RGB barve

RGB barve

Predviden čas branja: 4 minut

Kazalo vsebine

V našem pisanem svetu imajo barve številne funkcije in to ni nič novega. Leta 1809 je angleški oftalmolog in fizik Thomas Young postavil tezo, da lahko vse spektralne barve dobimo z mešanjem treh osnovnih barv. Takrat še ni bilo govora o RGB. Škotski fizik James Clerk Maxwell je to trditev dokazal šele po več kot 50 letih. Leta 1861 je izdelal prvo barvno fotografijo in s tem dokazal teorijo aditivnega mešanja barv.

Kaj so RGB barve?

Izraz RGB se nanaša na barvni prostor, ki z aditivnim mešanjem treh osnovnih barv reproducira barve, vidne ljudem. Barvni prostor RGB je dobil ime po teh treh barvah - rdeči, zeleni in modri (Red, Gree, Blue).

Barve omogočajo orientacijo, stvari prikazujejo v posebni luči in delujejo na čute. V strogem smislu barva ni nič drugega: čutni vtis svetlobe, ki ga lahko zaznavamo ljudje. Gre za elektromagnetno sevanje z valovno dolžino od 380 (vijolična) do 760 nanometrov (rdeča). Z različnimi tehnikami prikazovanja slik so bila vzpostavljena tudi različna načela za optično predstavitev barv. Od razvoja barvnih zaslonov je za reprodukcijo slik na elektronskih izhodnih napravah bistvenega pomena zlasti barvni model RGB.

Predstavili vam bomo najpomembnejše informacije o RGB barvah.

Kako deluje RGB barvni model?

RGB barve so sestavljene iz treh osnovnih barv, za katere so svetlobno občutljivi čepki v človeškem očesu najbolj občutljivi: Rdeča, zelena in modra. Osnova za ta barvni model je črna barva. Vse uporabljene barve so v nasprotju z osnovno črno barvo. Ker so RGB barve sestavljene iz treh osnovnih barv, je nastal izraz aditivno mešanje barv. Tri svetleče barve se združijo, tj. seštejejo, da dobimo barvo, ki jo zaznavamo. V računalniškem monitorju so na primer slikovne točke (piksli) združene v celovito sliko. Vsak posamezen piksel je sestavljen iz podpikslov v RGB barvah, ki jih nato zaznavamo kot aditivno mešano barvo piksla.

Koliko barv je v RGB barvnem prostoru?

Tri osnovne barve, rdeča, zelena in modra (imenovane tudi barvni kanal), lahko zavzamejo vrednosti od 0 do 255, tako da je na kanal skupaj 256 stopenj. Če pomnožimo vse razpoložljive barvne gradacije na kanal, dobimo 2.563 ali 16.777.216 barvnih kombinacij. Pogosto najdemo specifikacijo: 16,7 milijona barv.

RGB in CMYK barvni model in barvno kolo
RGB in CMYK barvni model

RGB barve in aditivno mešanje

Osnovne barve RGB barvnega modela in nekatere vzorčne mešanice barv po aditivni metodi, so predstavljive kot trije reflektorji z osnovnimi RGB barvami, katerih osvetljene površine se delno prekrivajo. Če so vse barve "izklopljene (= 0), ostane samo črna.

Na primer v spletu lahko vse te barve določite z RGB vrednostmi, pa tudi s šestnajstiškimi (hex) vrednostmi. Pogosto se obe vrstici uporabljata v CSS-u za doseganje barvne varnosti v različnih brskalnikih.

Primer CSS kode za pisavo v rdeči barvi:

.glavni-napis {
  color: #FF0000;
  color: rgb (255,0,0);
}

Ta primer kode je neposreden prikaz uporabe RGB barv na spletu. Celotna vrsta teh barv ima imena barv, ki jih je mogoče uporabiti na spletu in jih je mogoče uporabiti tudi v CSS (#FF00FF je fuksija). Tabele z barvnimi vrednostmi so na voljo na spletu – npr. coolers.com

RGB barvni spekter
RGB barvni prostor

Vsi grafični formati za prikazovanje slik in grafike na internetu temeljijo na RGB barvah, razen GIF formata. V programih za urejanje slik, kot je Photoshop, ali celo v brezplačnih programih, za reprodukcijo barv uporabite RGB način. Enako velja za številna orodja za stiskanje slik, uporabite RGB barve, da bi lahko stisnjene slike uporabili za spletne strani z dobro zmogljivostjo.

Nasvet: Kdaj RGB in kdaj CMYK? Reprodukcija na sodobnih zaslonih vseh vrst in velikosti temelji na barvnem modelu RGB. CMYK barve so vedno v igri, ko je treba fizično natisniti nekaj barvnega.

Obstaja še kakšen drug barvni prostor razen RGB in CMYK?

Seveda ne. Obstaja veliko različnih konceptov barvnih prostorov. Razlike med njimi so v načinu reprodukcije barv. Alternativni sistemi barvnih prostorov vključujejo na primer:

CIE 1931

CIE je tako imenovani sistem normalne valence iz leta 1931, ki temelji na povprečnih izmerjenih vrednostih normalnih opazovalcev. CIE 1964 opisuje človekovo vidno polje na listu papirja A4 z razdalje gledanja 30 centimetrov. Nadaljnji razvoj in spremembe so CIELUC, CIELAB in CIEUVW.

RGB z razširitvami

sRGB barvni prostor oz. barvni profil, je nadaljnji razvoj RGB-ja za internet s strani različnih podjetij in konzorcijev. Uporablja se v odprtokodnih programih in slikovnem formatu SVG. Adobe RGB barvni profil oz. barvni prostor je razvilo istoimensko podjetje za reprodukcijo barv tiskalnika CMYK na monitorju osebnega računalnika. Obstajajo dolgi seznami RGB barvnih prostorov, ki so dodeljeni zelo specifičnim nalogam prikaza. Na koncu lahko vsak strokovni uporabnik ustvari svoj barvni prostor.

Odtenek z nasičenostjo

HSV ali HSB za opis barve uporabljata odtenek (Hue: H), nasičenost (Saturation: S) in vrednost za svetlost (Value: V ali Brightness: B). Ta barvni prostor je bližje naravnemu zaznavanju barv. V to skupino spadata tudi HSL in HSI. Črka L pomeni svetilnost, črka I pa jakost. HSL lahko uporabite tudi v CSS.

Primer CSS kode za pisavo v rdeči barvi:

.glavni-napis {
  color: hsl(0, 100%, 50%);
}

Svetilnost s kromatičnostjo

Ti barvni prostori se uporabljajo pod imeni YIQ, YUV, YDbDr, YPbPr ali YCbCr za barvne televizijske standarde (NTSC, PAL, SECAM). Shranjeni sta dve barvni vrednosti in ena vrednost svetlosti. Tu je treba omeniti tudi xvYCC, novejši, razširjeni barvni prostor za digitalne video signale.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Zakaj moje spletne strani ni v Googlu

Zakaj moje spletne strani ni v Googlu?

6. marca 2023
Obstaja veliko razlogov, zakaj spletna stran ni dobro uvrščena v iskalniku. Vzrok je lahko pomanjkanje vsebine, slaba navigacija ali zastarela zasnova.
Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

20. februarja 2023
Za vpis spletne strani v Google potrebujete le Google račun in URL vašega spletnega mesta. Prijava poteka v treh korakih in traja le nekaj minut.
Izdelava spletne strani za frizerja

Izdelava spletne strani za frizerja

5. februarja 2023
Preverite, kako hitro, enostavno in predvsem poceni ustvariti spletno stran frizerskega salona ter kakšno strukturo mora imeti spletna stran frizerja.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers