Navodila za WordPress posodobitev

• Objavljeno
04. aprila 2023
Predviden čas branja: 7 minut

Kazalo vsebine

Dobrodošli v svetu WordPressa, zmogljivega sistema za upravljanje vsebine, ki poganja več kot tretjino spleta. Vendar je tako kot pri vsaki drugi programski opremi ključnega pomena, da ga posodabljate, da zagotovite nemoteno delovanje spletnih strani in ga zaščitite pred morebitnimi varnostnimi ranljivostmi.

Ta članek vam bo služil kot izčrpen vodič za posodabljanje WordPressa. Poglobili se bomo v pomembnost posodobitev, razčlenili korake, povezane s postopkom, in vas oborožili z učinkovitimi strategijami za odpravljanje običajnih težav, ki se lahko pojavijo.

Zakaj moramo posodabljati WordPress?

Posodabljanje WordPress spletnih strani je ključna dejavnost pri vzdrževanju, ki prinaša številne prednosti.

 • Varnost: WordPress je odprtokodna programska oprema, kar pomeni, da je njegova izvorna koda prosto dostopna vsem. To sicer spodbuja inovacije in izboljšave, vendar hkrati odpira vrata zlonamernim posameznikom, da raziskujejo kodo in iščejo morebitne ranljivosti. Redne posodobitve odpravljajo te ranljivosti in pomagajo ohranjati varnost vašega spletnega mesta.
 • Izboljšanje zmogljivosti: WordPress razvijalci nenehno izboljšujejo programsko opremo, da bi bila hitrejša in učinkovitejša. Vsaka posodobitev običajno vsebuje več izboljšav zmogljivosti, zaradi katerih je vaša spletna stran bolj robustna, kar zagotavlja boljšo izkušnjo za vaše obiskovalce.
 • Nove funkcije in funkcionalnosti: Posodobitev pomeni, da boste imeli dostop do teh izboljšav, kar vam bo pomagalo ohraniti konkurenčnost in olajšalo upravljanje spletnega mesta.
 • Popravki hroščev: Nobena programska oprema ni popolna in WordPress ni izjema. Razvijalci sčasoma najdejo in odpravijo različne napake v programski opremi. Redne posodobitve zagotavljajo, da so ti popravki uporabljeni na vašem spletnem mestu.
 • Združljivost z vtičniki, temami in tehnologijami: Ta interoperabilnost je ključna za vzdrževanje dinamičnega in funkcionalnega spletnega mesta.

Skratka, posodabljanje spletnega mesta WordPress je najboljša praksa, ki zagotavlja boljšo varnost, zmogljivost, funkcionalnost in združljivost. Zagotavlja nemoteno delovanje spletnega mesta, optimalno uporabniško izkušnjo in vas hkrati ščiti pred morebitnimi kibernetskimi grožnjami.

WordPress posodobitve

Kako posodobiti WordPress?

Zagotovitev varnostne kopije ali preizkusnega spletnega mesta je bistven korak pred posodobitvijo WordPressa. Varnostne kopije služijo kot varnostna mreža in vam zagotavljajo rezervno možnost, če stvari ne gredo po načrtih. Posodobitve, zlasti večje, so lahko včasih v konfliktu z obstoječimi temami ali vtičniki, kar lahko povzroči težave s funkcionalnostjo spletnega mesta ali celo njegov izpad. V teh primerih lahko z varnostno kopijo hitro povrnete prejšnje stanje spletnega mesta.

Preizkusno spletno mesto pa ponuja varno okolje za preizkušanje posodobitev, ne da bi to vplivalo na vaše spletno mesto v živo. To je replika vašega spletnega mesta v živo, na kateri lahko preizkusite posodobitve in morebitne spremembe, ki bi jih lahko prinesle. Tako lahko ugotovite in odpravite morebitne težave, preden posodobitve uporabite na spletnem mestu v živo.

V vsakem primeru lahko z varnostnimi kopijami ali Preizkusnimi spletnimi mesti preprečite morebitne izpade in izgubo podatkov ter zagotovite, da bo vaše spletno mesto delovalo in obiskovalcem zagotavljalo nemoteno izkušnjo.

WordPress lahko posodobite na tri glavne načine:

 • Z WordPress nadzorne plošče
 • Ročno prek FTP protokola
 • S samodejnimi posodobitvami

Posodabljanje z WordPress nadzorne plošče

1. korak: Prijavite se v WordPress nadzorno ploščo.

2. korak: Če je posodobitev na voljo, se na vrhu zaslona prikaže obvestilo. Kliknite na "Posodobi zdaj".

3. korak: Premaknili se boste na stran "WordPress posodobitve". Tu kliknite "Posodobi zdaj".

4. korak: Počakajte, da se posodobitev zaključi. WordPress bo med posodobitvijo samodejno preklopil vaše spletno mesto v način vzdrževanja.

WordPress varnostna kopija
WordPress varnostna kopija v vtičniku UpdraftPlus

Posodabljanje z ročnim nalaganjem nove različice prek FTP

1. Korak: Z uradnega spletnega mesta prenesite najnovejšo različico WordPressa.

2. Korak: Razširite zip datoteko, s čimer boste dobili imenik "wordpress".

3. Korak: Prijavite se v svoje spletno mesto prek FTP protokola.

4. Korak: Pojdite v imenik, v katerem je nameščeno vaše WordPress spletno mesto.

5. Korak: Zamenjajte imenik "wp-includes" in "wp-admin" na svojem spletnem mestu z imenikoma iz nove različice WordPressa, ki ste jo pravkar prenesli.

Korak 7: Vse proste datoteke iz korenskega imenika nove različice WordPressa naložite v obstoječi korenski imenik WordPressa.

Samodejne posodobitve

Od različice WordPress 3.7 se manjše posodobitve izvajajo samodejno. Te vključujejo vzdrževalne in varnostne posodobitve. Za večje izdaje lahko nastavite tudi samodejne posodobitve. Če želite to omogočiti:

1. Korak: Dostopite do korenskega imenika WordPressa prek FTP protokola.

2. Korak: Odprite datoteko wp-config.php.

3. Korak: Dodajte naslednjo vrstico kode: define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', true );

4. Korak: Shranite in zaprite datoteko.

To bo omogočilo samodejne posodobitve za vse nove različice WordPressa.

Ne pozabite, da so samodejne posodobitve sicer priročne, vendar prinašajo tudi tveganja, vključno z možnostjo, da bodo pokvarile vaše spletno mesto, če bo posodobitev v nasprotju z obstoječimi temami ali vtičniki. Preden omogočite to funkcijo, se vedno prepričajte, da imate varnostno kopijo spletnega mesta.

Kaj storiti, ko WordPress posodobitev ne deluje
Kaj storiti, ko WordPress posodobitev ne deluje?

Kaj storiti, če WordPress posodobitev ne deluje?

Če posodobitev WordPressa ne uspe, lahko povzroči paniko, še posebej, če povzroči izpad vašega spletnega mesta. Vendar vam kot profesionalni spletni razvijalec lahko zagotovim, da obstajajo sistematični koraki, ki jim lahko sledite, da to rešite:

 • Ugotavljanje težave: Preverite sporočila o napakah, ki se lahko prikažejo na vašem spletnem mestu. Z njimi lahko pridobite dragocen vpogled v to, kaj je šlo narobe. Lahko gre za konflikt med vtičniki/temo ali za težavo z vašim strežnikom.

 • Omogočanje načina za odpravljanje napak: Če želite pridobiti podrobnejše informacije o napaki, omogočite WordPressov način za odpravljanje napak. Uredite datoteko wp-config.php in nastavite WP_DEBUG na true: define( 'WP_DEBUG', true ); To bo začelo prikazovati PHP napake na vašem spletnem mestu, kar vam bo pomagalo natančno določiti težavo.

 • Deaktivirajte vse vtičnike in teme: Če je napaka posledica konflikta vtičnikov ali teme, deaktivirajte vse vtičnike in preklopite na privzeto temo. Če to odpravi težavo, ponovno aktivirajte vse vtičnike enega za drugim in vsakič preverite spletno mesto, da ugotovite, kateri od njih povzroča konflikt.

 • Vrnite posodobitev nazaj: Če se težava še vedno pojavlja, razmislite o tem, da posodobitev vrnete nazaj z uporabo varnostne kopije. Pred posodobitvijo spletnega mesta je vedno priporočljivo ustvariti varnostno kopijo. To varnostno kopijo lahko uporabite za obnovitev spletnega mesta v prejšnje stanje.

 • Posvetujte se s ponudnikom gostovanja: Če težave ne morete ugotoviti ali če se zdi, da je povezana z vašim strežnikom, se obrnite na ponudnika gostovanja. Pogosto imajo izkušnje s temi težavami in bodo morda lahko hitro ugotovili in rešili težavo.

Zapomnite si, da ključ do neuspešne posodobitve WordPressa ni v paniki, temveč v sistematičnem prepoznavanju in odpravljanju težave. Zadnja varnostna kopija je lahko v takšnih primerih rešilna bilka, kar poudarja njen pomen pri rednem vzdrževanju spletnega mesta.

Kdaj posodobiti WordPress?

Odločitev o tem, kdaj posodobiti WordPress, je odvisna od več dejavnikov, vendar je tukaj nekaj splošnih smernic:

 • Ob izdaji varnostnih posodobitev: Kadar koli je izdana nova različica WordPressa, ki popravlja varnostne ranljivosti, je najbolje, da jo posodobite čim prej. S tem svoje spletno mesto zaščitite pred morebitnimi grožnjami. Ne pozabite, da so varnostne posodobitve pogosto označene kot manjše izdaje (na primer 6.0.1 ali 6.0.2).
 • Za večje posodobitve: Ko je izdana večja posodobitev (kot je 6.0 ali 6.2), je običajno opremljena z novimi funkcijami in pomembnimi spremembami. Čeprav vas morda mika, da bi posodobitev izvedli takoj, je pogosto pametno počakati nekaj dni ali celo teden dni. Ta zamuda daje čas, da WordPress skupnost odkrije morebitne večje napake in jih odpravi.
 • Preverjanje združljivosti: Pred posodobitvijo preverite združljivost tem in vtičnikov z novo različico. Če niso združljive, počakajte, da razvijalci tem ali vtičnikov objavijo potrebne posodobitve.
 • Redno: Tudi če ni novih izdaj, je dobro redno preverjanje posodobitev. S tem zagotovite, da ne boste zamudili novih funkcij, popravkov ali varnostnih popravkov.

Ne glede na to, kdaj se odločite za posodobitev, vedno naredite popolno varnostno kopijo spletnega mesta. Če gre kaj narobe, lahko hitro obnovite prejšnje stanje spletnega mesta. Poleg tega razmislite o uporabi preizkusnega okolja, v katerem lahko preizkusite posodobitve, preden jih prenesete na spletno mesto v živo.

Razlike med manjšimi in večjimi posodobitvami

V svetu razvoja programske opreme se posodobitve običajno razvrščajo kot "večje" ali "manjše". To razlikovanje velja tudi za WordPress in pomaga uporabnikom sporočiti naravo in vpliv posodobitev.

Večje posodobitve

Večje posodobitve, ki so pogosto označene s spremembo prve številke različice (na primer s 6.1 na 6.2), običajno uvajajo pomembne nove funkcije, izboljšave ali večje spremembe programske opreme. V kontekstu WordPressa lahko te posodobitve vključujejo spremembe WordPressa  jedra, uvedbo novih privzetih tem, posodobitve urejevalnika blokov ali druge obsežne spremembe, ki lahko bistveno vplivajo na način uporabe WordPressa. Večje posodobitve lahko vključujejo tudi različne varnostne popravke in popravke hroščev.

Zaradi svoje obsežne narave je treba večje posodobitve pred uvedbo skrbno preučiti. Obstaja večja verjetnost, da bodo povzročile težave z združljivostjo z obstoječimi temami ali vtičniki.

Manjše posodobitve

Manjše posodobitve so običajno predstavljene s spremembo druge ali tretje številke različice (na primer s 6.0.1 na 6.0.2). Te posodobitve so manj obsežne in so osredotočene predvsem na odpravljanje napak in varnostnih ranljivosti. Vključujejo lahko tudi manjše izboljšave ali manjše nove funkcije.

Ker so manjše posodobitve običajno namenjene izboljšanju stabilnosti in varnosti WordPressa, jih je na splošno varno uvesti takoj, ko so izdane. WordPress manjše posodobitve privzeto uporablja celo samodejno.

Ne glede na to, ali je posodobitev večja ali manjša, je vedno priporočljivo, da pred nadaljevanjem naredite varnostno kopijo spletnega mesta, saj tako zagotovite varnostno mrežo za primer, da bi šlo kaj narobe.

Zaključek

Posodabljanje WordPressa je bistvenega pomena za varnost spletne strani, zmogljivost in splošno funkcionalnost. Ne glede na to, ali gre za posodobitve prek nadzorne plošče, FTP ali samodejne posodobitve, zdaj imate znanje za varno in učinkovito krmarjenje skozi ta postopek.

Ne pozabite, da pred izvajanjem posodobitev, zlasti večjih, vedno naredite varnostno kopijo spletnega mesta ali uporabite okolje za preverjanje stanja. Tako se boste zavarovali pred morebitnimi konflikti in lahko po potrebi hitro vrnete spletno mesto v prejšnje stanje. V nenehno razvijajočem se svetu WordPressa vam posodabljanje omogoča, da kar najbolje izkoristite nove funkcije in izboljšave ter ohranite svoje spletno mesto robustno, varno in na vrhuncu.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Vpliv Core Web Vitals na SEO

Vpliv Core Web Vitals na SEO

2. januarja 2024
Odkrijte vlogo Core Web Vitals pri optimizaciji za iskalnike. Odkrijte, zakaj je ta dejavnik pomemben za uspeh vaših spletnih strain.
Prihodnost spletnega oblikovanja

Prihodnost spletnega oblikovanja: napoved trendov

18. decembra 2023
Z razvojem umetne inteligence in strojnega učenja bodo spletna mesta postala bolj intuitivna in prilagojena potrebam posameznega uporabnika.
Kako spletno oblikovanje vpliva na SEO - postavitev spletne strani

Kako spletno oblikovanje vpliva na SEO

4. decembra 2023
Ali ste vedeli, da ima spletno oblikovanje ključno vlogo pri vaših prizadevanjih za SEO? V tem članku bomo raziskali razmerje med tema elementoma.
Vloga WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju

Vloga WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju

21. novembra 2023
Spoznajte ključno vlogo WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju ter izkoristite teme in vtičnike za optimalno delovanje na vseh napravah.
Kakšni so stroški spletne strani v WordPressu

Kakšni so stroški spletne strani v WordPressu?

6. novembra 2023
Večina podjetij in neprofitnih organizacij ima danes svojo spletno stran. Vendar se večina ne zaveda, kakšni so stroški spletne strani na letni ravni.

Drugi prispevki z oznako /

Top homeapartmentmagic-wandenvelopeprinterbookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers