Strokovnjak za SEO in njegova znanja

• Posodobljeno
9. Avg, 2022
Predviden čas branja: 6 minut

Kazalo vsebine

Pojem strokovnjak se danes uporablja skorajda vsesplošno, zato ga morate med zbiranjem informacij podrobneje preveriti. Vsak spletni oblikovalec in razvijalec ni tudi strokovnjak za SEO. V tem prispevku vam bomo razložili, katera znanja mora imeti pravi strokovnjak za SEO in kako lahko prepoznate obsežna strokovna znanja.

Zakaj potrebujete podporo strokovnjaka za SEO?

V nasprotju s tem, kar se pogosto domneva, strokovnjak za SEO običajno ne skrbi za oblikovanje spletne strani. Njegova naloga je preveriti obstoječo stran na podlagi več kot 200 SEO kriterijev in dejavnikov razvrščanja v iskalnikih. Na podlagi vaših rezultatov lahko SEO strokovnjak samostojno izvede ukrepe za nadaljni razvoj vaše spletne strani. Strokovnjak s podrobnimi analizami ugotovi, kaj točno je treba storiti na vaši spletni strani.

Strokovnjak za SEO je dober sogovornik ne le za ugotavljanje vaših prednosti in slabosti, temveč tudi za praktično izvajanje. To velja tako za tehnične dejavnike kot tudi za ustvarjanje ustrezne vsebine za vaše spletno mesto. Strokovnjak za SEO pozna vse korake, ki vašo spletno stran pripeljejo do boljše uvrstitve.

Če je vaš cilj povečati prepoznavnost na spletu, je najem takšnega strokovnjaka pravilna odločitev.

Katere osnove morajo poznati potencialni strokovnjaki za optimizacijo za iskalnike?

Tri vrste optimizacije za iskalnike

Če strokovnjak za SEO v pogovoru omeni tri vrste optimizacije za iskalnike, potem govori o neposredni optimizaciji vaše spletne strani. Celovita obdelava spletnega mesta ni vedno zaželena, zato je razdelitev na več ravni veliko lažja. Pri optimizaciji so za SEO strokovnjaka pomembne naslednje tri ravni:

Optimizacija na spletni strani (On-page optimizacija)

Optimizacija na strani vključuje vse spremembe, ki so vidne neposredno na spletni strani. Sem spadajo na primer besedila in druge oblike vsebine. Strokovnjak za SEO v okviru optimizacije na strani (On-Page) upošteva tudi notranje povezave med stranmi v okviru vašega spletnega mesta. Z izboljšanjem vsebine lahko na tej ravni vedno nekaj izboljšate.

Strokovnjak za SEO: Najbolj pomembna je vsebina

Optimizacija izven spletne strani (Off-page optimizacija)

Pri Off-page optimizaciji je glavni poudarek na vzpostavljanju povezav. S povratnimi povezavami (backlinks) pridobite potrebno zaupanje drugih podjetij in spletnih mest, ki so neposredno povezana z vami. To zagotavlja opazno povečanje avtoritete vaše domene, s čimer lahko nenehno izboljšujete svojo uvrstitev in pridobivate nove stranke.

Tehnična optimizacija

Tretjo raven optimizacije za iskalnike SEO strokovnjaki imenujejo tehnična optimizacija. Pri njej sta pomembna predvsem struktura vašega spletnega mesta in čas nalaganja, da bo vsak obiskovalec deležen najboljše uporabniške izkušnja. Na tej točki se je treba izogibati počasnim stranem ali napakam pri nalaganju skript, zato so pomembne tehnično strukturirane rešitve.

V skladu s temi tremi vrstami lahko odlično povzamemo tudi področja odgovornosti SEO strokovnjakov. Le-ti delujejo kot neposredni sogovorniki pri projektih strank in zagotavljajo pričakovano prepoznavnost. Kot vsestranski strokovnjaki na svojem področju znajo oblikovati profil povezav, optimizirati vsebino, sodelovati s ponudniki storitev in zaposlenimi ter učinkovito integrirati rezultate. Vse to se vedno izvaja s poudarkom na prijaznosti do uporabnika, da so vse tri ravni optimizacije za iskalnike dobra podlaga za zadovoljne uporabnike.

Strokovnjak za SEO: Analiza spletne strani

Poklici za SEO strokovnjaka

Pri iskanju ustreznega kadra vam pogosto ne pomaga, če iščete strokovnjake na splošno. Praviloma boste strokovnjake za SEO našli pod drugimi izrazi, na primer, če boste iskali agencije za SEO in samostojne izvajalce (freelancerje). Pri naslednjih treh ključnih besedah je večja verjetnost, da vas bodo pripeljale do strokovnjaka na področju SEO kot opis delovnega mesta:

Vodja SEO

Najbolj znan poklic za prave SEO strokovnjake je vodja SEO. Ta oseba je običajno redno zaposlena v SEO agenciji in lahko z večanjem izkušenj napreduje. Prednost tega je, da imate vedno na voljo pravo kontaktno osebo, ki vam lahko postreže z ustreznimi kompetencami.

SEO freelancer

Zlasti pri manjših proračunih so SEO freelancerji najprimernejša izbira. Pogosto jih lahko najdete na platformah za posredovanje dela (UpWork, Fiverr …) ali na nižjih mestih v iskalniku. Čeprav ni vsak samostojni podjetnik strokovnjak za SEO, so vaše možnosti glede kompetenc dobre.

Vodja spletnega marketinga

Ne le neposredno pod izrazom SEO, ampak tudi v spletnem trženju boste našli številne zanesljive strokovnjake. Ne poznajo le optimizacije za iskalnike, ampak vam lahko pomagajo tudi pri ustvarjanju SEA kampanj in kampanj v družabnih omrežnjih. Za primerjavo, vodja marketinga zasluži višjo plačo kot nekdo, ki je izključno strokovnjak za SEO.

Strokovnjak za SEO: Digitalni marketing

Kako lahko prepoznate kakovost domnevnih strokovnjakov?

Če iščete samozaposlenega strokovnjaka za SEO, je kakovost pogosto razvidna iz njegovega lastnega trženja. Če samostojni podjetnik ne uspe narediti osebne spletne prisotnosti vabljive in optimizirane, verjetno ne bo uspel niti pri strankah. Če vas prepričata videz in položaj ponudnika storitev, gre verjetno za pravega strokovnjaka za SEO. Pri strokovnjakih v SEO agencijah to deluje nekoliko drugače.

Pogosto jih spoznate šele, ko se že odločite za tovrstni pristop. Pri tem ima pomembno vlogo zanesljivost agencije. Če je bilo pred vami zadovoljnih že nešteto strank, z izbiro ne boste zgrešili. Večina agencij poskrbi, da vam je vedno na voljo ustrezen strokovnjak za SEO. Na ta način si agencije zagotovijo nadaljnja naročila, boljše uvrstitve in vedno zadovoljne stranke.

Na katerih področjih se iščejo strokovnjaki za SEO?

Obseg strank pravih SEO strokovnjakov je zelo širok. Tako samostojni podjetniki z majhnimi trgovinami ali osebnimi stranmi kot tudi velike korporacije, za svoje projekte potrebujejo strokovno znanje iz te smeri. Pogosto se storitve strokovnjakov ponujajo v povezavi z oblikovanjem spletnih strani v skladu s SEO ali vzdrževanjem spletnih strani.

Sodelovanje se lahko izvaja projektno ali mesečno. Vsekakor pa je SEO nekaj, kar zahteva svoj čas, preden se začnejo kazati odmevnejši rezultati. Tako pri dolgoročnem sodelovanju noben ukrep za optimizacijo ne ostane skrit, kar vam omogoča izboljšanje uvrstitev.

Kako lahko sami postanete strokovnjak za SEO

Na področju spletnega trženja in optimizacije je na voljo veliko tečajev usposabljanja in izobraževalnih ponudb, kjer lahko pridobite obilico znanja. Čeprav se pot do tega, da postanete pravi strokovnjak za SEO, ne konča po nekaj člankih na blogu in spletnem tečaju, lahko na ta način vsekakor postavite temelje za nadaljno rast in poglabljanje znanja. Kot prvo gradivo za branje vam priporočamo branje našega bloga, kjer objavljamo ogromno kakovostne vsebine na temo SEO optimizacije. Če vas zanima ta panoga in se želite sčasoma razviti v pravega SEO strokovnjaka, je pot veliko težja in predvsem daljša.

Številni strokovnjaki za SEO imajo diplomo iz e-poslovanja ali celo iz klasičnega trženja. A tudi takrat jih še vedno loči nekaj let praktičnih delovnih izkušenj za pridobitev potrebnega strokovnega znanja na tako zahtevnem področju kot je SEO optimizacija.

Z ustreznim znanjem, lahko strokovnjak z večletnimi izkušnjami v tujini zasluži do 80.000 evrov na leto, odvisno od poklicnih izkušenj. Zato naj vam nihče ne govori, da lahko že po nekaj tednih postanete strokovnjak za SEO. Kot vsaka panoga tudi optimizacija za iskalnike zahteva pravo znanje in izkušnje.

Strokovnjak za SEO: Potrebna znanja

Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)

Kje lahko najdete kompetentnega strokovnjaka za SEO?

Najlažji način za iskanje pravih strokovnjakov za SEO so SEO agencije. Čeprav so cene običajno nekoliko višje od ponudb samostojnih podjetnikov, lahko na tem področju pričakujete zagotovljeno kakovost. Z vašega vidika je tako veliko lažje izbrati ugledne partnerje za vaše spletno mesto.

Kaj je strokovnjak za SEO?

Pravi strokovnjak za SEO vam lahko pomaga na vseh ravneh optimizacije vaše spletne strani. To velja tako za Off-page optimizacijo kot tudi za On-page optimizacijo ter seveda tehnično optimizacijo. Za analizo vašega uspeha je bistveno tudi poznavanje vodilnih orodij in programov.

Koliko stane delo strokovnjaka SEO?

Številni strokovnjaki za SEO zaračunavajo na uro. Statistično gledano morate računati na urno postavko med 100 in 150 evri, če najamete strokovnjaka za posamezne projekte. Zato je lahko urna postavka SEO freelancerja nekoliko nižja. Z dolgoročnim sodelovanjem si lahko mesečne stroške znižate in zagotovite storitev v prihodnje in po potrebi.

Kako postanem strokovnjak za SEO?

Za delo v SEO panogi je dobrodošla oz. zelo koristna diploma iz trženja, najbolje s poudarkom na spletnem trženju, ali diploma iz e-poslovanja. Tudi druge izobrazbene kvalifikacije na področju spletnega trženja so dobri predpogoji za poti k temu, da postanete strokovnjak za SEO.

Povzetek

Pristojni strokovnjak za SEO je nepogrešljiv, zlasti pri trženju in spletnih mestih, ki so pomembna za industrijo in želijo dosegati najvišja mesta v spletnih iskalnikih kot je Google. Zato je pomembno, da vas lažne obljube ne zavedejo, temveč zaupajte strokovnosti na podlagi predhodnih rezultatov. S številnimi sodobnimi agencijami in ustvarjalnimi samostojnimi podjetniki vam strokovnjaka za SEO zagotovo ne bo treba dolgo iskati.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Zakaj moje spletne strani ni v Googlu

Zakaj moje spletne strani ni v Googlu?

6. marca 2023
Obstaja veliko razlogov, zakaj spletna stran ni dobro uvrščena v iskalniku. Vzrok je lahko pomanjkanje vsebine, slaba navigacija ali zastarela zasnova.
Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

Vpis spletne strani v Google, Bing in Yahoo

20. februarja 2023
Za vpis spletne strani v Google potrebujete le Google račun in URL vašega spletnega mesta. Prijava poteka v treh korakih in traja le nekaj minut.
Izdelava spletne strani za frizerja

Izdelava spletne strani za frizerja

5. februarja 2023
Preverite, kako hitro, enostavno in predvsem poceni ustvariti spletno stran frizerskega salona ter kakšno strukturo mora imeti spletna stran frizerja.
Na kaj paziti, ko naročite oblikovanje spletne strani

Na kaj paziti, ko naročite oblikovanje spletne strani

27. januarja 2023
Dobra stran mora spremeniti obiskovalce v kupce. Pojasnili vam bomo, na kaj morate biti pozorni, ko se dogovarjate za oblikovanje spletne strani.
Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

Zakaj za izdelavo spletne strani uporabiti WordPress?

13. oktobra 2022
Enajst razlogov, zakaj bi morali za svojo spletno stran uporabljati WordPress oz. zakaj je WordPress postal nepogrešljiv za 43% svetovnega spleta.

Drugi prispevki z oznako

Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers