Kaj so breadcrumbs oz. drobtinice?

Drobtinice (Breadcrumbs)

Predviden čas branja: 3 minut

Kazalo vsebine

Kaj so breadcrumbs oz. drobtinice in čemu služijo?

Kot del spletne strani se drobtinice imenujejo dodatna navigacijska vrstica. V dobesednem prevodu breadcrumbs navigation pomeni navigacijo po drobtinicah in je izposojen iz pravljice bratov Grimm Janko in Metka. V pravljici Janko v gozdu raztrese svoj kruh, da bi našel pot domov. 

Prav na ta način naj bi obiskovalci spletne strani našli pot nazaj do izhodiščne točke. S prikazom predhodno obiskanih podstrani na poti je mogoče ohraniti pregled, zlasti če je veliko podstrani. Tako uporabnik lažje ugotovi, v kateri veji se nahaja.

Katere vrste navigacije so na voljo?

Različne vrste drobtinic so v praksi običajne in se uporabljajo na številnih spletnih straneh. Glede na zahteve ima včasih prednosti ena, včasih druga različica.

  • Dinamične drobtinice na podlagi poti klika: Ta vrsta drobtinic se dinamično ustvari za vsakega obiskovalca spletnega mesta. Pri tem se kot osnova uporablja pot klika. Tako bi bila na primer pot naslednja: Domov > Optimizacija za iskalnike

    Vendar ta pristop ni priporočljiv za zapletena spletna mesta z veliko podravni, saj navigacijske poti hitro postanejo zelo dolge.
  • Prikaz hierarhije strani: Drobtinice so prikazane tako, da strani vedno predstavljajo svojo najvišjo raven. Ni pomembno, katero pot je uporabnik izbral - če je na primer z začetne strani skočil neposredno na povezano podstran druge ravni, je lahko pot drobtinic videti takole: Domača stran > Storitve > Optimizacija za iskalnike

    Zaradi jasne strukture se ta vrsta navigacije lahko uporablja tudi za spletna mesta z globoko strukturo strani.
  • Razvrstitev po atributih: Navigacija na podlagi atributov je primerna na primer za spletne trgovine, ki izdelke razvrščajo v različne kategorije. Odkrivanje nadaljnjih izdelkov je olajšano z ustreznimi drobtinicami, ki vedno predstavljajo (primarno) zgornjo kategorijo. Primer: Domača stran > Izdelki > Mize > Jedilna miza hrast

Kako se uporabljajo drobtinice?

V praksi se navigacija po drobtinicah običajno izvaja kot jasno razmejene povezave. To obiskovalcu omogoča, da se kadar koli vrne na katero koli višjo raven hierarhije strani ali zgodovine klikov. Zadnja točka drobtinic je trenutno prikazana stran, zato se ne izvede kot povezava. Puščice ali črtice so se uveljavile kot ločnice med posameznimi točkami.

Grafično so poti ali sledovi, imenovani območja, prikazani nad ali (redkeje) pod dejanskim območjem vsebine spletne strani. Besedilo je običajno v manjši velikosti pisave od vsebine, da ne bi odvračalo pozornosti od nje.

Kje se uporabljajo drobtinice?

Danes se navigacija po drobtinicah uporablja na vseh večjih spletnih straneh. Kot sekundarni navigacijski element vedno služijo za usmerjanje uporabnikov. Bolj ko je spletna stran zapletena, bolj smiselno je uporabljati drobtinice.

Zlasti obsežne spletne strani z več sto podstrani, pa tudi spletne trgovine s številnimi izdelki imajo veliko koristi od dodatne navigacije v smislu uporabnosti. Uporabnikom tako ni treba preusmerjati poti prek glavnega menija ali uporabljati funkcije brskalnika za vrnitev naprej/nazaj.

Kakšen je pomen drobtinic za uporabnost spletne strani?

Kot dodaten in vedno viden navigacijski element so drobtinice uporabnikom spletne strani v veliko pomoč pri iskanju poti. Zaradi velikega obsega so primarni navigacijski elementi, kot je glavni meni, danes običajno skriti in vidni šele po kliku ali dotiku.

S prikazom hierarhije je vedno jasno, na kateri podravni se nahajate. To še posebej velja, kadar obiskovalec iz rezultatov iskanja v iskalniku skoči neposredno na nižjo podstran. Z drobtinicami je veliko lažje preiti na višjo raven.

Kako lahko vključim drobtinice v svoje spletno mesto?

Drobtinice lahko preprosto vključite v že dobro strukturirano spletno stran. Ker zavzamejo zelo malo prostora, jih je mogoče dodati nad območje vsebine.

Na statičnih spletnih mestih pomenijo drobtinice veliko ročnega dela, saj je treba ročno ustvariti celotno hierarhijo strani. Zato so v praksi najbolj priljubljene dinamično ustvarjene drobtinice, npr. s pomočjo PHP. Kot razširitev v obliki vtičnika za CMS sisteme kot je WordPress je ta oblika navigacije zelo priljubljena in se pogosto uporablja.

Katere so prednosti drobtinic za SEO?

Drobtinice imajo pomembno vlogo tudi pri optimizaciji za iskalnike, saj lahko Google in drugi iskalniki ocenijo podatke o navigacijskih poteh in jih uporabijo pri pripravi rezultatov iskanja. Poleg dobre HTML strukture sodobra praksa tudi strukturirani podatki v izvorni kodi, saj tako iskalniki lažje prepoznajo navigacijo.

Poleg tega so vse povezave, ki so del poti drobtinic, tudi notranje povezave. Boti iskalnikov sledijo povezavam in tako zajamejo strukturo spletnega mesta. Ker naslovi v povezavi drobtinic običajno vsebujejo ključne besede, pomembne za povezano stran, se na tej točki vzpostavi še ena povezava med ključno besedo in stranjo.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Vloga WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju

Vloga WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju

21. novembra 2023
Spoznajte ključno vlogo WordPressa pri odzivnem spletnem oblikovanju ter izkoristite teme in vtičnike za optimalno delovanje na vseh napravah.
Kakšni so stroški spletne strani v WordPressu

Kakšni so stroški spletne strani v WordPressu?

6. novembra 2023
Večina podjetij in neprofitnih organizacij ima danes svojo spletno stran. Vendar se večina ne zaveda, kakšni so stroški spletne strani na letni ravni.
Prenova spletne strani

Prenova spletne strani: Kdaj in kako jo pravilno izpeljati?

17. oktobra 2023
Odkrijte, kdaj je čas za prenovo spletne strani in kako se korak za korakom lotiti tega podviga, da bo celoten proces stekel čim bolj učinkovito.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers