treh korakih in traja le nekaj minut.
Izdelava spletne strani za frizerja

Izdelava spletne strani za frizerja

5. februarja 2023
Preverite, kako hitro, enostavno in predvsem poceni ustvariti spletno stran frizerskega salona ter kakšno strukturo mora imeti spletna stran frizerja.
Na kaj paziti, ko naročite oblikovanje spletne strani

Na kaj paziti, ko naročite oblikovanje spletne strani

27. januarja 2023
Dobra stran mora spremeniti obiskovalce v kupce. Pojasnili vam bomo, na kaj morate biti pozorni, ko se dogovarjate za oblikovanje spletne strani.
Strokovnjak za SEO

Strokovnjak za SEO in njegova znanja

9. januarja 2022
Strokovnjak za SEO je nepogrešljiv pri optimizaciji spletne strani, kadar želite dosegati najvišja mesta v spletnih iskalnikih kot je Google.

Drugi prispevki z oznako //

Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers