Formati grafik - rastrski formati in vektorski formati

Formati grafik: Kdaj uporabiti rastrsko in kdaj vektorsko?

• Posodobljeno
30. Jan, 2023
Predviden čas branja: 9 minut

Kazalo vsebine

Običajni formati slik, kot sta JPG in PNG, so znani večini uporabnikov. Vendar pa je poznavanje natančnih razlik in prednosti različnih formatov manj razširjeno. Uporabniki pogosto težko ali sploh ne vidijo, v čem se datoteka JPG razlikuje od datoteke PNG ali GIF.

Vsak format ima prednosti in slabosti ter je namenjen različnim področjem uporabe. Povedali bomo nekaj več o najpogostejših formatih slik v rastrski in vektorski grafiki in pojasnili, kdaj morate izbrati kateri format.

Preden si podrobno ogledamo, kateri so slikovni formati, si je smiselno ogledati grobo razliko med rastrsko grafiko in vektorsko grafiko.

Kot pove že ime, je rastrska oz. pikselska grafika sestavljena iz pikslov. Toda kaj to natančno pomeni? Piksle si predstavljajte kot posamezne pike, ki sestavljajo sliko ali grafiko. Večje kot je število slikovnih pik v sliki, večja sta ločljivost in velikost datoteke. Pomanjkljivost rastrske grafike je, da se pri povečevanju izgubi kakovost. Vsak piksel ima določeno velikost. Če datoteko povečate, se raztegnejo tudi piksli in kakovost se zmanjša.

Nasvet: Rastrsko grafiko vedno shranite v točno takšni velikosti, kot jo potrebujete. Tako se izognete izgubi kakovosti zaradi poznejše povečave datoteke.

Vektorska grafika nima te pomanjkljivosti. Z njimi je slika sestavljena iz dvodimenzionalnih predmetov, katerih položaj, dimenzije in barve so opisane. To pomeni, da lahko vektorsko grafiko poljubno povečate, pri tem pa ohranite nespremenjeno kakovost. Slikovni formati v tej kategoriji so primerni za grafike, ki se uporabljajo v različnih velikostih, običajno za logotipe ali drugo trženjsko gradivo.

Vektorski format in rastrski format grafike
Razlika med vektorsko in rastrsko grafiko

Izbira pravega formata grafike

Kateri format grafike je prava izbira, je odvisno predvsem od predvidene uporabe. Na izbiro vplivajo naslednji dejavniki:

 • Ali potrebujete sliko v različnih velikostih?
 • Ali boste sliko uporabili na spletu ali v tisku?
 • V kakšni velikosti datoteke potrebujete sliko in kako pomembna je visoka kakovost?
 • Ali slika vsebuje veliko število barvnih odtenkov?

Pri uporabi na spletu je kakovost pogosto na drugem mestu. Pomembnejša sta majhna velikost datoteke in s tem povezan kratek čas nalaganja. Zato je pogosto sprejeto stiskanje z izgubami. V tem primeru postopek povzroči izgubo kakovosti, saj se podatki odstranijo iz slike ali zmanjšajo na piksel. Pri stiskanju brez izgub pa se kakovost ohrani tudi pri manjši velikosti datoteke. Za stiskanje se piksli iste barvne kategorije združijo v skupine, metapodatki pa se odstranijo.

Formati rastrske grafike in kdaj jih uporabiti

Rastrske grafike so primerne za skoraj vsa področja uporabe ter jih je mogoče odpirati in urejati neodvisno od programa. Poleg tega so večinoma podrobne barvne gradacije in zapleteni barvni prehodi idealni za prikazovanje fotografij. Stiskanje brez izgub omogoča tudi prikaz podrobnih grafik na spletu. V nadaljevanju predstavljamo najpogostejše formate rastrske grafike ter njihove prednosti in slabosti.

Najpogostejši formati rastrske grafike so:

 • GIF
 • PNG
 • JPG
 • TIFF
 • BMP
 • PSD

GIF: Graphics Interchange Format

Ste že kdaj opazili animirane oglasne pasice na spletnem mestu ali premikajoče se slike na Facebooku? To so bili verjetno GIF-i. Zanje je značilna animirana oblika. Ena sama GIF datoteka vsebuje vse kadre in časovne informacije za animacijo.

Ta slikovni format je sestavljen iz največ 256 barv v barvnem prostoru RGB in zato ni primeren za barvno bogate in kompleksne fotografije, ki običajno vsebujejo več tisoč barv. Omejena izbira barv je hkrati prednost pri uporabi na spletu, saj je zaradi manjše velikosti datoteke čas nalaganja kratek - tudi pri animiranih datotekah. Format GIF celo veliko bolje reproducira ostre robove oblik ali pisav kot JPG format. Ta format slik je zato idealen za majhne grafične elemente in spletno grafiko.

PrednostiSlabosti
stiskanje brez izgubeomejena izbira barv
možne animacijeniso primerne za fotografije s širokim barvnim spektrom
majhna velikost datotekeformat ploske slike
kratek čas nalaganja   
podpira diapozitive 

PNG: Portable Network Graphic

Slikovni format PNG je bil razvit kot napredna alternativa slikam GIF. Za razliko od GIF-ov lahko PNG-je shranite s prozornim ali polprozornim ozadjem in podpirajo alfa kanal. Poleg tega se format PNG prilagaja optimiziranim računalnikom in s tem večjemu razponu barv. Barvni spekter obsega do 16 milijonov barv, torej precej več kot GIF. Kljub temu ta format slike ni primeren za tiskanje, saj PNG ne podpira CMYK barvnega prostora. To je tudi razlog za ime "Portable Network Graphics", ki nakazuje predvsem digitalno uporabo.

Opomba: GIF-i se kljub omejenim barvnim možnostim še vedno uporabljajo, saj animacije z alternativnim PNG-jem niso mogoče.

PNG je tipičen format spletnih slik, za katerega je značilno stiskanje brez izgub. Tudi majhne datoteke ohranijo visoko kakovost in ločljivost ter prikazujejo drobne nianse. Zato je PNG primeren za logotipe ali druge majhne slike s številnimi odtenki za nadaljnjo obdelavo in shranjevanje v različnih velikostih. Vendar pa to pomeni tudi večjo potrebo po prostoru. PNG datoteka je do desetkrat večja od primerljive JPG datoteke.

PrednostiSlabosti
stiskanje brez izgubni primerno za tiskanje
podpira (pol)prosojnost in alfa kanalpovečane zahteve po prostoru za shranjevanje
celoten barvni spekterni povsod podprt
 animacije niso mogoče

JPG/JPEG: Joint Photographic Experts Group

Format JPG je najpogosteje uporabljen slikovni format. Odlikujeta ga visoka združljivost in univerzalne možnosti uporabe. To obliko lahko odprete in pretvorite s skoraj vsako aplikacijo. Poleg tega je v JPG na voljo celoten barvni spekter s 16 milijoni barv. Slabost: stiskanje slikovne datoteke povzroči izgubo slikovnih informacij in s tem izgubo kakovosti zaradi združevanja podobnih slikovnih pik. To je tudi glavna razlika v primerjavi s PNG formatom.

Nasvet: JPG ali PNG: Oba formata slik sta zelo priljubljena na spletu, vendar se načeloma zelo razlikujeta. Katera oblika je prava, je odvisno od predvidene uporabe.

Za uporabo na spletu je kakovost JPG v številnih primerih zadostna, zato vam je zaradi majhne velikosti datoteke omogočeno hitro nalaganje. Tako imenovani progresivni JPEG imajo dodatno prednost pri uporabniški izkušnji, saj se slike nalagajo piko za piko, zato se na spletnih mestih ne pojavljajo neželene bele površine. JPG lahko hitro in enostavno pošljete tudi po e-pošti kot predogled. Visokokakovostne JPG datoteke so brez stiskanja primerne tudi za tiskanje.

Nasvet: Pri uporabi na spletu vedno izberite najboljše možno razmerje med kakovostjo in velikostjo datoteke.

PrednostiSlabosti
visoka združljivoststiskanja z izgubami
razširjenone podpira prosojnosti in animacij
hiter čas nalaganjane podpira plasti
celoten barvni spekter 

TIFF: Tagged Image File Format

Format TIFF se bistveno razlikuje od doslej predstavljenih slikovnih formatov. Večina spletnih brskalnikov te oblike ne podpira, zato ni primerna za prikaz na spletu. Po drugi strani pa ima TIFF jasne prednosti pri urejanju slik. Format podpira barvni prostor RGB in CMYK ter ima visoko barvno globino do 32 bitov na barvno komponento. Poleg tega lahko shranite plasti, maske in prosojnost.

Stiskanje brez izgub omogoča shranjevanje ali kopiranje brez izgube kakovosti. Format TIFF je zato idealen za tiskanje visokokakovostnih slik. Slikovne informacije sploh niso stisnjene ali pa so stisnjene brez izgube. Vendar pa visoka kakovost pomeni, da slike zahtevajo več prostora za shranjevanje. Ta lastnost tudi skoraj izključuje njegovo uporabo na spletu.

PrednostiSlabosti
stiskanje brez izgubni združljivo s številnimi spletnimi brskalniki
visoka kakovostvisoka zahteva po prostoru za shranjevanje
idealno za tiskanje podatkov o fotografijah 
prosojnost in plasti 

BMP: Windows Bitmap

BMP format je sestavni del Microsoftovega operacijskega sistema od leta 1990 in operacijskega sistema Windows 3.0. Zato lahko BMP odprete brez dodatnih vtičnikov ali programov tretjih oseb. Čeprav so ta format slik medtem v veliki meri nadomestili drugi formati, se še vedno uporablja.

BMP je preprosto strukturiran slikovni format, za katerega je značilna hitra obdelava. Tudi po stiskanju brez izgub so slikovni podatki razmeroma veliki, saj so vse pike shranjene z ustrezno barvno vrednostjo. Medtem so na voljo drugi formati slik, pri katerih je stiskanje brez izgub enako majhno in velikost datoteke manjša. V dobi prenosa prek e-pošte in spleta postaja ta format slik vse bolj nezanimiv in neprimeren za sodobne aplikacije.

PrednostiSlabosti
integralni del sistema Windowsvelika datoteka tudi po stiskanju
velik barvni spekter 
preprosta struktura    

PSD: Photoshop Document

PSD je format vodilnega programa za urejanje slik Adobe Photoshop, ki ga pogosto uporabljajo grafični oblikovalci. Za urejanje pa je potrebna ustrezna programska oprema. Tej težavi se lahko izognete tako, da datoteko s programom Adobe Photoshop pretvorite v drugo slikovno obliko.

V formatu PSD je lahko vsaka slika sestavljena iz več slojev, ki jih je mogoče preprosto urejati. Načeloma so te datoteke rastrska grafika, lahko pa vsebujejo tudi vektorsko grafiko. Ta format slik je zato idealen za obsežno urejanje slik.

Nasvet: Za program Adobe Photoshop, ki je del programa Adobe Creative Cloud, je treba plačati pristojbino. Brezplačne alternative za Photoshop postajajo vse bolj priljubljene, saj nekatere od njih ponujajo enak obseg funkcij.

PrednostiSlabosti
obsežno urejanje slikovnih slojevPhotoshop je predpogoj
ustvarjanje videoposnetkov in animacijpotrebno veliko prostora pri delu s plastmi
rastrska in vektorska grafika 
možnost pretvorbe v druge formate  

Formati vektorske grafike in kdaj jih uporabiti

V nasprotju s pikselsko grafiko, katere velikost je fiksna, je vektorska grafika veliko bolj prilagodljiva in zato idealna za predstavitev geometrijskih oblik in pisav. Brezizgubno skaliranje olajša tudi ustvarjanje odzivnih spletnih elementov. V večini primerov so za urejanje potrebni posebni grafični programi. Zato naslednje formate slik večinoma uporabljajo le grafični oblikovalci.

Najpogostejši formati vektorske grafike so:

 • PDF
 • AI
 • EPS
 • SVG

PDF: Portable Document Format

PDF format je razvil Adobe, vendar za razliko od drugih formatov družbe Adobe ne zahteva posebne programske opreme (čeprav je Acrobat Reader ustrezen standard). Nasprotno, PDF format se je uveljavil kot zanesljiv izmenjevalni format in ga je mogoče pregledovati brez plačljive programske opreme za urejanje - na kateri koli napravi, v katerem koli operacijskem sistemu in katerem koli spletnem brskalniku. Ta oblika je še posebej priljubljena za prenos v tisk.

PDF datoteke lahko vsestransko in prilagodljivo urejate s plačljivimi programi Adobe. Osnova tega slikovnega formata je še posebej močna pri vektorski grafiki, vendar omogoča tudi reprodukcijo rastrske grafike. Tudi v brezplačni Adobe Reader različici so omogočene dodatne funkcije, kot so dodajanje opomb, komentarjev ali priponk datotek. Z ustreznimi varnostnimi nastavitvami lahko tretjim osebam preprečite urejanje.

PrednostiSlabosti
visoka združljivost, neodvisna od platformeurejanje je mogoče le s plačljivo programsko opremo
za prikaz ni potrebna plačljiva programska opremabesedilo je prepoznano kot slika
standard za tiskanjelahko zahteva veliko prostora za shranjevanje
dodatne funkcije 

AI: Adobe Illustrator

AI format je tako kot PDF format izvirni slikovni format proizvajalca Adobe. V nasprotju s PDF formatom pa potrebujete ustrezen program Adobe Illustrator tudi za sam prikaz. Vektorski format je mogoče poljubno skalirati, omogoča pa tudi vstavljanje ali povezovanje rastrske grafike. AI format se večinoma uporablja za shranjevanje logotipov in drugega gradiva, ki ga potrebujemo v različnih velikostih.

Adobe Illustrator omogoča tudi shranjevanje datotek v katerem koli drugem običajnem slikovnem formatu. To olajšuje izmenjavo datotek med grafičnimi oblikovalci in posamezniki. Druga prednost je, da lahko s prikazovanjem in skrivanjem slojev shranite več različic v eno samo datoteko.

Opomba: Med profesionalnimi grafičnimi oblikovalci se je ta format slik uveljavil kot standard.

PrednostiSlabosti
velika skalabilnostzahteva veliko prostora za shranjevanje
delo s plastmiAdobe Illustrator je predpogoj
združljiv z drugimi programi Adobe 

EPS: Encapsulated PostScript

Leta 1987 je Adobe izdal EPS format v programskem jeziku PostScript. Vendar ga je v veliki meri nadomestil široko uporabljeni PDF format, ki prav tako temelji na PostScriptu.

EPS je prvič omogočil, da se dokumenti prikažejo natančno tako, kot so videti, ko so natisnjeni. EPS datoteke lahko tako kot PDF datoteke z brezplačno programsko opremo odprete na različnih platformah. Najpogostejši program za odpiranje EPS datotek je Adobe Acrobat Reader, vendar je na voljo tudi veliko drugih programov. Format brez izgub vključuje rastrsko in vektorsko grafiko, zanj pa sta značilni zlasti visoka prilagodljivost in skalabilnost. Med slabostmi je, da so EPS datoteke omejene na eno stran dokumenta in ne razlikujejo med vektorskimi in bitnimi slikami.

PrednostiSlabosti
slike visoke ločljivosti za tiskanjenadomestil jih je PDF
združljiv s skoraj vsako programsko opremo za oblikovanjene razlikuje med vektorjem in bitno sliko
 omejen na eno stran

SVG: Scalable Vector Graphics

Vektorski format SVG, ki temelji na XML, se je pojavil leta 1999 in predstavlja slike in njihove elemente v besedilni obliki. Ker nimajo vsi uporabniki dostopa do paketa Adobe Creative Suite, datoteke AI včasih niso primerne za deljenje z drugimi. Grafika SVG pa je idealna za pošiljanje vektorske grafike, saj ne zahteva posebne programske opreme. Teoretično lahko vektorski format ustvarite tudi v preprostem urejevalniku besedil, vendar je to v praksi neobičajno.

Opomba: V programu Adobe Creative Cloud lahko grafiko SVG urejate samo v programu Adobe Illustrator. Za urejanje v programih InDesign ali Photoshop je potrebna pretvorba v format EPS.

SVG format obstaja že več kot 20 let. Zaradi vse večje raznolikosti velikosti zaslonov in s tem povezanega odzivnega oblikovanja doživlja razcvet. Velikost SVG grafike se spremeni ob vsaki nastavitvi zaslona. Zato so datoteke vedno prikazane z največjo ostrino in je z njimi veliko lažje vzpostaviti odzivni dizajn. Leta 2001 je format standardiziral tudi konzorcij W3C (World Wide Web Consortium) in priporoča SVG za prikazovanje dvodimenzionalne vektorske grafike na spletu.

PrednostiSlabosti
podpira večino spletnih brskalnikovzapletene in podrobne grafike znatno povečajo datoteko
skaliranje brez izgubni združljivo z nekaterimi brskalniki
idealno za odzivni dizajn 
majhna velikost datoteke 
mogoča animacija z JavaScriptom 

Zaključek

Pomembno je, da med številnimi grafičnimi formati veste, kdaj katerega uporabiti, saj ni vsak primeren za vsako vrsto grafike.

Če nekoliko generaliziramo: kadar gre za pripravo grafike za tiskane medije, bo najbolj primeren format PDF, medtem ko je pri delu z zaslonsko grafiko običajno JPG najbolj primerna izbira.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Kartonska promocijska stojala za pospeševanje prodaje

Kartonska promocijska stojala za pospeševanje prodaje

1. oktobra 2022
Z dobro zasnovanimi promocijskimi stojali pritegnete vso pozornost na svoje izdelke. Zakaj? Ker pri tej prodajni obliki vaša ustvarjalnost ni omejena.
Zakaj izbrati karton za POS stojala?

Zakaj izbrati karton za POS stojala?

25. septembra 2022
Kartonska POS stojala so že dolgo hvaljena zaradi svojega razmerja med ceno in kakovostjo ob tem pa še poskrbimo za manjšo škodo z okoljskega vidika, kot če bi izbrali stojala iz umetnih mas.
Namizno stojalo

Kje uporabiti namizna stojala iz kartona?

24. septembra 2022
Pogosto, bodisi pri predstavitvi izdelka bodisi pri različnih trženjskih dejavnostih, se namizna stojala oz. pultna stojala iz kartona uporabljajo za pospeševanje prodaje vaših izdelkov in storitev.
Logotip podjetja: 7 idej za prepoznavnost

Logotip podjetja: 7 idej za boljšo prepoznavnost

16. avgusta 2022
Logotip podjetja mora biti preprost in razumljiv, z jasnim sporočilom, da si ga lahko zapomnimo in povežemo s podjetjem ali blagovno znamko.
Grafično oblikovanje embalaže kot del trženja

Grafično oblikovanje embalaže kot del trženja

9. avgusta 2022
Grafično oblikovanje embalaže je pomemben del vaše tržne strategije. Kot ste razvili svoj izdelek, se morate lotiti tudi razvoja embalaže.
Več prispevkov na tematiko

Drugi prispevki z oznako

Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers