Kaj je ključna beseda?

Ključna beseda

Predviden čas branja: 4 minut

Kazalo vsebine

Kaj je ključna beseda?

Ključna beseda je izraz, ki ga uporabniki vpišejo v iskalno polje v Googlu, Yahooju, Bingu, Ecosii ali drugih iskalnikih, ko nekaj iščejo. To je lahko en sam izraz, več iskalnih izrazov ali celo celi stavki. Na SEO področju se razlikujejo kratke in dolge ključne besede glede na njihovo dolžino in specifikacijo.

Ključne besede imajo že od samega začetka optimizacije za iskalnike osrednjo vlogo pri optimizaciji za iskalnike. Spremenil pa se je način, kako lahko ključne besede prispevajo k boljši najdljivosti v Googlu.

Konkurenca nenehno narašča, algoritem postaja "pametnejši", uporabnik pa je v poplavi ponudb vse bolj zahteven in nestrpen.

Kakšen namen ima ključna beseda?

Google ima v svoji knjižnici shranjene vse možne strani. Rečemo, da so te strani indeksirane v Googlovi knjižnici. Takoj ko uporabnik v Googlu poišče izraz, se le-ta poišče v indeksu.

Iskalnik primerja: kaj želi uporabnik videti in katere teme iz indeksa lahko ustrezajo iskalni poizvedbi? Nato se uporabniku prikažejo predlogi različnih rezultatov iskanja, tako imenovani SERP.

Ključna beseda tako predstavlja most med vprašanjem uporabnika in odgovorom na spletnem mestu. Ključne besede imajo pri optimizaciji za iskalnike in spletnem trženju glavno vlogo. Brez optimizacije za ključne besede je uvrstitev v najboljšem primeru naključna.

Govorim konkretno o Googlu, saj ima ta iskalnik v Sloveniji največji tržni delež.

Kako pogosto se mora ključna beseda pojavljati v besedilu?

Ker so ključne besede most med vprašanjem uporabnika in vašo vsebino, se morajo seveda pojaviti v besedilu. Poleg tega uporabniku v meta opisu pokažejo, da imate odgovor na vprašanje/problem.

Kljub temu ne smete pretiravati s ključnimi besedami.

Kaj je ključna beseda

Katere vrste ključnih besed obstajajo?

SEO strokovnjaki razlikujemo med različnimi vrstami ključnih besed. Kategorizacija pomaga pri strateški uporabi ključnih besed na spletnem mestu in pripravi prave vsebine za ciljno skupino glede na namen iskanja.

Google vsebino ocenjuje tudi glede na vrsto ključne besede: algoritem uporablja umetno inteligenco, da oceni iskalne izraze in uporabniku ponudi najustreznejše odgovore.

Ključne besede delimo na dve osnovni kategoriji:

Ključne besede glede na namen iskanja (kaj uporabnik želi)

 • Informacijske ključne besede: Fotosinteza, podnebne spremembe, ...
 • Transakcijske ključne besede: Prenos e-knjige, prenos videa, ...
 • Komercialne ključne besede: Nakup prehranskih dopolnil, nakup športnih copat, ...
 • Navigacijske ključne besede: Facebook, Youtube, ...
 • Ključne besede blagovne znamke: Adidas, Nike, ...

Ključne besede glede na natančnost iskalne poizvedbe

Kratke ključne besede

Kratke ključne besede so sestavljene le iz enega ali dveh izrazov. So nespecifične in z njimi uporabnik želi splošne informacije o temi.

V to kategorijo so na primer uvrščeni članki v Wikipediji. Iskalna poizvedba je lahko: "čevlji". Veliko uporabnikov pogosto išče te izraze, zato imajo kratki nizi v vaši raziskavi velik obseg iskanja.

Dolgi nizi ključnih besed

Ključne besede z dolgim nizom so običajno sestavljene iz več izrazov, vendar "dolg niz" dejansko ne pomeni dolžine ali števila ključnih besed, temveč to, kako specifična je iskalna poizvedba: uporabnik ima bolj jasno predstavo o tem, kaj želi najti.

V to kategorijo so na primer uvrščeni izdelki ali podrobni članki z navodili. Iskalna poizvedba je lahko: "Adidas tekaški čevlji za ženske". Večinoma tak izraz vsak mesec išče manj uporabnikov, vendar so uporabniki bolj pripravljeni na nakup kot na področju kratkih ključnih besed.

Kako poiščem prave ključne besede za svoje podjetje?

Če želite, da se vaša spletna stran najde na spletu, morate opraviti raziskavo ključnih besed. Samo analiza lahko zagotovi informacije o tem, kaj uporabnik dejansko išče - zato vse dobre SEO strategije temeljijo na celoviti raziskavi ključnih besed.

V analizi opredelite:

 • Ključne besede, ki se morajo pojaviti na vaši spletni strani.
 • Načrt, kakšno vsebino boste ustvarili.
 • Boljšo predstavo o vprašanjih in željah vaše ciljne skupine.

Katera orodja potrebujem za analizo ključnih besed?

Orodja za ključne besede prikazujejo različne podatke o ključnih besedah, zato je pomembno, kateri del analize želite opraviti.

Spremenljivke, na katere morate biti pozorni pri analizi:

 • Katere ključne besede se sploh iščejo?
 • Kolikokrat na mesec je ključna beseda iskana? (To vam daje informacije o tem, koliko prometa lahko pričakujete od ključne besede.)
 • Po katerih temah je sezonsko povpraševanje?
 • Kdo so moji konkurenti na internetu?

Brezplačna orodja za analizo ključnih besed

Prednost brezplačnih orodij je, da lahko raziskujete in analizirate brez mesečnih stroškov.

Plačljiva orodja za analizo ključnih besed

Plačljiva orodja zagotavljajo bolj smiselne podatke, vendar je treba zanje plačevati mesečne naročnine. Pogosto lahko orodja brezplačno preizkusite za en mesec.

Potrebujete pomoč?

Darko Kostić
Imate vprašanja ali posebno zahtevo?
Naša strokovna ekipa vam je na voljo.

Dogovorite se za brezplačno in nezavezujoče svetovanje!

Pošlji sporočilo

Najnovejše z bloga

Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

Uravnoteženje estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju

11. septembra 2023
Spoznajte umetnost usklajevanja estetike in funkcionalnosti pri spletnem oblikovanju. Osvojite strategije, ki so vizualno osupljive, a uporabniku prijazne
Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

Psihologija barv pri spletnem oblikovanju

5. septembra 2023
Če dobro razumete načela psihologije barv, jih lahko strateško vključite v spletno oblikovanje in učinkovito vplivate na čustva uporabnikov.
Izdelava spletne strani za nepremičnine

Izdelava spletne strani za nepremičnine

17. avgusta 2023
V tem članku boste izvedeli, kako ustvariti spletno stran za nepremičninsko agencijo, vključno z izbiro platforme, oblikovanjem in optimizacijo za iskalnike.
Top homeapartmentmagic-wandenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerlaptop-phonegiftdiamondearthmagnifierlayers