Prevod spletne strani v WordPressu

• Posodobljeno
6. Feb, 2022
Predviden čas branja: 3 minut

Kazalo vsebine

Kako prevesti spletno stran: primerjava orodij za prevod spletne strani

Dejstvo je, da je internacionalizacija danes pomembnejša kot kadar koli prej in to velja za vse sektorje. Po eni strani imajo podjetja danes stranke iz tujine, po drugi strani pa je zaradi priseljevanja v slovensko govorečem prostoru veliko ljudi, ki bolje razumejo svoj materni jezik. Spletno mesto podjetja je njegov paradni konj na internetu, zato mora biti razumljivo čim večjemu številu ljudi. Glede na jezikovne preference vaših strank, je smiselno poskrbeti za prevod spletne strani. S tem se lahko odprejo tudi nove priložnosti za stranke iz tujine.

V tem prispevku predstavljamo možnosti, ki so na voljo za prevajanje spletnih strani. Predstavljamo tako ročno prevajanje kot ustrezne samodejne prevajalnike.

Prevajanje spletne strani je enostavno: uporaba Googlovega prevajalnika

Najhitrejša rešitev za prevajanje spletnega mesta je zagotovo prevajalnik Google. Z brezplačnim Googlovim orodjem lahko prevedete ne le posamezne dele besedila, temveč tudi celotno spletno stran. Za enkratni prevod preprosto uporabite Googlov prevajalnik in v polje na levi strani kopirajte povezavo do spletnega mesta, ki ga želite prevesti. Nato na desni strani izberite želeni ciljni jezik in kliknite na modro povezavo. Google bo spletno stran prevedel v želeni jezik.

Prevod spletne strani - Google prevajalnik

Dodajanje Googlovega prevajalnika na spletno stran

Zgoraj prikazana rešitev je primerna, če se spletno mesto prevaja občasno. Če želite svojim strankam ponuditi možnost stalnega prevajanja, lahko v svoje spletno mesto vključite tudi Googlov prevajalnik. Vsi jeziki, ki so na voljo, so na primer prikazani v meniju s stikalom za jezike. Če uporabnik klikne na jezik, se samodejno aktivira Googlov prevajalnik in prevede prikazano podstran v izbrani jezik.
Obstajajo že pripravljeni vtičniki za WordPress, ki vključujejo prevajalnik Google za vas. Priporočamo Google Website Translator, ki ga lahko brezplačno prenesete iz imenika vtičnikov WordPress.

WordPress prevajanje: primerjava med Polylang in WPML

Prevod spletne strani - WPML ali Polylang

Če upravljate spletno stran v WordPressu, lahko vso vsebino vzdržujete z vtičnikom za vsak jezik. Prednost ročno ustvarjenega prevoda je, da lahko vso vsebino prevede profesionalni prevajalec. To pomeni, da ni nenavadnih napak pri prevajanju kot pri samodejnem prevajanju. Vendar je ta možnost dražja in zahteva več truda. Če se vaša vsebina skoraj nikoli ne spreminja, pa se lahko splača potruditi, saj se kakovost prevoda bistveno izboljša.

Na področju vtičnikov za WordPress obstajajo brezplačna in plačljiva orodja za prevajanje. Ti ponujajo funkcije, kot so:

 • prevajanje strani,
 • prevajanje objav,
 • multimedija za različne jezike (slike, videoposnetki),
 • prevajanje dodatnih podatkov, kot so oznake in kategorije,
 • prevajanje menijev,
 • vgrajen jezikovni preklopnik.

Osnovna različica programa Polylang je na primer na voljo brezplačno in že ponuja vse zgoraj omenjene funkcije, zato je najpogosteje uporabljan vtičnik za prevod spletne strani tudi v naši agenciji. Za zahtevnejše projekte uporabljamo WPML (WordPress Multilingual Plugin) - med drugim zaradi razširjenih možnosti pri integraciji spletne trgovine WooCommerce in dobre podpore strankam. Vtičnik za 99 dolarjev na leto ni cenovno najbolj ugoden, vendar je zaradi vrste funkcij vreden svoje cene. Kot že omenjeno pa je za manjše projekte z omejenim proračunom Polylang dobra brezplačna alternativa.

Google Translate ali profesionalni prevod - prednosti in slabosti obeh rešitev

Ko se odločite za prevajanje spletnega mesta, se pojavi vprašanje o najboljši rešitvi za prevod spletne strani. Obe predstavljeni različici imata prednosti in slabosti, ki jih povzemamo v nadaljevanju.

Prednosti Google prevajalnika:

 • popolnoma brezplačna rešitev,
 • na voljo je več kot sto jezikov,
 • zelo hitro se vključi v katero koli spletno stran,
 • jezike je mogoče dodati po želji v nekaj sekundah,
 • prevajalnik Google postaja vse boljši in se čedalje več tudi nauči.

Prednosti strokovnega prevajanja:

 • Kakovost besedil prevajalca je bistveno boljša,
 • Brez napačnih prevodov,
 • lahko vplivate na prevod (npr. pomembno za strokovne izraze),
 • zelo dobri WordPress vtičniki na voljo (WPML ali Polylang),
 • prevajate lahko tudi področja, ki jih Google Translate ne pokriva (npr. besedila v slikah ali obrazcih PDF).

Slabosti Google prevajalnika:

 • Prevodi niso vedno ustrezni,
 • Nekatera imena ali nenavadne besede povzročajo težave,
 • Odvisnost od Googla.

Slabosti strokovnega prevajanja:

 • visoki stroški: prevajalec in morebitni vtičnik morata biti plačana,
 • vzdrževanje: ob spremembah je treba prilagoditi tudi vse jezikovne različice.

Povzetek

Danes je prevod spletne strani bolj smiseln kot kadar koli prej. Z različico v lokalnem jeziku podjetja tudi bolj neposredno in osebno nagovarjajo mednarodne kupce. Tako Googlovo samodejno prevajanje kot ročno prevajanje s strani prevajalca imata svoje prednosti. Za večino podjetij je na koncu vprašanje proračuna, ali bodo uporabila samodejno ali ročno prevajanje.

Potrebujete prevajalsko rešitev za svoje spletno mesto? Preverili bomo, katera možnost je za vas primernejša, ter hitro in enostavno implementirali rešitev na vaši spletni strani. Po potrebi vam bomo z veseljem priskrbeli profesionalnega prevajalca iz naše mreže partnerjev.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Zakaj moje spletne strani ni v Googlu

Zakaj moje spletne strani ni v Googlu?

6. marca 2023
Obstaja veliko razlogov, zakaj spletna stran ni dobro uvrščena v iskalniku. Vzrok je lahko pomanjkanje vsebine, slaba navigacija ali zastarela zasnova.
Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

20. februarja 2023
Za vpis spletne strani v Google potrebujete le Google račun in URL vašega spletnega mesta. Prijava poteka v treh korakih in traja le nekaj minut.
Izdelava spletne strani za frizerja

Izdelava spletne strani za frizerja

5. februarja 2023
Preverite, kako hitro, enostavno in predvsem poceni ustvariti spletno stran frizerskega salona ter kakšno strukturo mora imeti spletna stran frizerja.
Na kaj paziti, ko naročite oblikovanje spletne strani

Na kaj paziti, ko naročite oblikovanje spletne strani

27. januarja 2023
Dobra stran mora spremeniti obiskovalce v kupce. Pojasnili vam bomo, na kaj morate biti pozorni, ko se dogovarjate za oblikovanje spletne strani.
Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

13. oktobra 2022
Enajst razlogov, zakaj bi morali za svojo spletno stran uporabljati WordPress oz. zakaj je WordPress postal nepogrešljiv za 43% svetovnega spleta.

Drugi prispevki z oznako /

Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers