Navodila za WordPress posodobitev

• Objavljeno
04. aprila 2023
Predviden čas branja: 8 minut

Kazalo vsebine

Spirala inovacij in razvoja se vrti vse bolj intenzivno. To velja za elektronske naprave in tehnologije kot take, še posebej pa za operacijske sisteme, brskalnike in programsko opremo. Pri odprtokodnih projektih, kot je WordPress, so razvojni koraki še krajši kot pri klasičnih programskih rešitvah brez odprte kode. V skladu s tem so tudi številne posodobitve zagotovljene postopoma.

S posodobitvijo WordPressa izvedete varnostne popravke. S tem zaščitite svojo spletno prisotnost pred napadi hekerjev in vnosom zlonamerne programske kode. Po drugi strani pa številne posodobitve vsebujejo tudi razširjene ali celo povsem nove funkcije, katerih cilj je izboljšati uporabnost, izboljšati stabilnost aplikacije in odstraniti zastarele ali odvečne funkcije.

Redne posodobitve tako zagotavljajo, da imate vedno dostop do najnovejše tehnologije in varnostnih funkcij.

Zakaj moramo posodabljati WordPress?

WordPress je brezplačni sistem za upravljanje vsebin in je najbolj razširjena programska oprema za oblikovanje spletnih strani na svetu. Zaradi te priljubljenosti in intenzivnosti uporabe pa je WordPress tudi priljubljena tarča kibernetskih napadov.

Ker je WordPress odprtokodna aplikacija, je izvorno kodo mogoče kadar koli pregledati. Hekerji to okoliščino izkoristijo in posebej iščejo varnostne luknje in ranljivosti. Poleg tega se WordPress nenehno dodatno razvija. Seveda se v kratkem času vedno znova pojavijo nove varnostne ranljivosti. Ker se ob nenehnih spremembah in inovacijah v razvojnih procesih varnostna vprašanja pogosto premalo upoštevajo. Tako se včasih popravek za optimizacijo varnosti pojavi šele po vključitvi novega razvoja. Kibernetski kriminalci pa izkoristijo vmesni čas.

Tu pridejo na vrsto tako imenovane varnostne in vzdrževalne izdaje. To so posodobitve WordPressa, ki odpravljajo napake v delovanju, uvajajo manjše izboljšave in prilagoditve ter zapirajo varnostne luknje. Tovrstna posodobitev WordPressa je vedno oštevilčena s tremi številkami in nima samostojnega imena.

Če pa gre za posodobitve, ki vsebujejo splošne izboljšave, nove funkcionalnosti in tehnične spremembe arhitekture sistema, jih običajno prepoznate po tem, da imajo lastno ime različice. Na primer posodobitvi Josephine (različica 5.9) ali Arturo (različica 6.0).

V osnovi torej obstajajo trije ključni razlogi, zakaj morate posodobiti WordPress:

 • Varnost
 • Odpravljanje napak
 • Izboljšanje zmogljivosti in novih funkcij

Pomembno je opozoriti, da se WordPress posodobitve običajno objavijo do trikrat na mesec. Vendar pa ni dovolj, da namestite samo to posodobitev. Ker lahko posodobitev vpliva tudi na delovanje vtičnikov, ki ste jih namestili, je treba posodobiti tudi vtičnike, ki jih uporabljate. Na ta način zmanjšate težave z združljivostjo in funkcionalnostjo.

WordPress posodobitve
WordPress posodobitve na zadnji verziji

Kako posodobiti WordPress?

Ne glede na to, ali gre za posodobitev samega WordPressa, vtičnikov ali teme, se WordPress vtičniki različnih vrst izdajajo sproti. S tem se zagotavljajo funkcije in lastnosti ter odpravljajo napake in varnostne luknje. Namestitev posodobitev lahko opravite na različne načine.

Po eni strani lahko posodobitev izvedete v nadzorni plošči. Po drugi strani pa lahko sistem posodobite ročno. Poleg tega WordPress ponuja možnost namestitve posodobitev brez lastnega posredovanja in popolnoma samodejno s strani sistema. Postopek samodejnega posodabljanja ne zahteva nobenega truda z vaše strani, vendar prinaša ogromen potencial tveganja.

Zlasti v primeru večje posodobitve, pa tudi pri posodabljanju vtičnikov, obstaja veliko tveganje za nepravilno delovanje in težave z združljivostjo, ki jih sprva sploh ne boste opazili.

WordPress posodobitev iz nadzorne plošče

Namestitev posodobitev iz nadzorne plošče je razmeroma preprosta in jo je mogoče hitro izvesti. Če želite namestiti posodobitev, se morate nahajati v tako imenovani nadzorni plošči WordPressa. V tem območju boste videli tudi, ali je na voljo nova posodobitev.

Preden začnete z namestitvijo ustrezne WordPress posodobitve ali posodobitve vtičnikov in tem, so priporočljivi pripravljalni ukrepi. Če je na primer na voljo večja posodobitev različice, morate vedno predhodno preveriti celotno spletno stran, vključno z integriranimi blogi in drugimi razdelki. Poleg tega je treba ponovno aktivirati predpomnilnik.

Dva najpomembnejša ukrepi pred posodabljanjem:

 • Ustvarite varnostno kopijo WordPressa.
  Če želite zavarovati svoje podatke in funkcionalnosti, morate najprej ustvariti varnostno kopijo WordPressa. Če med izvajanjem posodobitve pride do težav ali napak, lahko varnostno kopijo uporabite za ponovno aktivacijo prvotne in popolnoma funkcionalne namestitve WordPress.

  Varnostno kopijo celotne strani boste najlažje ustvarili s pomočjo vtičnikov kot sta zelo priljubljena UpdraftPlus in All-in-One WP Migration.

  V praksi nas je zelo prepričal predvsem vtičnik All-in-One WP Migration. Vtičnik ima stabilno zasnovo, deluje zanesljivo in ponuja zelo preprosto nastavitev. Vtičnik, ki je v standardni različici brezplačen, ne omogoča le ustvarjanja varnostnih kopij, temveč ponuja tudi številne druge funkcije. Lahko ga na primer uporabite za realizacijo prenosa WordPress datotek, ne da bi imeli kakršno koli znanje programiranja. Poleg tega je na voljo “drag & drop” vmesnik, s katerim lahko spletno mesto prenesete na novo lokacijo. Na voljo so tudi funkcije za obnovitev varnostnih kopij, izključitev datotek in delo z orodjem ukazne vrstice WP CLI.
 • Neobvezna možnost: ustvarite vzporedno spletno stran.
  Z vtičnikom WP Staging lahko v hipu ustvarite natančno kopijo svoje spletne strani v živo. Koristi vam kot razvojno okolje, ki vam omogoča, da v njem po želji izvajate in preizkušate posodobitve, spremembe zasnove, kode ali celo arhitekture spletnega mesta. Medtem vaša spletna stran v živo ostane vzporedno popolnoma funkcionalna.

  Ko na vzporedni spletni strani preverite, da vse posodobitve pravilno delujejo, jih aplicirate še na strani v živo.
WordPress varnostna kopija
WordPress varnostna kopija v vtičniku UpdraftPlus

Ročna WordPress posodobitev

Posodobitev WordPressa lahko kadar koli izvedete tudi ročno. To storite na naslednji način:

 • Ustvarite varnostno kopijo datotek in podatkovne baze.
  Najlažje vam bot o storiti kar z vtičnikom. Lahko uporabite vtičnike, kot so UpdraftPlus, All-in-One WP Migration ali WP Vivid.

 • Deaktivirajte vtičnike WordPress.
  Prijavite se v WordPressovo nadzorno ploščo. Tu kliknite zavihek "Vtičniki". Zdaj lahko deaktivirate vse vtičnike, tako da jih vse označite in iz spustnega menija izberete »Deaktiviraj« in nato potrdite z gumbom »Uporabi«. Po tem se ponovno odjavite.

 • Prenesite najnovejšo WordPress različico.
  Najdete jo tukajhttps://sl.wordpress.org/download/. Uporabite lahko tudi druge portale za prenos. Preneseni ZIP arhiv morate nato razpakirati.

  Nato se s FTP programom povežite s strežnikom.Če vam je to uspelo, izbrišite mapi "wp-includes" in "wp-admin". Ti dve mapi se nahajata v namestitvenem imeniku WordPressa.

  Prav tako izbrišite preostale WordPress datoteke v korenski mapi. Pri tem obstajata dve izjemi: datotek za konfiguracijo in nastavitve podatkovne baze ("wp-config.php") in za nastavitve spletnega strežnika (".htaccess") ne smete izbrisati.

 • Naložite novo različico WordPressa.
  Preko FTP programa prenesite datoteke "wp-includes", "wp-admin" nove različice z vašega računalnika ter druge datoteke iz korenske mape na strežnik.

  Izjema je datoteka "wp-config.php". Ta se ne sme prenesti na strežnik. V nasprotnem primeru se WordPress in podatkovna baza ne moreta več povezati med seboj, saj bodo vsi pomembni podatki za dostop prepisani.

  Prav tako ne smete zamenjati ali prepisati datoteke .htaccess.

 • Posodobite WordPress namestitev.
  V spletnem brskalniku nato odprite datoteko "/wp-admin/upgrade.php". Pred ime datoteke dodajte ime vase domene.

  Ko ste se prijavili, morate samo še slediti navodilom čarovnika. Običajno boste na koncu prejeli sporočilo, da je nadgradnja končana. S tem je WordPress v celoti posodobljen.

  Zdaj lahko znova aktivirate tudi vtičnike. Če so na voljo nove posodobitve vtičnikov, jih prav tako namestite. Lahko se zgodi, da nekateri vtičniki po posodobitvi WordPressa ne delujejo pravilno. V tem primeru jih je bolje najprej deaktivirati. Običajno posodobitev jedra vključuje tudi posodobitve vtičnikov. Če je tako, lahko vtičnik ustrezno posodobite in ga znova aktivirate.

Samodejna WordPress posodobitev

Že več let obstajajo samodejne posodobitve, ki samodejno posodobijo jedro sistema in pravočasno odpravijo odkrite varnostne vrzeli. Od sredine leta 2020 je zdaj mogoče samodejno posodabljati tudi vtičnike in teme ter jih tako ohranjati posodobljene.

Vsaka WordPress posodobitev je načeloma pomembna. Le če sta različica WordPressa in s tem vaše spletno mesto posodobljena, zaščitite svojo spletno prisotnost pred napadalci in zlonamerno programsko opremo.

Samodejna posodobitev WordPressa je na prvi pogled zelo preprosta, vendar v praksi ni preveč uporabna. Če sploh, lahko samodejno posodabljanje uporabite za varnostne posodobitve. Na ta način ne boste zamudili nobene posodobitve. Vendar bodite previdni: lahko pride do težav z združljivostjo med sistemom, vtičniki in temami.

V nobenem primeru ne smete avtomatizirati posodobitev glavne različice. Pri tem obstaja nevarnost, da se pojavijo napake pri prikazovanju in da vtičniki nenadoma delujejo le pogojno ali sploh ne. V najslabšem primeru vaša spletna stran popolnoma odpove.

Kaj storiti, če WordPress posodobitev ne deluje?

Zgodi se, da WordPress posodobitev ne deluje takoj. To boste prepoznali po sporočilih, kot sta "posodobitev ni uspela" ali "objava ni uspela". Če posodobitve ni mogoče namestiti, lahko to povzroči varnostne ranljivosti in omejitve glede funkcionalnosti uporabljenih vtičnikov.

V zvezi s tem obstaja več možnih vzrokov za sporočilo o WordPress napaki. Da bi lahko nemoteno nadaljevali z delom, morate napake takoj odpraviti in se izogniti tipičnim težavam s posodobitvami.

Kaj storiti, ko WordPress posodobitev ne deluje
Kaj storiti, ko WordPress posodobitev ne deluje?

Možni vzroki za napake in njihovi popravki

 • Požarni zid blokira pomemben programski vmesnik WordPress REST API.
  To se pogosteje dogaja zlasti pri uporabnikih storitve Cloudflare. V zvezi s tem preverite svoj nabor pravil in prilagodite nastavitve.

  Vtičniki za varnost in optimizacijo hitrosti lahko prav tako blokirajo ali onemogočijo vmesnik REST API. S poskusnim onemogočanjem vtičnikov boste lažje izsledili krivca.

 • Preverjanje pristnosti z vmesnikom API REST ne deluje.
  Z ustreznimi spremembami v datoteki .htaccess lahko hitro odpravite težavo. Za to morate dodati ukaz SetEnvIf Authorization "(.*)" HTTP_AUTHORIZATION=$1 ukaz.

 • Včasih se težave pojavijo tudi, če vaše spletna stran deluje na Windows strežniku. Če jih želite odpraviti, morate urediti datoteko web.config. V njej spremenite nastavitve za strežnik. V številnih primerih je dovolj, da povečate zmogljivost pomnilnika.

Če napake ni mogoče ugotoviti, morate aktivirati način odpravljanja napak v WordPress. Ta način deluje kot orodje za odkrivanje in odpravljanje napak.

Kot začasno rešitev lahko uporabite tudi vtičnik Classic Editor. Vgrajeni urejevalnik TinyMCE ne potrebuje vmesnika REST API.

Kdaj posodobiti WordPress?

Posodobitve, ki vplivajo na jedro WordPressa, so izjemno pomembne. Te posodobitve pogosto vključujejo popravke za odpravljanje napak in zapiranje novo odkritih varnostnih ranljivosti. Poleg tega lahko odpravijo nezdružljivosti z vtičniki, ki jih uporabljate. Čim prej namestite tovrstno posodobitev WordPressa, tem bolje. Če boste predolgo oklevali, lahko to negativno vpliva na varnost in delovanje vaše spletne strani.

Zelo pomembne so tudi posodobitve vtičnikov. Vtičniki imajo prav tako dostop do baze podatkov in datotečnega sistema. Zato predstavljajo kritične varnostne ranljivosti in tako lahko potencialno povzročijo škodo.

Če se spremeni jedro WordPressa, to vedno pomeni, da je čas tudi za posodobitev vtičnikov. Vendar morate ustrezno posodobitev vedno zagnati le, če avtorji vtičnikov zagotavljajo združljivost z novo različico WordPressa. To velja tudi za posodobitve tem.

Razlike med manjšimi in večjimi posodobitvami

Pri posodabljanju jedra WordPressa morate razlikovati med dvema različnima izdajama:

 • manjšo posodobitvijo in
 • večjo posodobitvijo.

Manjša izdaja običajno odpravlja le manjše napake, posodablja jezikovne datoteke in zapira ugotovljene varnostne luknje. Samo jedro in programske funkcije se ne spremenijo. Ali gre za manjšo posodobitev, lahko prepoznate po spremenjeni številki različice na tretjem mestu. V tem primeru je različica 6.0.1 posodobljena v različico 6.0.2.

Če gre za večjo izdajo, se spremeni številka na drugem mestu. V tem primeru trenutna različica 6.0 nadomesti staro različico 5.9.5.

Večje posodobitve so veliko bolj obsežne kot manjše posodobitve. Posodobitev na primer vključuje nove funkcije in koncepte delovanja ali posodablja oziroma prilagaja notranje procese sistema. Večje posodobitve pogosto izboljšajo tudi zmogljivost vaše spletne strani, kar pomembno vpliva na uvrstitev v Googlu in uporabnost.

Zaključek

Pri WordPressu nista pomembna le razvoj in oblikovanje spletne strani, temveč je potrebno poskrbeti tudi, da so vsi elementi med seboj usklajeni, da vse komponente v kombinaciji zanesljivo delujejo in da vaša spletna prisotnost navdihuje vaše stranke tako vizualno kot funkcionalno.

Še posebej je zelo pomembno posodabljanje WordPressa. Če WordPress posodobitev zamudite, vaši strani grozijo funkcionalne težave, težave z združljivostjo in varnostne vrzeli. Enako velja, če WordPress posodobitve niso skrbno ali v celoti integrirane.

Če želite zanesljivo delujočo, profesionalno spletno stran, si morate zagotoviti tudi profesionalno storitev posodabljanja. Pri naši agenciji se lahko zanesete na strokovnost v vseh pogledih.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Najpogostejše napake pri izdelavi spletne strani

Najpogostejše napake pri izdelavi spletne strani

3. maja 2023
Neustrezna spletna stran ne more opravljati svoje funkcije. V nadaljevanju pojasnjujemo, katere so najpogostejše napake pri izdelavi spletne strani.
Zakaj moje spletne strani ni v Googlu

Zakaj moje spletne strani ni v Googlu?

6. marca 2023
Obstaja veliko razlogov, zakaj spletna stran ni dobro uvrščena v iskalniku. Vzrok je lahko pomanjkanje vsebine, slaba navigacija ali zastarela zasnova.
Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

20. februarja 2023
Za vpis spletne strani v Google potrebujete le Google račun in URL vašega spletnega mesta. Prijava poteka v treh korakih in traja le nekaj minut.
Izdelava spletne strani za frizerja

Izdelava spletne strani za frizerja

5. februarja 2023
Preverite, kako hitro, enostavno in predvsem poceni ustvariti spletno stran frizerskega salona ter kakšno strukturo mora imeti spletna stran frizerja.
Na kaj paziti, ko naročite oblikovanje spletne strani

Na kaj paziti, ko naročite oblikovanje spletne strani

27. januarja 2023
Dobra stran mora spremeniti obiskovalce v kupce. Pojasnili vam bomo, na kaj morate biti pozorni, ko se dogovarjate za oblikovanje spletne strani.

Drugi prispevki z oznako /

Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers