Kaj je 301 preusmeritev (301 redirect)?

301 Preusmeritev

Predviden čas branja: 2 minut

Kazalo vsebine

Kaj je preusmeritev 301?

Preusmeritev 301 (imenovana tudi 301 preusmeritev) zagotavlja, da se ob vnosu določenega URL naslova v brskalniku in pritisku tipke Enter ne prikaže ta URL naslov, temveč drug. Stari URL naslov se preusmeri na nov URL in ima kodo stanja HTTP 301, ki pomeni "trajno premaknjen". Obstajajo številni razlogi, zakaj se poslužujemo tega instrumenta.

Kdaj se uporabljajo preusmeritve 301?

Preusmeritev 301, imenovana tudi trajna preusmeritev, se med drugim uporablja za preprečevanje, da bi se spletno mesto z isto vsebino prikazovalo z različnimi URL naslovi. To je na primer predstavitev s poddomeno www in brez nje.

Iskalniki lahko take podvojitve obravnavajo kot podvojeno vsebino, kar bi povzročilo slabše uvrščanje v organskem iskanju. Z ustrezno preusmeritvijo je mogoče zagotoviti, da se lahko prikliče samo ena od teh dveh različic.

Z vidika SEO je v vsakem primeru prednost, če je naenkrat na voljo samo ena različica. Na podoben način se ta oblika preusmeritve uporablja za prikaz spletnega mesta z zeleno ključavnico v vrstici brskalnika. Če je pri gostitelju shranjeno SSL potrdilo, je zaradi 301 preusmeritve pred naslovom url vedno zapisano https in ne samo http. S tem se zagotovi, da je šifriranje SSL vedno aktivno.

Tipični primeri uporabe preusmeritev 301:

  • s http na https
  • iz www na brez www
  • s poti brez zaključne poševnice (/redirect) na poti z zaključno poševnico (/redirect/)
  • iz stare domene na novo domeno

Drug primer uporabe je izpustitev URL-ja (imenovanega tudi mrtve/poškodovane povezave). To se zgodi na primer, ko je članek na blogu zastarel ali ko je bil izdelek odstranjen iz ponudbe spletne trgovine. Če obstaja ustrezen URL naslov za ustreznejši članek na spletnem dnevniku ali naslednik izdelka, je smiselno ustvariti preusmeritev na ta naslov.

Če temu ni tako, je pravilno stanje HTTP 404. Napaka 404 pomeni, da je bila vsebina odstranjena, in je signal, ki se mu običajno želite izogniti. URL se lahko spremeni tudi zaradi prehoda na drug sistem za upravljanje vsebine ali trgovino ali zaradi premestitve domene. Tudi če ima spletni skrbnik v lasti več domen, na primer različne vrhnje domene, je 301 preusmeritev učinkovito sredstvo za prenos moči povezav.

Če pa je treba url prikazati v drugi različici, je možna alternativa kanonični URL. Atribut hreflang povezave se lahko uporablja za isto ali podobno vsebino v različnih jezikovnih različicah.

Vnos v datoteko .htaccess ročno ali z vtičnikom

Takšna preusmeritev se izvede z vnosom v datoteko .htaccess v korenu spletnega mesta. Za vsak URL naslov je mogoče shraniti eno samo navodilo ali določiti nekoliko bolj zapleten nabor pravil z uporabo regularnih izrazov. V datoteki .htaccess so pogosto zapisane posamezne URL preusmeritve, da bi preusmerili mrtve povezave na lastne strani.

Za sisteme za upravljanje vsebine, kot je WordPress, so na voljo uporabni vtičniki, ki skrbnikom spletnih strani olajšajo samodejno prepoznavanje mrtvih povezav in njihovo preusmerjanje. Na ta način se lahko vnos za preusmeritev samodejno ustvari v datoteki .htaccess. Za to pogosto uporabljamo brezplačni program Broken Link Checker.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Vloga WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju

Vloga WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju

21. novembra 2023
Spoznajte ključno vlogo WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju ter izkoristite teme in vtičnike za optimalno delovanje na vseh napravah.
Kakšni so stroški spletne strani v WordPressu

Kakšni so stroški spletne strani v WordPressu?

6. novembra 2023
Večina podjetij in neprofitnih organizacij ima danes svojo spletno stran. Vendar se večina ne zaveda, kakšni so stroški spletne strani na letni ravni.
Prenova spletne strani

Prenova spletne strani: Kdaj in kako jo pravilno izpeljati?

17. oktobra 2023
Odkrijte, kdaj je čas za prenovo spletne strani in kako se korak za korakom lotiti tega podviga, da bo celoten proces stekel čim bolj učinkovito.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers