Oblikovanje logotipa: Nasveti, kako izdelati logotip

• Objavljeno
10. februarja 2022
Predviden čas branja: 10 minut

Kazalo vsebine

Utelešenje identitete podjetja je dobro oblikovan logotip, ki je temelj vizualne strategije podjetja. Na njem temeljijo vsi vidiki vizualne komunikacije podjetja, vključno z oglasi, brošurami, digitalnimi ponudbami, embalažo izdelkov in drugimi.

Logotip je stalno prisoten v različnih medijih, od elektronskih podpisov do dopisnih papirjev, kar še povečuje njegovo pomembnost. Dobro zasnovan logotip ima ključno vlogo pri spodbujanju pozitivnega dojemanja in prepoznavnosti s strani strank, s čimer se povečuje tržna prepoznavnost podjetja.

Oblikovanje učinkovitega logotipa presega zgolj risanje po papirju. Začetna skica je lahko katalizator, ki sproži ustvarjalni proces, vendar je za uresničitev tega koncepta potrebna močna mešanica ustvarjalnosti in specializirane programske opreme za oblikovanje.

Na spletu je na voljo vrsta orodij za grafično oblikovanje in oblikovanje logotipov, s katerimi lahko uresničite svojo vizijo.

Končni izdelek - digitalni logotip - mora biti dovolj vsestranski, da se lahko prilagodi različnim obsegom in aplikacijam, od spletnih strani in video vsebin do dokumentov in drugih večpredstavnostnih datotek. V nadaljevanju se bomo poglobili v bolj specifične elemente, ki jih je treba upoštevati med postopkom ustvarjanja logotipa.

Grafično oblikovanje logotipa: osnove in primeri

Ko se podajate na pot oblikovanja logotipa, pa naj gre za podjetje, določen izdelek, poseben dogodek ali spletno stran, se morate zavedati, kako pomembno vlogo ima logotip pri oblikovanju zaznavanja blagovne znamke. Pozitivne izkušnje z blagovno znamko pogosto privedejo do ugodne povezave z njenim logotipom, kar tlakuje pot za lažji proces trženja drugih ponudb pod istim znakom.

Izraz "blagovna znamka" ni omejen samo na izdelke ali storitve. Razširi se na podjetja, organizacije in celo posameznike s konceptom osebne blagovne znamke. Prepričljiv logotip služi kot trajen mnemonični znak, ki izboljša spomin ciljnega občinstva na vašo blagovno znamko. Zato je pametno, da že na začetku razmislite o lastnostih, ki naj bi jih vaš logotip vseboval, in o njegovem morebitnem videzu. Najbolje bi bilo, če bi bil vaš logotip v končni, uporabni obliki pred uradnim razkritjem vaše nove blagovne znamke.

Osnovno načelo, ki usmerja grafično oblikovanje logotipa, je preprosto: logotip mora čim natančneje izražati etos blagovne znamke. Ne glede na to, ali gre za multinacionalno korporacijo, majhno podjetje ali serijo izdelkov, je vedno mogoče prepoznati edinstvene lastnosti in jih vključiti v oblikovanje logotipa.

To pogosto dosežemo s simbiotično mešanico tipografskih in vizualnih elementov. Logotip je lahko sestavljen iz ene ali več črk, različnih grafičnih elementov in premišljene barvne sheme, kar je vse ključno za njegovo prepoznavnost.

Grafično oblikovanje logotipa: blagovna znamka
Oblikovanje logotipa: blagovna znamka

Grafični elementi (simboli, oblike in vzorci)

Simboli, stilizirani elementi in abstraktni vzorci pogosto najdejo svoje mesto pri ustvarjanju logotipa. Med svetovno priznanimi primeri so značilno okno Microsoftovih oken, ohranjanje narave, ki ga simbolizira panda organizacije WWF. V slovenskem prostoru lahko izpostavimo poštni rog, ki ponazarja Pošto Slovenije. Nekateri logotipi imajo celo minimalističen pristop in ne uporabljajo besedila ali imena blagovne znamke, kot je na primer simbol jabolka podjetja Apple.

Vendar ni vedno nujno, da grafični elementi v logotipu neposredno namigujejo na ime blagovne znamke, kot pri Applu, ali na panogo, ki jo predstavlja, na primer logotip Nogometne zveze Slovenije.

Znak "swoosh" velikana športnih oblačil Nike, ki pooseblja dinamiko in hitrost, ni sam po sebi značilen za športna oblačila. Kljub temu je postal svetovno prepoznaven simbol, tako kot ikonična zvezda znamke Mercedes-Benz, ki je že desetletja povezana s tem avtomobilskim proizvajalcem.

Tako močne asociacije se niso ustvarile čez noč. Razvile so se postopoma, vzporedno z rastjo in širjenjem blagovnih znamk, kot sta Nike in Mercedes-Benz. Ko blagovna znamka doseže uspeh, postane njen logotip vse bolj znan, učinkovito oblikovanje pa pospeši pot blagovne znamke do uspeha.

Če se poglobimo v konkretne primere, vidimo, kako širok spekter ustvarjalne svobode imamo pri oblikovanju logotipov. Številne letalske družbe se odpovedujejo simbolu letala, številne banke pa se v svojih logotipih izogibajo neposrednemu sklicevanju na denar.

Tudi abstraktni vzorci lahko učinkovito predstavljajo blagovno znamko, kot je razvidno iz logotipov Nike, Mercedes Benz ali Adidas, ki vključujejo vzorce ali geometrijske like. Ključno je zagotoviti, da je oblikovanje brezhibno usklajeno s podobo blagovne znamke in krovno estetsko vizijo podjetja.

Tipografija (vrsta in velikost pisave ter postavitev znakov)

Moč tipografije presega zgolj besede in zagotavlja dodatno raven ustvarjalnosti pri oblikovanju logotipa. Ključni dejavniki, ki jih je treba upoštevati, so izbira pisav - digitaliziranih pisav - in natančno prilagajanje teh pisav glede velikosti pisave, razmika med znaki in vrsticami ter postavitve. Pisave je mogoče dopolniti tudi z dodatnimi grafičnimi elementi, kot so okvirji ali sence, da se poudarijo določeni vidiki.

Prilagajanje še poveča prepoznavnost oblikovanja. Vzemimo na primer logotip Samsung, sprejet leta 1993, v katerem je ime blagovne znamke zajeto v elipso, ali logotip Volkswagen, v katerem je kratica "VW" zajeta v krog. Omeniti velja, da se blagovne znamke hrane pogosto izogibajo slikovnemu prikazu svoje raznovrstne ponudbe izdelkov in se raje odločijo za vizualno izražanje zgolj imena blagovne znamke, kot je razvidno iz logotipov Radenska, Droga, Natureta ipd..

Tudi če ni slikovnih elementov, lahko že izbira pisave močno odraža identiteto blagovne znamke in ustvarja njeno podobo. Do leta 1985 je bil logotip studia Walt Disney Pictures zgolj pisava s hecno tipografijo, ki je takoj priklicala podobe animiranih filmov studia. Podobno sta logotipa podjetij Google in Coca-Cola svetovno prepoznavna predvsem po svojih tipografskih elementih. Eden najbolj znanih logotipov na svetu, McDonaldov kultni "M", je dokaz moči ene same, dobro oblikovane črke. Edinstvenost takšnih logotipov je pogosto poudarjena z izbiro značilne barve.

Grafično oblikovanje logotipa: tipografija
Oblikovanje logotipa: tipografija

Izbira barve

Barve imajo prirojeno moč, da vzbujajo določene asociacije. Nekatera podjetja so uspela svoje blagovne znamke ali izdelke tako tesno povezati z določenimi barvnimi kombinacijami, da se že ob pogledu na te odtenke spomnimo na njihovo blagovno znamko. Vzemimo za primer logotip Pošte Slovenije, ki združuje črno barvo z rumeno podlago.

Ta presenetljiva kombinacija ni značilna samo zanje; uporabljajo jo tudi blagovne znamke, kot so Raiffeisen Bank, UHU Adhesives in neprofitna organizacija Amnesty International. Ljudje te blagovne znamke pogosto povezujejo s kombinacijo črne in rumene barve, predvsem zaradi razširjenosti teh barv v celotnem oblikovanju teh blagovnih znamk, ki je neločljivo povezano z barvno shemo njihovega logotipa.

Večina blagovnih znamk se nagiba k tradicionalnim barvam. Facebookov logotip izkorišča pomirjujoč učinek modre barve, medtem ko je v logotipu YouTuba vidna živahna rdeča barva. Te barve presegajo njihove logotipe, saj prežemajo njihove spletne vmesnike in trženjske pobude.

Na prvi pogled se izbira barv za nekatere logotipe morda zdi poljubna. Povezava ni vedno tako eksplicitna, kot je uporaba rdeče za gasilske signale ali zelene za Greenpeace. Pogosto ni jasne povezave med določeno barvo in poklicem, niti ni zahteve za takšno povezavo. To omogoča širok spekter barv, med katerimi lahko izbirate pri oblikovanju logotipa. Kljub temu je treba zagotoviti, da so izbrane barve usklajene s celotno podobo blagovne znamke.

Tradicionalne barve

V preteklosti so bile določene panoge sinonim za določene barvne palete. Gasilske in reševalne službe v svojih blagovnih znamkah pogosto uporabljajo rdečo barvo, medtem ko policija po vsem svetu uporablja predvsem modro. Bela barva je pogosto povezana z zdravniškimi poklici, taksi industrija po vsem svetu pa je večinoma zastopana z rumeno barvo.

Zato se uvedba zelenega logotipa ali CGP-ja za taksi podjetje sprva morda zdi nekonvencionalna. Čeprav to ni samo po sebi problematično, se je treba zavedati, da takšna izbira odstopa od ustaljenih norm. Če je cilj narediti vtis in vnesti inovacije v taksi industrijo, je lahko nekonvencionalna barva, ki pritegne pozornost, resnično učinkovita strategija.

Če podjetje ponuja okolju prijazne storitve s popolnoma električnim voznim parkom, je zelena barva lahko celo primerna, saj je zelena barva univerzalni simbol okoljske zavesti. Vendar pa je pri odločitvi, da se odpoveste tradicionalnim barvnim shemam v panogi, za katero je značilna predvsem ena barva, ključnega pomena, da imate prepričljivo utemeljitev, ki podpira to drzno potezo.

Trajnostna izbira barv

Izbira barve za logotip je običajno dolgotrajna odločitev. Razlog za to je dvojen: prvič, vaše ciljno občinstvo bi moralo vašo blagovno znamko sčasoma povezati z določeno barvno shemo; drugič, ponovna vzpostavitev blagovne znamke se lahko izkaže za drago in dolgotrajno. Ker bo vaš logotip verjetno povsod prisoten v različnih komunikacijskih kanalih, zlasti v tiskanih gradivih, jih je treba po pobudi za ponovno znamčenje hitro posodobiti z novim logotipom.

Če je treba zaradi preoblikovanja blagovne znamke prenoviti tudi barvno shemo izdelkov, embalažo, uniforme zaposlenih in morda celo službena vozila, se lahko finančne posledice in logistične zahteve hitro povečajo.

Tak primer je sprememba barvne sheme logotipa McDonald's za evropski trg. Vse od nastanka rumene črke "M" je veriga restavracij s hitro prehrano ohranila njeno uporabo v vseh logotipih, čeprav z manjšimi spremembami glede na obdobje in trg. Osnovna oblika logotipa z rumenim znakom "M" na rdečem ozadju je ostala nespremenjena že desetletja. Konec leta 2009 pa je McDonald's napovedal spremembo na evropskem trgu in spremenil barvo ozadja iz rdeče v zeleno.

Čeprav svetovni velikani, kot je McDonald's, lažje prenesejo posledice takšne spremembe kot mala ali srednje velika podjetja, se tudi velike korporacije pri izvajanju strategij spreminjanja blagovne znamke spopadajo z velikimi izzivi.

Grafično oblikovanje logotipa: izbira barve
Oblikovanje logotipa: izbira barv

Kako narediti logotip, ki ustreza blagovni znamki?

Pot od nastanka logotipa do njegove ikonične slave ni lahka naloga. Vsakdo, ki želi izdelati učinkovit logotip, bo neizogibno preučeval embleme priznanih blagovnih znamk, predvsem pa svoje konkurente v panogi.

Ta dvojni pristop služi kot vir navdiha in varovalo pred preveliko podobnostjo z logotipi konkurentov. Čeprav je privlačnost ponovne uporabe uspešnega dizajna za vašo blagovno znamko močna, takšen pristop ni le kršitev poklicne etike, ampak je na splošno pravno nedopusten. Vendar pa je črpanje navdiha iz obstoječih modelov sprejemljivo, če to ne ogroža izvirnosti vašega logotipa.

Oblikovanje logotipa ni zgolj prizadevanje za estetsko privlačnost; gre za niansiran proces, pri katerem poleg vizualne privlačnosti sodeluje več dejavnikov. Logotip na primer ne sme biti pretirano podroben ali preobsežen. Subtilni elementi, ki se pokažejo ob natančnejšem pregledu, lahko dodajo vašemu logotipu zanimivo plast, vendar jih je treba uporabljati preudarno.

Načelo "manj je več" še posebej velja za oblikovanje logotipa: logotip mora biti oblikovan tako, da ohrani svojo jasnost in prepoznavnost tudi v manjših merilih, kar preveliko število podrobnosti in sestavnih delov ogroža.

Pri oblikovanju popolnega logotipa upoštevajte naslednje smernice:

  • Razumljiv: Povezava z izdelkom, blagovno znamko ali podjetjem mora biti jasna.
  • Razpoznaven: Logotip mora takoj vzbuditi asociacijo na povezano blagovno znamko.
  • Zapomljiv: Na splošno je minimalistična zasnova bolj učinkovita kot zasnova, ki prekipeva od podrobnosti.
  • Zmožen reprodukcije: Digitalni logotip visoke ločljivosti zagotavlja vsestransko uporabnost v različnih aplikacijah in možnost hitrega prilagajanja velikosti.
Grafično oblikovanje logotipa: znani logotipi
Oblikovanje logotipa: znani logotipi

Oblikovanje lastnega logotipa: Kateri format datoteke in kateri program za oblikovanje logotipa?

Če se odločite za oblikovanje logotipa, ne da bi najeli profesionalnega oblikovalca, vam lahko prava programska oprema in spretnosti grafičnega urejanja pomagajo uresničiti vašo vizijo.

Temeljna odločitev, ki jo morate sprejeti, je, ali boste logotip oblikovali kot vektorsko ali rastrsko grafiko (v obliki slikovnih pik). Čeprav mnogi uporabniki poznajo rastrsko grafično programsko opremo, kot je na primer široko uporabljen Photoshop, je ključno opozoriti, da rastrske grafike ni mogoče povečati brez izgube kakovosti, urejanje pa je v primerjavi z vektorskimi formati pogosto bolj zamudno.

Razlika je v sestavi. Rastrska grafika je sestavljena iz posameznih pikslov, ki lahko pri povečanju povzročijo zrnate, pikslaste slike. Da bi zagotovili oster videz logotipa, tudi na velikih nosilcih, kot so plakati, mora biti rastrska grafika izjemno visoke ločljivosti.

Nasprotno pa so vektorske grafike oblikovane z matematičnimi enačbami, ki prikazujejo linije slike in zagotavljajo ostrino ne glede na velikost. Čeprav vektorska grafika ni idealna za kompleksne podobe, je glede na splošno preprostost logotipov običajno najprimernejši format.

Rastrsko grafiko lahko uporabite le, če je logotip namenjen manjšim formatom.

Klasična programska oprema za ustvarjanje vektorske grafike vključuje programa Adobe Illustrator in CorelDraw, medtem ko je Adobe Photoshop zanesljiva izbira za rastrsko grafiko. Ta profesionalna orodja za urejanje slik ponujajo napredne funkcije, vendar so lahko zapletena in draga, cene pa lahko dosežejo več tisoč evrov.

Vendar obstajajo cenovno ugodne alternative. Brezplačna programska oprema za vektorsko grafiko, kot je Inkscape, je ustrezen nadomestek za Adobe Illustrator, brezplačna orodja za rastrsko grafiko, kot sta GIMP ali Pixlr, pa so alternativa za Adobe Photoshop. Čeprav ti programi za izdelavo profesionalnega logotipa zahtevajo več kot le osnovno razumevanje, lahko spletni vodniki in vaje pomagajo uporabnikom pri pridobivanju znanja in izdelavi dovršenega logotipa.

Za tiste, ki želijo oblikovati svoj logotip brez tradicionalne programske opreme za urejanje slik, ponujajo preproste rešitve spletne storitve z vgrajenimi urejevalniki logotipov, kot so Logaster, Online Logo Maker ali Free Logo Services.

Te aplikacije, ki temeljijo na brskalniku, ne zahtevajo namestitve ali predhodnega znanja o urejanju digitalne grafike. Večina ponuja brezplačen prenos logotipa nizke ločljivosti, za profesionalno uporabo pa je običajno potrebna plačljiva različica visoke ločljivosti ali vektorska različica. S temi intuitivnimi orodji lahko tudi oblikovalski začetniki ustvarijo logotip, ki ustreza visokokakovostnim standardom.

Nasveti za izdelavo logotipa

Logotip lahko ustvarijo tudi laiki - celo brezplačno

Če razmišljate o tem, da bi se za izdelavo logotipa odločili sami, je ključnega pomena, da objektivno ocenite svoje znanje s programsko opremo za grafično urejanje.

Uporabniki, ki znajo uporabljati programsko opremo za urejanje grafike, so v idealnem položaju za oblikovanje učinkovitega logotipa. Tisti, ki imajo potrebne spretnosti, vendar nimajo dragih licenc za Adobe Illustrator ali Photoshop, lahko uporabijo brezplačno programsko opremo za urejanje slik, kot sta Inkscape ali GIMP. Te platforme, združljive z operacijskimi sistemi Windows, Mac in Linux, lahko služijo kot zmogljiva orodja za izdelavo profesionalnega logotipa.

Začetniki na področju grafičnega oblikovanja se lahko obrnejo na uporabniku prijazna brezplačna orodja za urejanje logotipov. Vendar pa je za dostop do visokoresolucijskih različic lastne grafike običajno treba plačati. Če pa te urejevalnike logotipov primerjamo s stroški, povezanimi z najemom profesionalnega oblikovalca, ali časovno naložbo, ki je potrebna za obvladovanje celovitega programa za urejanje grafike, so ti urejevalniki logotipov ekonomična in izvedljiva alternativa za mnoge oblikovalske začetnike.

Zaključek

Oblikovanje učinkovitega logotipa, ki je temelj identitete blagovne znamke, je zapletena mešanica znanosti in umetnosti. S številnimi programi in spletnimi orodji, ki so vam na voljo, od vrhunskih programov, kot je Adobe Illustrator, do cenovno ugodnih alternativ, kot sta Inkscape ali GIMP, je ustvarjanje profesionalnega logotipa dosegljivo tako izkušenim uporabnikom kot začetnikom. Izbira logotipa je dolgoročna zaveza, ki zahteva temeljit premislek in premišljen oblikovalski pristop. Ne glede na to, ali se boste odločili za odstopanje od običajnih norm ali za tradicionalno pot, mora biti vsaka odločitev podprta s prepričljivo utemeljitvijo.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše

iz kategorije:
Formati grafik - rastrski formati in vektorski formati

Formati grafik: Kdaj uporabiti rastrsko in kdaj vektorsko?

30. januarja 2023
Na voljo so številni formati grafik, tako rastrski kot vektorski. Pomembno je, da veste, kdaj katerega uporabiti, saj ni vsak primeren za vsako grafiko.
Kartonska promocijska stojala za pospeševanje prodaje

Kartonska promocijska stojala za pospeševanje prodaje

1. oktobra 2022
Z dobro zasnovanimi promocijskimi stojali pritegnete vso pozornost na svoje izdelke. Zakaj? Ker pri tej prodajni obliki vaša ustvarjalnost ni omejena.
Zakaj izbrati karton za POS stojala?

Zakaj izbrati karton za POS stojala?

25. septembra 2022
Kartonska POS stojala so že dolgo hvaljena zaradi svojega razmerja med ceno in kakovostjo ob tem pa še poskrbimo za manjšo škodo z okoljskega vidika, kot če bi izbrali stojala iz umetnih mas.
Namizno stojalo

Kje uporabiti namizna stojala iz kartona?

24. septembra 2022
Pogosto, bodisi pri predstavitvi izdelka bodisi pri različnih trženjskih dejavnostih, se namizna stojala oz. pultna stojala iz kartona uporabljajo za pospeševanje prodaje vaših izdelkov in storitev.
Logotip podjetja: 7 idej za prepoznavnost

Logotip podjetja: 7 idej za boljšo prepoznavnost

16. avgusta 2022
Logotip podjetja mora biti preprost in razumljiv, z jasnim sporočilom, da si ga lahko zapomnimo in povežemo s podjetjem ali blagovno znamko.

Drugi prispevki z oznako

Top homeapartmentmagic-wandenvelopeprinterbookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers